Mierea, produsul vedetă în Piața Transilvania.

Fie că o consumăm simplă, în ceai sau prăjituri, mierea se numără printre cele mai sănătoase alimente.

În zona Sibiului există numeroși crescători de albine care călătoresc vara cu stupii în toate zonele țării.

Fie că este polifloră, de salcâm, de tei, de rapiță, de floarea-soarelui sau de castan, mierea poate fi procurată de la apicultori din întregul judeţ. Cea mai căutată este mierea de salcâm, datorită parfumului și fineții sale. Gustul său delicios este dat de conținutul ridicat de fructoză și, tot din același motiv, ea se zaharisește cel mai greu, rezistând în stare fluidă până la doi ani. În cele ce urmează vă vom prezenta pe doi dintre apicultorii din Piața Volantă Transilvania.

Ioan Nicoară este originar din localitatea Micăsasa, Sibiu și prezintă la taraba sa o multitudine de sortimente de miere și nu doar atât. Pe lângă delicioasa miere, de la familia Nicoară puteți procura și acadele, săpunuri și lumânări parfumate, bineînțeles, toate pe bază de miere sau ceară de albine.

Ioan Nicoară se ocupă de această activitate de când era copil, apicultura fiind practicată în familia sa de foarte mulți ani. Crescând lângă albine a format o pasiune iar cu trecerea timpului a transformat pasiunea într-o sursă de venit. Are peste 100 de familii de albine de care se îngrijește. Face asta împreună cu soția sa și mărturisește că nu s-ar vedea făcând altceva.

”Avem diverse feluri de miere; de salcâm, polifloră, fâneață de munte, rapiță, rapiță cu cireș, tei, dar și fagure și căpăceală. Practicăm un stupărit pastoral, în toată țara. E o tradiție de la bunici” spune Ioan Nicoară.

Bărbatul consideră că mierea naturală este mai căutată de către cumpărători datorită calității net superioare în comparație cu cea din magazine. Mai spune că produsele sale sunt căutate de către cumpărători pentru că mulți dintre ei mai cred în țărani și în modul în care aceștia produc tot ceea ce vând.

Pe viitor, domnul Nicoară plănuiește să își extindă activitatea și in alte piețe. Nu dorește colaborarea cu lanțurile de magazine deoarece nu deține tehnologia necesară pentru  perfecționarea produselor.

”Nu prea putem să colaborăm cu magazinele mari. Am fost contactați în trecut de către un magazin dar pentru a putea colabora sunt necesare mai multe aparate, de exemplu pentru îmbuteliere.” a mai relatat Ioan Nicoară.

Cel de-al doilea apicultor cu care am stat de vorbă este Augustin Tatu din Sibiu. Augustin Tatu crește albine de 37 de ani, mai exact din anul 1985. A pornit pe acest drum dintr-o pură întâmplare. Inițial a vrut doar să încerce creșterea albinelor, mai apoi observând că această activitate îi aduce plăcere a hotărât să se specializeze în acest domeniu și a  început să studieze mai mult această sferă.

”Am încercat și mi-a plăcut. Mai apoi am început să citesc, să mă documentez mai mult despre acest domeniu și pot spune că m-am îndrăgostit” a declarat Augustin Tatu.

La taraba dumnealui puteți regăsi o gamă largă de  produse, de la miere de salcâm, tei, floarea-soarelui și polifloră până la polen crud.

Este de părere că oamenii sunt împărțiți în două tabere când vine vorba de a opta pentru produsele naturale. Din experiența sa, nu toate persoanele preferă produsele naturale deoarece mulți sunt atrași de cantitate in detrimentul calității. Așadar persoanele care preferă cantitatea vor alege să cumpere produse din magazine, pe când cei care optează pentru calitate vor alege întotdeauna produsele de la țărani, chiar dacă prețul este puțin mai mare.

”Sunt certificat ecologic. Mierea noastră e curată și naturală. Consider că cei mai mulți clienți apreciază acest lucru.” a mai spus bărbatul.

Domnul Tatu nu dorește să se extindă și nu dorește nici colaborarea cu un magazin mare, deoarece pentru o colaborare ar avea nevoie de o producție mult mai mare pentru fiecare sortiment pe care îl prezintă.

În cazul în care doriți să cumpărați miere naturală sau produse din miere, puteți apela cu încredere la cei doi apicultori, pe care îi găsiți în fiecare sâmbătă, între 8 și 12 la Piața Volantă Transilvania.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*