Somnul ajută la curățarea creierului de toxine. Sau nu?

De mult timp, somnul a fost considerat esențial pentru curățarea creierului de reziduurile acumulate pe parcursul zilei. Însă un nou studiu aruncă o privire surprinzătoare asupra acestei teorii populare, scrie Monitorul de Cluj.

Foto: pexels.com

Potrivit unei ipoteze larg răspândite în neuroștiință, în timpul somnului, lichidul cefalorahidian, care irigă sistemul nervos, devine mult mai activ în îndepărtarea deșeurilor celulare din creier.

Această presupunere a stat la baza multor explicații științifice, inclusiv legătura dintre lipsa somnului și anumite forme de demență.

Dar lucrurile ar putea sta complet diferit, după cum arată cercetările recente efectuate pe șoareci de o echipă de oameni de știință, reiese dintr-un studiu publicat în Nature Neuroscience.

Utilizând un marker fluorescent, aceștia au urmărit mișcările lichidului cefalorahidian în trei stări: șoarecii treji, șoarecii adormiți și șoarecii anesteziați.

Somnul reparator: Un mit sau o realitate?

Surprinzător, rezultatele au arătat că fluxul lichidului era redus cu 30% în timpul somnului și chiar cu 50% sub anestezie generală, comparativ cu starea de veghe. Acest lucru contrazice teoria potrivit căreia somnul ajută curățarea creierului.

Dacă datele se dovedesc valabile și pentru oameni, ar însemna că sistemul de îndepărtare a deșeurilor din creier funcționează cel mai eficient atunci când suntem activi și treji, nu în timpul somnului.

Această descoperire neașteptată pune sub semnul întrebării unele teorii privind motivele pentru care dormim și rolul somnului în prevenirea bolilor neurodegenerative. De exemplu, s-a speculat că lipsa somnului favorizeză apariția demenței tocmai din cauza acumulării toxinelor în creier.

Descoperire revoluționară în neuroștiință: Somnul nu este esențial pentru curățarea creierului

Deși mai sunt necesare cercetări suplimentare, studiul sugerează că ritmurile regulate de somn ar putea preveni demența din alte motive decât curățarea creierului.

Oricum, este clar că „somnul reparator” nu are legătură cu îndepărtarea reziduurilor celulare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*