LEACURI DIN NATURĂ | Dovleacul plăcintar (Curcubita maxima)

În fiecare toamnă, gospodinele ar trebui să pună pe masa de bucătărie, una din legumele vedetă a sezonului – dovleacul plăcintar.

Această plantă este un adevărat aliment-medicament, deoarece conține numeroase vitamine (A, B1, B6, B12, E, C, K, Beta-carotenul etc.), minerale (Ca, Mg, Fe, Mn, Se, Cu, P, Zn), precum și alți compuși foarte importanți pentru sănătatea omului.

În perioada sezonului friguros, organismul nostru are nevoie de nutrienți pentru a-și păstra starea de sănătate la nivel optim, iar dovleacul este leguma care ne poate ajuta cel mai mult. Persoanele care trec printr-o perioadă de solicitare intelectuală, cu multe examene, sau persoanele afectate de insomnii, le este de mare ajutor să consume periodic (1-3 ori pe săptămână) dovleac crud sau preparat ușor pentru a nu distruge principiile active conținute. Chiar și bolnavii de cancer ar trebui să consume această legume, deoarece conține câțiva compușii anticancerigeni, cum ar fi: Beta-caroten, Luteina, Zeaxantina. Beta-carotenul este un antioxidant foarte bun în lupta cu cancerul, iar cercetătorii au arătat că deși luteina și zeaxantina joacă un rol important în rolul de protector ocular, acestea au și reale beneficii anticancer.

Cel mai recomandat preparat din dovleac și ușor de realizat este supa cremă asociată cu crutoane din pâine de secară sau făină integrală. Pentru supă este necesară o bază de supă de legume preparată dintr-o țelină, ceapă albă, ardei gras, morcov, frunze pătrunjel. În acest timp, feliați dovleacul și băgați-l la cuptor pentru a se coace. Dovleacul copt se face piure cu ajutorul unui mixer, peste care se adaugă supa de legume și legumele fierte (țelina, morcovul). Peste această compoziție se adugă o lingură de ulei de măsline, usturoi,  puțin ardei iute, piper și sare.


dr. Ghizela VONICA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura