INTERVIU Tabita Teușan: „Participarea la Olimpiadă este visul meu“

E cea mai valoroasă atletă sibiancă a momentului. Tabita Teușan a obținut rezultate remarcabile în sezonul 2023, pe lângă titlurile naționale urcând pe podium la diverse competiții cu participare internațională. A cucerit peste 50 de medalii și trofee până acum, fiind dublă campioană națională de tineret în 2023 la 800 de metri, câștigătoare în proba de 10.000 de metri la Brașov Running Festival și Marathon Bucharest.

(Dan GREAVU)

foto: facebook/ Tabita Teușan

Sibianca de 21 de ani și-ar dori un mediu de afaceri și autorități locale care să sprijine cu adevărat atletismul sibian. „Sunt conștientă de dificultățile pe care atletismul sibian le întâmpină în prezent și îmi pare rău. Este adevărat că sportivii ajunși la seniorat și tineret se confruntă cu provocări pentru a-și continua cariera în alte cluburi din țară datorită problemelor financiare. Exact în aceeași situație m-am aflat și eu… mă antrenez în Sibiu, dar sunt legitimată la CSM Timișoara. Oare de ce????“

Despre primii pași în atletism, despre calea spre marea performanță, despre sacrificii, dar și despre visul său de a alerga la Olimpiadă, citiți un interviu acordat în EXCLUSIVITATE pentru cititorii Mesagerului de Sibiu.

foto: facebook/ Tabita Teușan

Mesagerul de Sibiu: Sunt încă sibieni care te cunosc mai puțin. Când și unde te-ai născut? Cum ai ajuns la atletism, ai mai încercat si alte sporturi?

Tabita Teușan: M-am născut în Sibiu pe data de 7 ianuarie 2002. Am concurat la un cros organizat de 1 Iunie, unde am câștigat și am fost selecționată. Am început să merg la antrenamente, inițial am vrut să fac sport doar din plăcere, pentru că eram foarte activă, cu extra-energie care trebuia consumată cumva. Am început să particip la concursuri și am început să iubesc acest sport, să evoluez  și să fiu din ce în ce mai bună. Înainte de atletism am făcut și patinaj viteză.

M.S.: Antecedente în familie? Sportivi profesioniști? De unde pasiunea pentru atletism?

Tabita Teușan: În familia mea există o influență sportivă din partea mamei, care participa la crosuri în cadrul școlii, dar nu la un nivel de performanță.

Am descoperit că mă simțeam bine și plină de energie atunci când alergam. Atletismul mi-a oferit o modalitate de a-mi testa limitele fizice și mentale, de a învăța să depășesc obstacolele și de a mă dezvolta ca persoană. Cu fiecare antrenament și fiecare competiție, mă simt mai puternică și mai motivată să mă autodepășesc. Această dorință de a evolua constant și de a fi mai bună reprezintă un motiv personal care alimentează pasiunea mea pentru atletism. Dar și susținerea pe care o am din partea părinților a fost și este importantă în dezvoltarea pasiunii mele. Ei m-au încurajat întotdeauna să urmez ceea ce îmi place, au fost mereu alături de mine.

M.S.: Cu cine ai început să practici atletismul? Ai încercat și alte probe, gen săritura în lungine, înălțime?

Tabita Teușan: Am început să practic atletismul cu prof. Ligia Cuciorovschi, dar în prezent mă antrenez cu prof. Adrian Drăgan. În ceea ce privește probele de atletism, când eram mică, concuram la  triathlon, care include trei probe: viteză, săritură în lungime și proba de rezistență. Aceasta a fost o modalitate excelentă de a experimenta și dezvolta abilități variate. Cu timpul, m-am concentrat mai mult pe alergare semifond, dar am păstrat în minte experiențele acumulate din acele probe.

M.S.: Cum ai îmbinat școala cu atletismul. E greu?

Tabita Teușan: Am reușit să îmbin școala cu atletismul, chiar dacă a fost uneori dificil. Au existat momente de oboseală, neînțelegere și provocări, dar am rămas motivată și determinată. Cu pasiunea pentru atletism, am învățat că poți depăși obstacolele și să urmărești excelența atunci când faci ceea ce îți place.

M.S.: La ce a fost nevoie să renunți pentru a obține atâtea titluri?

Tabita Teușan: Sportul înseamnă SACRIFICIU. Deci… da, am renunțat la multe lucruri pentru a fi dedicată acestui sport. A fost nevoie să fac sacrificii și să prioritizez în mod constant antrenamentele și competițiile. Am ales să mă concentrez pe cariera mea sportivă și nu îmi pare rău !!! Sunt fericită că pot alerga și că mă pot antrena pentru a atinge obiectivele mele.

M.S.: Unde îți ții medaliile? Le mai știi numărul?

Tabita Teușan: Medaliile mele le păstrez într-o vitrină de sticlă, dar sincer vorbind, numărul lor a ajuns la un punct în care nu mai țin evidența exactă. Fiecare medalie are o semnificație specială pentru mine, dar pe măsură ce au continuat să se adune de-a lungul timpului, numărul lor a crescut și a devenit destul de mare. Cu toate acestea, fiecare medalie reprezintă o muncă grea, sacrificii și momente de bucurie din cariera mea sportivă. Este o amintire a efortului depus pentru a ajunge acolo unde sunt acum.

M.S.: Care performanță îți e cea mai dragă?

Tabita Teușan: Cred ca absolut TOATE au semnificat ceva pentru mine, de când am luat prima medalie și până în prezent.

M.S.: Unde îți desfășori antrenamentele? Cu ce frecvență?

Tabita Teușan:Antrenamentele mele se desfășoară în Sibiu, iar în prezent mă antrenez de două ori pe zi. Antrenamentele includ alergare, exerciții de forță, exerciții de tehnică.

foto: facebook/Tabita Teusan

M.S.: De ce e nevoie pentru a face performanță?

Tabita Teușan: Disciplină, nutriție, odihnă, antrenament, iubirea pentru sport, antrenor bun, suporteri, sponsori, plan de antrenament, seriozitate, determinare, dedicare, perseverență, pasiune, talent, muncă, refacere, analize, rezistență, mentalitate puternică, dorință, stil de viață sănătos…și multe altele.

M.S.: Te-am văzut la antrenamente alături de sportivi de toate vârstele? Esti deja un model pentru copii. Le dai sfaturi?

Tabita Teușan: Da, sunt prezentă la antrenamente alături de sportivi de toate vârstele. Copiii mă urmăresc, iar după ce văd postări cu mine pe internet cum că am câștigat, vin la antrenament și mă felicită. Sunt foarte fericiți și își doresc să devină atleți buni. Încurajez mereu copiii și tinerii să-și urmeze pasiunile și să-și dedice timpul și efortul pentru a-și atinge obiectivele sportive. Sper că pot fi un model pentru ei și să-i inspir să continue să persevereze în atletism sau orice altă pasiune își doresc să urmeze.

M.S.: Atletismul sibian e în suferință, sportivii ajunși la seniorat fiind nevoiți să alerge pentru alte cluburi din țară. Ești cea mai valoroasă atletă sibiană a momentului. Ai speranțe că mediul de afaceri sibian își va îndrepta atenția și asupra voastră?

Tabita Teușan: Sunt conștientă de dificultățile pe care atletismul sibian le întâmpină în prezent și îmi pare rău. Este adevărat că sportivii ajunși la seniorat și tineret se confruntă cu provocări pentru a-și continua cariera în alte cluburi din țară datorită problemelor financiare. Exact în aceeași situație m-am aflat și eu… mă antrenez în Sibiu, dar sunt legitimată la CSM Timișoara. Oare de ce???? Pentru că aici nu am avut parte de susținere, așa cum ar fi fost normal să aibă un sportiv de performanță! Îmi doream susținere și să reprezint orașul… Sper că mediul de afaceri și autoritățile din Sibiu își vor îndrepta atenția asupra noastră și vor sprijini dezvoltarea acestui sport în comunitate. Investițiile în infrastructură, programe de dezvoltare a tinerilor talente și susținerea sportivilor de top ar putea contribui la revitalizarea atletismului sibian și ar oferi oportunități mai bune pentru atleții locali de a rămâne în oraș și de a reprezenta Sibiul în competițiile naționale și totodată să se mândrească Sibiul că are sportivi de performanță cu rezultate!

foto: facebook/Tabita Teusan

M.S.: Ce înseamnă sprijin pentru creșterea performanțelor? Cam de ce buget ar avea nevoie un sportiv pentru a face performanță de top?

Tabita Teușan: Sprijinul pentru creșterea performanțelor înseamnă oferirea de resurse și suporturi esențiale pentru a permite unui sportiv să-și dezvolte abilitățile și să atingă niveluri de performanță înalte. Poate fi: antrenorul, acces la infrastructură de calitate, inclusiv piste, săli de antrenament, spații de recuperare, refacere, specialiști în nutriție și accesul la servicii medicale sportive de înaltă calitate, sprijin financiar pentru deplasări la concursuri, cantonament și echipament, concursuri.

M.S.: Ce îți place să faci în timpul liber?

Tabita Teușan: Nu prea am timp liber … dar îmi place să mă plimb (oriunde)

M.S.: Un loc preferat în Sibiu?

Tabita Teușan: Stadionul, Pădurea Dumbrava, Centrul Istoric

M.S.: Mâncare preferată?

Tabita Teușan: Hmmm…. Somon cu legume la grătar.

M.S.: Unde te vezi peste…10 ani să zicem?

Tabita Teușan: Peste 10 ani, îmi doresc să fi continuat să evoluez și să îmi fi atins obiectivele pe care le-am stabilit și, de ce nu, … antrenându-mă pentru concursuri în continuare. În acel moment, mă văd într-o poziție în care să pot împărtăși experiența mea cu tinerii atleți și să îi inspir să-și urmeze visele în sport. De asemenea, sper să fi ajutat la promovarea atletismului în comunitate. Îmi doresc să călătoresc și să explorez lumea.

M.S.: Care a fost cursa preferată anul trecut și de ce?

Tabita Teușan: Cursa mea preferată de anul trecut a fost cursa Marathon Bucharest. La fiecare concurs trăiesc o experiență unică. Deși a fost o cursă solicitantă, a fost un adevărat test al determinării și al voinței mele. Am simțit pulsul adrenalinei, am trăit fiecare moment cu bucurie, și am fost emoționată. A fost cu adevărat un moment de neuitat. De asemenea, am avut parte de o experiență minunată la cursa de la Brașov Running Festival, unde am obținut o victorie importantă, dar și concursurile naționale și internaționale avute pe parcursul anului.

EXCLUSIV Tabita Teușan: „A fost o cursă incredibilă“

M.S.: Visul tău este să participi la Olimpiadă. Ești în grafic?

Tabita Teușan: Participarea la Olimpiadă este visul meu și sunt hotărâtă să muncesc din greu pentru a-l transforma în realitate. Cu fiecare antrenament și competiție, mă apropii de acest obiectiv. Îmi doresc să reprezint țara mea la Olimpiadă și să dau tot ce am mai bun pe stadion.

Prima campioană desemnată „Ambasador al Sibiului“

Tabita Teușan (21 de ani) a fost prima campioană desemnată „Ambasador al Sibiului“ în cadrul unei campanii de promovare a elitelor sportului din Sibiu, inițiată de clubul FC Hermannstadt. A dat lovitura de începere la partida cu U Cluj, în fața a peste 6500 de spectatori, pe Stadionul Municipal. Tânăra atletă din Sibiu a cucerit peste 50 de medalii și trofee până acum, fiind dublă campioană națională de tineret în 2023 la 800 de metri, câștigătoare în proba de 10.000 de metri la Brașov Running Festival și Marathon Bucharest.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*