O sticlă reciclată poate ajunge înapoi pe rafturile magazinelor, cu un conținut nou, în nici 30 de zile de la corecta ei sortare (P)

Fiecare super-erou din povestea ”Și în gunoi sunt super-eroi” are o importanță covârșitoare în protejarea planetei și în conștientizarea importanței  colectării selective în viața noastră de zi cu zi.

Miticlă  ”luptă” cu un deșeu indestructibil: STICLA

Conform statisticilor cele mai mari cantități de gunoaie care ajung definitiv ”la gunoi” sunt deșeurile din hârtie și sticlă. Iar dacă hârtia se descompune, totuși, în termen de câteva luni, sticla este un deșeu puternic și durabil, oamenii de știință aproximând că aceasta se descompune după aproximativ un milion de ani. Altfel spus, borcanul, sticla de suc ori sticla de bere aruncată la întâmplare în aceste zile va dăinui – cel mai probabil – chiar și după dispariția speciei umane de pe această planetă. Sticla este cel mai rezistent deșeu produs de către oameni, tocmai de aceea reciclarea acesteia este importantă pentru mediu.

Avantajele sticlei

Avantajul sticlei este acela că poate fi reciclată la infinit. Sticla poate fi topită și reutilizată ori de câte ori este nevoie, fără a-și pierde proprietățile.

Sortarea și colectarea corectă a deșeurilor din sticlă – scopul super-eroului Miticlă – duce nu doar la reducerea deșeurilor inerte care poluează pe termen lung planeta. Reutilizarea sticlei este un proces care implică un consum de energie și resurse mult mai mic decât în cazul în care se produce sticlă nouă. Conform calculelor, cu fiecare tonă de sticlă reciclată, în aer nu se mai eliberează peste 300 de kg de emisii de carbon cu efect de seră, este economisită o cantitate de peste 600 de kg de nisip, precum și o cantitate de apă utilizată, în mod normal, de o persoană în decurs de patru zile

În stațiile de sortare sticla este sortată pe culori, spălată, curățată de impuritățile reprezentate de etichete, dopuri etc, măcinată și, mai apoi, topită și transformată în granule. Aceste granule vor reprezenta mai apoi materia primă pentru viitoare noi obiecte din sticlă.

Super-Eroul Miticlă îi sfătuiește pe sibieni, să sorteze și să depoziteze deșeurile de sticlă doar în recipientele de culoare verde. Deșeul de sticlă trebuie spălat sau cel puțin  clătit înainte de a fi depuse în recipientele verzi:  sticle, borcane și pahare.

Atenție! Nu orice deșeu de sticlă este reciclabil sau trebuie colectat în pubela verde.

Recipientele contaminate cu vopseluri sau alte substanțe periculoase trebuie colectate în recipientele de culoare neagră (deșeuri reziduale), la fel ca și resturile de sticlă de la geamurile sparte ori deșeurile din sticlă termorezistentă (acestea au un grad înalt de topire). În cazul becurilor sau neoanelor, acestea fac parte din categoria deșeurilor electrocasnice și se colectează în cadrul unor campanii separate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*