Cât trebuie să dormim pentru a avea corpul și mintea odihnite?

Somnul neregulat crește riscul de hipertensiune, diabet, colesterol ridicat şi obezitate și poate produce demență. De ce e important să avem un program regulat de somn?

Foto: pexels.com

Somnul la ore regulate, neîntrerupt și profund este esențial pentru o viață sănătoasă. Acesta contribuie la regenerarea fizică și psihică a organismului și asigură buna funcționare a organelor. În lipsa unui somn odihnitor, cu o durată suficientă și fără întreruperi constante, coprul are de suferit și devine vulnerabil la un număr de boli și dereglări.

Un lucru trecut deseori cu vederea, însă foarte important, este ca somnul să fie la ore regulate. Persoanele cu un tipar neregulat al somnului ar putea să se confrunte cu un risc crescut de demenţă în comparaţie cu cele care dorm şi se trezesc la ore mai regulate, arată un studiu publicat de cercetători de la Universitatea Monash din Australia.

Somnul neregulat crește riscul de hipertensiune, diabet şi obezitate

Somnul ajută la multiple procese din organism, inclusiv scăderea metabolismului zaharurilor și grăsimilor din sânge și controlul tensiunii arteriale. În lipsa unui somn regulat, poate creşte riscul de hipertensiune, diabet, colesterol ridicat şi obezitate.

Combinaţi, aceşti factori duc la deteriorarea vaselor de sânge şi de inflamaţia din creier, ceea ce poate duce la apariția demenţei, arată studiul.

Persoanele cu somn neregulat, mai expuse riscului de demență

Oamenii de ştiinţă australieni au folosit datele privind regularitatea somnului obţinute de la 88.094 de participanţi la UK Biobank, a căror vârstă medie era de 62 de ani. Pe parcursul unei perioade medii de monitorizare de 7,2 ani, 480 de participanţi au dezvoltat demenţă, fiind vorba tocmai despre cei care au prezentat cele mai neregulate tipare de somn.

„Tiparele neregulate ale somnului pot perturba ceasul nostru biologic intern, care controlează ritmurile noastre circadiene de 24 de ore. Multe dintre procesele organismului nostru, inclusiv metabolismul zaharurilor şi al grăsimilor din sânge şi controlul tensiunii arteriale, urmează un ritm diurn (zi/noapte) de 24 de ore. Perturbarea acestor ritmuri poate creşte riscul de hipertensiune, diabet, colesterol ridicat şi obezitate. Combinaţi, aceşti factori sunt legaţi de deteriorarea vaselor de sânge şi de inflamaţia din creier, ceea ce poate duce la neurodegenerare şi la demenţă ulterioară”, a spus autorul principal al studiului, profesorul Matthew Pase, de la Şcoala de Ştiinţe Psihologice a Universităţii Monash.

Somnul regulat, esențial pentru o viață sănătoasă

Astfel, pentru a evita expunerea la aceste boli, trebuie să se pună mai mult accent pe somnul regulat şi pe sănătate.

„Cred că mulţi oameni probabil nu sunt conştienţi de aceste legături. Acest lucru se datorează faptului că cele mai multe dintre cercetările privind somnul, până în prezent, s-au concentrat mai degrabă pe investigarea duratei somnului şi a rezultatelor asociate sănătăţii, în loc să examineze cât de regulat este somnul nostru”, a adăugat principala colaboratoare a studiului, Stephanie Yiallourou.

Reguli pentru un somn sănătos în fiecare noapte:

Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Bucureşti a publicat un număr de 12 reguli de igienă a somnului. Printre recomandările făcute, se numără:

– fixaţi-vă ora de culcare şi cea de trezire;
– dacă v-aţi obişnui să dormiţi în timpul zilei, nu depăşiţi 45 de minute de somn;
– evitaţi alcoolul cu patru ore înainte de culcare;
– evitaţi mâncarea grea, condimentată sau prea dulce cu patru ore înainte de culcare;
– faceţi mişcare zilnic, dar nu chiar înainte de culcare;
– blocaţi toate sunetele care vă pot distrage de la somn şi eliminaţi sursele de lumină pe cât posibil;
– dacă nu adormiţi în primele 30 de minute, părăsiţi dormitorul pentru o altă activitate şi reveniţi doar în momentul în care simţiţi că vă este somn.

Conform www.worldsleepday.org, un somn bun este definit de trei factori: durată, care trebuie să îi permită persoanei să se odihnească suficient în timpul somnului şi să fie alertă a doua zi; continuitate, adică somn neîntrerupt; profunzime, altfel încât să înlesnească refacerea fizică şi psihică.

15 martie – Ziua mondială a somnului

La 15 martie 2024 a fost marcată ediţia cu numărul 17 a Zilei mondiale a somnului, potrivit www.worldsleepday.org. Aceasta este programată în fiecare an, în ziua de vineri a celei de-a doua săptămâni întregi a lunii martie.

Ziua mondială a somnului este promovată de Societatea Mondială a Somnului. Pentru ediţia din 2024, organizatorii au propus tema „Echitatea somnului pentru sănătate globală”. Deşi somnul este esenţial pentru sănătate, există diferenţe considerabile între diverse grupuri şi comunităţi de oameni în privinţa posibilităţii de a obţine un somn suficient şi odihnitor. Aceste diferenţe nu au cauze biologice, ci sociale.

Somnul nu trebuie ignorat

Chiar dacă dormitul este un proces natural, nu costă nimic şi nu presupune efort fizic, el nu ar trebui ignorat, preţuit mai puţin sau considerat ca un bun dat. Din contră, subliniază medicul Lourdes DelRosso, citat de wordsleepday.org. Tulburările somnului necesită o atenţie sporită şi o rezolvare cât mai timpurie şi eficientă. Chiar şi atunci când nu există dificultăţi majore legate de somn, fiecare dintre noi este încurajat să găsească modalităţi de a ne optimiza somnul, pentru a ne simţi şi mai bine şi pentru a rămâne sănătoşi o perioadă cât mai îndelungată.

Noi studii apărute în publicaţii de specialitate continuă să demonstreze importanţa pe care somnul o are pentru sănătate, dar şi factori ce pot influenţa negativ calitatea somnului.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*