Sănătatea mintală – etalonul unei țări

Preşedintele ales al Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie, medicul Doina Cozman, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu“ Cluj-Napoca, afirmă că nu a crescut numărul românilor care suferă de boli psihice, ci doar s-a mărit numărul celor care cer ajutorul medicilor psihiatri.

„În cazul psihiatriei s-a mărit adresabilitatea la a apela la medicul psihiatru, aşa că eu nu cred că este o mai mare incidenţă a pacienţilor“, a declarat Cozman, în deschiderea Congresului Național de Psihiatrie de la Sibiu. Aceasta a spus că nu ar vrea „să se spună despre români că sunt un popor trist.“

„În statisticile care apreciază sănătatea publică, există trei criterii de apreciere care vin din partea psihiatriei: un criteriu este nivelul de alcoolism din ţara respectivă, al doilea criteriu este rata suicidiului, al treilea criteriu este prezenţa bolilor psihice. Noi, psihiatrii, suntem într-un fel şi un fel de barometru al simţului psihologic al poporului dintr-o ţară. S-a spus la început, imediat după Revoluţi, că suntem un popor de handicapaţi. Iată că nu se mai spune acest lucru. Dar nu aş vrea să se spună despre români că sunt un popor trist“, a mai spus preşedintele ales al Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie (A.R.P.P.), medicul Doina Cozman.

750 de participanți

A.R.P.P., în parteneriat cu Facultatea de Medicină și Spitalul de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda“, organizează la Sibiu cea de-a VII-a ediție a Congresului Naţional de Psihiatrie 2019, cu participare internațională, cu tema „Sănătate mintală și psihiatrie: tradiții, provocări și perspective“. Congresul a început în 29 mai și se va încheia mâine. Manifestare de tradiţie a psihiatriei româneşti, congresul prezidat de Cătălina Tudose a adunat la Sibiu profesionişti care activează în domeniul sănătăţii mintale: psihiatri, psihologi, asistenţi sociali, sociologi, antropologi și studenţi. La lucrările congresului s-au strâns 750 de participanți, care au avut oportunitatea de a participa la un maraton științific complex. Sesiuni plenare, simpozioane, cursuri, workshop-uri, sesiuni de comunicări orale și e-postere au fost susținute de peste 60 de conferențiari de prestigiu, atât din România, cât și din străinătate.

Pentru o legislație nouă

În cadrul congresului a fost programat și Forumul A.R.P.P. cu tema „Proceduri medicale în psihiatria românească între necesități și constrângeri“. „În condițiile înregistrării unor valori îngrijorător de crescute ale morbidității prin boli psihice ca și ale costurilor plătite de societate, ne-am dorit o întâlnire fructuoasă a profesioniștilor interesați în exercitarea cu demnitate a acestei frumoase profesii și în promovarea drepturilor cetățenilor români la diagnostic, la tratament, la reabilitare și nu în ultimul rând la prevenția suferințelor psihice“, a declarat Cătălina Tudose.

Necesitatea înființării unui departament dedicat tinerilor specialiști, aspecte legate de educația academică a medicilor din țară cu propuneri de îmbunătățire a acestui proces, nevoi și particularități ale comunicării A.R.P.P. cu instituțiile guvernamentale, organizațiile de pacienți, mass-media, justiția și, nu în ultimul rând, cu specialiștii din alte domenii sunt doar câteva din temele abordate în cadrul congresului. Manifestarea a fost însoțită și de o expoziție specializată a companiilor de profil.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura