Provocare pentru sibienii din Trei Stejari

Cartierul Trei Stejari are de acum, o grădină urbană amenajată prin voluntariat.

 

Sâmbătă, 15 august, între orele 11 și 21, sunteți invitați la socializare! „Vom începe ziua cu o oră de sport, iar apoi vom continua cu un picnic urban, la ora 11. Invităm publicul larg să își aducă o păturică, un sandwich și o bere, o limonadă sau o cafea și să se bucure împreună de o sâmbătă urbană, în inima orașului. Vom planta, vom asculta muzică și vom povesti în natură, de-a lungul întregii zile, până seara târziu”, transmit inițiatorii proiectului.

„Grădina urbană comunitară” este un proiect derulat de Asociația Develop, cofinanțat cu 10.000 de lei de Primăria Sibiu prin Agenda Comunității și de Tineret 2020. În intersecția străzilor Spartacus, Nicolae Titulescu și Frații Grachi s-a dezvoltat primul astfel de spațiu dedicat comunității.

Comunitate unită

 

Grădina are straturi supraînălțate cu mirodenii, flori, ambient de citit și locuri de relaxare. Scuarul de la intersecția străzilor Frații Grachi, Nicolae Titulescu și Spartacus este un prilej numai bun de a petrece timp în natură, de a organiza un picnic cu prietenii, de a bea o cafea sau de a te relaxa grădinărind.

„Am săpat, am construit, am plantat, ne-am distrat, am glumit, am cunoscut vecinii, am aflat istoria cartierului, am întâmpinat și greutăți, a plouat, am avut întârzieri pe care le-am recuperat în weekend, însă la final am învățat că nimic nu este mai puternic decât unitatea unei comunității. De-a lungul celor patru săptămâni am descoperit oameni implicați, harnici, creativi, care au ajutat cu idei, resurse și forță de muncă pentru ca acest proiect să devină realitate. În jurul scuarului s-a format o comunitate minunată – oameni care își iau orașul înapoi, împlicându-se activ în dezvoltarea acestuia. Acest proiect a reprezentat un punct de pornire pentru a promova ideea urbanismului participativ și în Sibiu, un experiment prin care am vrut să observăm cât de bine ar funcționa regândirea orașului, cu ajutorul oamenilor. Acum suntem convinși că oamenii își vor orașul înapoi, că astfel de proiecte reprezintă viitorul cultural al Sibiului, că oamenii au inițiativă și își doresc să se implice, că spațiile verzi abandonate din oraș ar fi mult mai puține dacă le-am reda comunității și le-am transforma împreună în grădini urbane. Pandemia ne-a împins să privim lucrurile un pic altfel, să privim altfel vecinătatea și să redescoperim un peisaj micro pe care suntem nevoiți să-l regândim și să-l reconstruim pentru a face față noii realități”, spune Monika Tompos, comunicator al proiectului.

Ștefana BABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura