Expoziția internațională de artă „Micul Prinț”, la ceas aniversar!

Expoziția internațională de artă „Micul Prinț”, desfășurată sub egida Uniunii Artiștilor Plastici din România-Filiala Satu Mare și a Muzeului de Artă Satu Mare, aflată anula acesta la a XXX-a ediție, una aniversară, bate la ușă…

Pe Cristina Gloria Oprișa, artist plastic sătmărean, coordonator al acestui eveniment cultural longeviv, am cunoscut-o anul trecut în cadrul unui alt eveniment cultural, pe care artista îl organizează de ani buni: Tabăra de Creație Abrud-Țara Moților. 

Anul acesta, expoziția „Micul Prinț”, ce reunește an de an sute de lucrări trimise din toate colțurile țării și de peste hotare, se anunță, încă de pe acum, a fi un eveniment frumos, plin de sensibilitate și candoare.

Expoziția va fi vernisată la Muzeul de Artă Satu Mare din Piața Libertății 21, în data de 14 mai 2025, la ora 18. Este un eveniment despre care am aflat câteva detalii, oferite prin amabilitatea Cristinei Gloria Oprișa.

de Ion Talpoș

foto: Ion Talpoș

Cristina Gloria Oprișa este un artist plastic cunoscut la nivel național și internațional, cu o activitate rodnică, desfășurată pe parcursul multor ani de muncă și creație. Realizările sale se concretizată în lucrări de o înaltă ținută artistică și rafinament, cu care a participat la  numeroase și ample expoziții naționale și internaționale. Artista s-a născut la Abrud, un ținut de poveste cu povești care o inspiră și-i dau artistei forța de a crea. La expoziția retrospectivă de la Muzeul de Artă Satu Mare (20 septembrie-20 octombrie 2024) organizată după 48 de ani de activitate creatoare, artista a dedicat o sală a expoziției „Țâpuriturilor Cromatice” despre care criticul literar Ioan Nistor spunea, în catalogul expoziției: „Strigarea este relicva mileniilor, e prag al rugăciunii, e rugăciune. (…) Strigăturile pe care le ˂auzim> din lucrările Gloriei nu se adresează ˂urechii>. Ele au menirea de a deschide ferestrele sufletului pentru ca frumusețea lumii să intre în toată măreția ei, metamorfozându-se în sunet auzit înăuntru, simțit ca o mirodenie tămăduitoare, întremătoare (…)”.

În lucrările sale, artista recurge la geometrie, încadrându-se, în general, din puncta de vedere compozițional, în forme geometrice de bază: triunghi, pătrat, cerc, romb, cu valoare simbolică. Culorile folosite, predominând roșul, au în general o sonoritate gravă, artista lăsându-le pe pânză libertatea de a transmite senzații, percepții, de a deveni sonore prin raporturile lor cromatice intense.

Am vrut să aflu răspunsuri la câteva întrebări pe care i le-am pus Cristinei Gloria Oprișa,  în legătură cu începuturile expoziției „Micul Prinț”, cu parcursul evenimentului cultural ajuns acum la ediție aniversară și gândurile de viitor ale artistei, legate de eveniment. Consemnez câteva opinii ale artistei:

Cristina Gloria Oprișa (C.G.O.): Expoziția națională „Micul Prinț”, devenită apoi internațională, este rodul uneia din dorințele mele mai vechi, fiind inspirată de cartea lui Antoine de Saint-Exupéry. Este un proiect la care țin foarte mult, începuturile sale având legătură cu un eveniment din familia noastră. La a doua ediție a expoziției „Micul Prinț”, pe 14 mai, a venit pe lume Iana, fiica mea și atunci am decis că ziua de 14 mai rămâne ziua în care voi organiza „Micul Prinț”, indiferent în ce zi a săptămânii cade.

În fiecare an, fiecare ediție a expoziției are ca și punct de pornire un citat din „Micul Prinț”, aceasta fiind o temă foarte generoasă, încât aproape toate lucrările s-ar potrivi. Există însă un fir roșu, la fiecare ediție. La ediția de anul acesta ideea este cea cu șarpele care a înghițit elefantul, iar cei mari au văzut în această imagine o pălărie! Dar, de fapt, era vorba despre un șarpe care a înghițit un elefant. Este o chestiune de imaginație, pe care eu am legat-o puțin și de ideea „Jos pălăria” pentru cele treizeci de ediții ale evenimentului!

De obicei, în perioada de desfășurare a expoziției, prezint pe rând fiecare sală cu fiecare artist care este pe simeză. Pentru că expoziția durează o lună de zile, am timp să fac această prezentare. Nu chiar zilnic, dar  în așa fel încât toți artiștii să-și vadă lucrările pe simeză. Desigur, am și  exponate ale copiilor, pentru că mereu am considerat că  „Micul Prinț” este o pepinieră a creației, având în vedere că nu numai fiica mea a crescut  o dată cu ea, dar și foști elevi de-ai mei au crescut cu „Micul Prinț”, iar acum îmi sunt colegi artiști…  Așadar, pe lângă artiștii consacrați, pentru că am printre participanți nume importante din arta plastică, sunt și studenții și copii tinerii. Am și copilași, cel mai tânăr fiind de doi anișori și ceva. Așa cum era și fiica mea, Iana, când a expus pentru prima dată la „Micul Prinț”.  Aici este un univers al creației tuturor vârstelor!

Ion Talpoș (I.T.): Am cunoscut-o pe Iana anul trecut, în Tabăra de creație de la Abrud și am remarcat că este o tânără implicată în partea de promovarea  a evenimentelor culturale la care participați.

C.G.O.: Da, Iana a făcut regie de teatru și acum își încheie masteratul în actorie, așa că „Micul Prinț” se află pe mâini bune… Cu sprijinul Ianei, pe baza tehnologiei actuale, am modernizat puțin și pliantele de promovare pe care le folosim. Nu mai facem acele pliante cu multe pagini, în care să-i trecem pe cei aproape trei sute de participanți, ci vom avea  un cod QR, care  se va putea deschide de pe telefon, în care va fi afișată această listă cu toți participanții.

I.T.: Privind spre viitor, care sunt gândurile dumneavoastră legate de „Micul Prinț”?

C.G.O.: Consider că atâta timp cât Dumnezeu îmi va da putere, îl voi duce mai departe. Apoi, îl voi lăsa „moștenire” fiicei mele și am convingerea că acest eveniment va continua…

I.T.: Expoziția aniversară de anul acesta are, din câte am înțeles, o particularitate legată de cifra treizeci.

C.G.O.: Da! Anul acesta am rugat treizeci de artiști care vor expune lucrări, să vină fiecare cu câte o lucrare având dimensiuni 30×30 centimetri, reprezentând câte o ilustrație la unul din citatele din „Micul Prinț”. Pentru aceste lucrări vom avea o simeză specială,  care va constitui un preambul al ediției aniversare de anul acesta.

I.T.: Am avut bucuria ca în lista participanților cu lucrări trimise anul acesta pentru expoziția aniversară „Micul Prinț” să descopăr, printre alte nume sonore în arta plastică și nume ale artiștilor pe care am avut bucuria să-i cunosc în Tabăra de creație de anul trecut, de la Abrud. Aș aminti acum de familia de artiști Țăroi, din Brașov, știind că ați participat la o expoziție organizată la Brașov cu sprijinul acestei familii de artiști și că, din păcate, artistul plastic Ionică Țăroi nu mai este printre noi…

C.G.O.: Am cerut ca una dintre lucrările 30×30 centimetri să fie o lucrare de-a lui Ionică Țăroi, pentru că mi-am dorit ca el să fie prezent în expoziția „Micul Prinț” cu o lucrare pe simeză. Pentru că a fost un mare artist! Era un uriaș! Eu așa i-am spus, întotdeauna! Era un uriaș și ca om, și ca artist, și ca personalitate! Decesul lui reprezintă pentru lumea artiștilor plastici, o uriașă pierdere!

I.T.: Mai sunt doar câteva zile până la vernisajul expoziției. Cum stați cu pregătirile?

C.G.O.: Ne sosesc în fiecare zi colete cu lucrări ale expozanților, din țară și de peste hotare. Anul acesta avem în jur de 300 de expozanți! Este o muncă grea, căreia îi facem față prin implicare.

I.T.: Nu-mi rămâne decât să vă felicit pentru ceea ce faceți, urându-vă mult succes, dumneavoastră și participanților la eveniment!

C.G.O.: Și noi vă mulțumim! Și îi așteptăm cu brațele deschise, la acest eveniment aniversar, pe toți iubitorii de frumos!

foto: Ion Talpoș