Richiș, în haine de sărbătoare. Zile pline de evenimente

Începând de azi, 29 iunie, și până duminică, 2 iulie, orele 20.00, în localitatea Richiș, comuna Biertan, județul Sibiu, suntem așteptați să luăm parte la o primă ediție de excepție a Festivalului „Omul Verde din Richiș”.

foto facebook – Guesthouse Richiș La Curtea Richvini

Pe parcursul evenimentului vom avea parte de o gamă diferită de conferințe tematice, vizite cu ghid la Biserica Evanghelică Fortificată din Richiș, concerte stradale de muzică clasică și medievală, dansuri medievale, spectacole cu foc, prezentare de arme și armuri, ateliere de olărit-fierărie-tâmplărie, expoziție de pictură și arte plastice, bunătăți din gastronomia locală, târgul producătorilor și meșteșugarilor locali, concurs gastronomic și multe alte surprize.

Piatră de temelie

Președintele fundației organizatoare Green Man Foundation, Francesco Tacconi transmite că „Scopul evenimentului coincide cu scopul fundației noastre, adică să conservăm și să promovăm Biserica Fortificată din Richiș, un monument de origine cisterciană, care are o particularitate aparte: în interiorul ei se regăsesc mai multe sculpturi ce reprezintă simboluri păgâne, mai ales celtice. Și printre acestea este și Omul Verde. Prin urmare, în cele patru zile tematice de festival ne propunem să interacționăm cu comunitatea locală, să o ajutăm să se dezvolte, și din punct de vedere cultural și turistic, să fie cunoscută și promovată atât național cât și internațional. Îndemnăm și invităm, turiștii, comunitatea locală, oamenii de afaceri, organizațiile non-guvernamentale, cât și partea administrativă să participe la acest eveniment care este piatra de temelie din punct de vedere cultural turistic al localității.

Concerte

Prin câteva scurte prezentări participanții la festival vor avea parte de mai multe momente culturale, artistice printre care enumerăm: concert „MARAM” (muzică tradițională din Valea Hârtibaciului, cu Ștefan Vaida, Shaun Williams, Călin Han și alții), concert folk cu Florin Săsărman, concert cu trupa Truverii în fața Bisericii Evanghelice fortificate din Richiș, spectacol interactiv de seară în curtea Căminului cultural din Richiș „Tradiția Sfântului Ioan de Vară” susținut de Asociația M.O.S.A.

Muzică celtică

Sunt programate mai multe momente medievale interactive și spectacole cu tematică celtică, foc de tabără în curtea Căminului cultural din Richiș susținut de trupele Nosa – Medieval Dance Group, spectacol cu foc susținut de trupa SiriuS, animație și teatru medieval cu trupa Mercenarii din Asserculis și muzică medievală cu trupa Bordó Sárkány inclusiv prezentare de arme și armuri din sec XI – XIV, teatru cu piesa „La Mulți Ani, Raphael!”, un spectacol poetic, plin de glume, umor  și multe interacțiuni cu publicul, din cadrul Festivalului Internațional de Teatru Sibiu.

Vor fi susținute concerte cu cvintetul de coarde „Opus Mundi” condus de Ioan Păuna concert-maestru al Operei Române Timișoara și al Operei Naționale Osijek (Croația) cu piese și din repertoriul Peter Georg Meyndt, compozitor și poet din Richiș.

În diferite momente scena va fi animată de către artistul popular Ileana Ionela Conțiu care va încânta publicul cu muzică populară împreună cu Ilie Petru Drăgoi solist vocal al formației Ardealul Star.

Evenimente multiple

Participanții pot asista (și se pot implica) la concursul gastronomic săsesc unde participă gospodinele comunității locale (va avea loc licitație și premiere) – președintele juriului: Chef Paul Siserman, pot vizita expoziția de pictură și arte plastice a artiștilor Ion Constantinescu și Niu Herișanu în interiorul Căminului Cultural, ateliere de olărit – fierărit – tâmplărie, sticlărie (pentru copii, participanți și vizitatori) precum și târgul producătorilor și meșteșugarilor locali.

Prezentarea Ordinului Templier O.S.M.T.H. și a Comanderiei „Ioan Botezătorul” din Richiș către comunitatea locală și oaspeți, va avea loc în Căminul cultural din Richiș

De asemenea, va avea loc prezentarea finalizării proiectului „Ceasul reparat” din turnul Bisericii Evanghelice, sponsorizat de către Green Man Foundation, lucrare realizată de Dragoș Poponea, precum și lucrarea meșterilor Casei Calfelor împreună cu meșterii locali, lucrare sponsorizată tot de Green Man Foundation.

Va avea loc și o acțiune caritabilă a Comanderiei Ioan Botezătorul din Richiș în parteneriat cu Școala Gimnazială din Biertan pentru copiii comunității locale din Richiș.

Program pilot al Primăriei Biertan

Partener în cadrul Festivalului, Primăria Biertan este și inițiatoarea unui program pilot în care o parte din comunitatea locală este implicată în câteva grupuri de lucru  voluntare pentru a creiona și dezvolta integrat o strategie locală de marketing cultural-turistic. „Venim astfel în întâmpinarea problemelor prin găsirea soluțiilor de care are nevoie cetățeanul și oamenii de afaceri care dețin pensiuni, puncte gastronomice locale și camere de închiriat clasificate, precum și producătorilor locali. În cadrul acestui program pilot ne propunem să dezvoltăm treptat noi inițiative antreprenoriale locale mai mici sau mai mari. Festivalul Omul Verde din Richiș comuna Biertan se înscrie în această categorie, iar Primăria comunei Biertan și eu personal sprijinim astfel de inițiative care aduc plus valoare comunității locale. Suntem bucuroși că Green Man Foundation are inițiativa și organizează un festival de o asemenea amploare în comuna noastră și susținem evenimentul fiind parteneri direct implicați.”, a transmis Mircea Dragomir, primarul comunei Biertan.

Organizatori

Evenimentul este organizat de Green Man Foundation în parteneriat cu Primăria comunei Biertan, Școala Gimnazială Biertan, O.S.M.T.H. Marele Priorat al României, Accademia Templare secțiunea Transilvania.

Întreg programul detaliat pe zile și ore al Festivalului „Omul verde din Richiș“ poate fi găsit pe pagina de facebook a evenimentului.

Green Man Foundation a fost înființată cu scopul de a promova proteja și pune în valoare a patrimoniul cultural autohton din localitatea Richiș comuna Biertan, Județul Sibiu și promovarea acestuia la nivel local, național și internațional.

Fundația își propune elaborarea și implementarea de strategii, programe, proiecte și acțiuni educaționale și sociale pentru populația din proximitatea obiectivelor de patrimoniu. Green Man Foundation este o organizație nonguvernamentală o inițiativă a unor lideri locali și regionali  care conectează industria turistică și culturală locală cu fondurile internaționale și naționale cu scopul de a stimula potențialul cultural turistic și economic al comunității locale din Biertan. Mai multe informații pe: www.green-man.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*