Scrisoare găsită în arhivele Vaticanului: Papa Pius al XII-lea știa de Holocaust, dar a ales să tacă.

Papa Pius al XII-lea, din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, știe despre Holocaust, însă nu a vorbit despre asta.

Foto: wikipedia

Papa Pius al XII-lea, liderul Bisericii Catolice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ştia despre Holocaust, a declarat un cercetător pe baza unei scrisori găsite în arhivele Vaticanului, transmite sâmbătă agenţia ANSA, scrie agerpres.ro.

Papa Pius al XII-lea a fost criticat de unii istorici pentru că nu a vorbit despre lagărele naziste, în timp ce alţii au susţinut că el a acţionat în secret pentru a salva vieţile multor evrei. Scrisoarea, care a fost publicată de cotidianul Il Corriere della Sera, a fost adresată de un iezuit german, părintele Lothar Koenig, secretarului papei Pius al XII-lea, Robert Leiber.

Datată 14 decembrie 1942, scrisoarea menţionează uciderea în fiecare zi a mii de oameni şi face referire la lagărele de concentrare de la Dachau şi Auschwitz.

Scrisoarea a fost găsită de Giovanni Coco, arhivist la Arhiva Apostolică a Vaticanului. „Este un caz unic”, a declarat el pentru Il Corriere della Sera, adăugând că documentul „are o valoare enormă”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*