EXCLUSIV Gear Maniacs Sibiu, echipa elevilor care îmblânzesc roboți! A început bătălia finală

Cele 4 echipe de robotică din județul Sibiu, calificate la etapa națională a FIRST Tech Challenge România, au intrat azi în focul competiției desfășurate la Iași. Gear Maniacs, de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal“ Sibiu, Code Warriors și The Resistance, ambele de la Liceul Teoretic „Roth-Oberth” Mediaș, și SNGine Team, de la Colegiul Școala Națională de Gaz Mediaș, luptă alături de cele mai bune alte 56 de echipe din țară, din peste 170 înscrise la startul întrecerii din acest an.

(Dan GREAVU)

foto: facebook/CBS Eastern Europe

Reprezentanții municipiului Sibiu, cei de la Gear Maniacs, au deja o bogată experiență în astfel de întreceri. Echipa de robotică a Colegiului „Samuel von Brukenthal“ Sibiu a fost înființată în 2018, fiind la al 6-lea sezon consecutiv. În acest an, a ajuns în finala de la Iași, organizată în perioada 22-24 martie, clasându-se pe locul 2 la categoria Think Award în cadrul competiției regionale. Despre parcursul din acest an, despre roboțelul cu care s-a prezentat la finală, despre echipă și obiectivul fixat pentru acest concurs, ne dezvăluie amănunte Cătălina Rebegel, mentor al echipei Colegiului Național „Samuel von Brukenthal“ Sibiu.

Cum se numesc membrii echipei din acest an și cine îi coordonează?

Muntean Denisa-Maria 10A (Liderul Echipei)

Bucur Mihnea 12 A (department Software)

Presecan Răzvan 9D (department Software)

Greger Darius 12A (department Hardware)

Suciu Albert 9A (department Hardware)

Dincă David 9D (department Hardware)

Crăcea Adelin 12B (department Hardware)

Müller Elias 10A (department Hardware)

Răhăian Emil 12A (department Outreach)

Gligor Maria 12D (department Outreach)

Kopatz Paul 12D (department Outreach)

Călin Daiana 9A (department Outreach)

Rebegel Cătălina – prof matematică (mentor)

Dumitrescu Diana – prof informatică&TIC (mentor)

Cât timp s-au pregătit membrii Gear Maniacs pentru a ajunge din nou în finală?

Pregătirea pentru competițiile din acest an au început imediat după finalizarea etapei naționale de anul trecut.  Testele și prototipurile noului robot s-au conturat din vacanța de vară, iar echipa a fost pregătită luna septembrie să treacă proba „de baraj”, care decide calificarea la etapa națională.

foto: facebook/CBS Eastern Europe

Cum îl cheamă pe robotul dvs? Ce a trebuit să facă?

Anul acesta nu i-am dat un nume robotului nostru.  El este într-o continuă schimbare, versiuni din ce în ce ai bune pregătim pentru fiecare competiție la care patricipăm.

Robotul pe care l-am pregătit pentru competiții are sarcini bine stabilite de regulamentul cometițional anului curent.  În primele 30 de secunde ale meciului robotul trebuie să opereze autonom, task-uri prestabilite, abia apoi putem interveni noi pentru etapa teleghidată a meciului.  Tema de anul acesta a competițiilor de robotică presupune colectarea unor piese colorate de tip hexagonal, care poartă denumirea de pixeli, și plasarea lor pe un panou înclinat sub un anumit unghi având sopul de a crea structuri de tip mozaic, după reguli bine stabilite în regulament. La finalul meciului, în ultimele 30 de secunde fiecare robot are posibilitatea de a lansa niște drone, sub forma unor avioane de hârtie, ca mai apoi să încheie meciul suspendându-se pe un dispozitiv din teren. Pentru toate activitățile desfășurate în timpul unui meci, fiecare robot primește puncte foarte importante pentru obținerea unei victorii. Robotul participă la competiție împreună cu un robot de la o altă echipă de robotică, echipă cu care se va realiza o alianță. Deci, pe teren, în timpul unui meci, vor fi prezenți 4 roboți, de la 4 echipe distincte de robotică.  Robotul nostru a fost conceput să îndeplinească toate aceste sarcini, iar driverii noștri au fost bine instruiți să-l valorizeze în diverse situații.

Cum ați ajuns la Iași? Ați avut concurență puternică  la regionale?

Atmosfera de la competiție a fost extraordinară. Meciurile au fost foarte strânse, iar echipa noastră a reușit să acumuleze 4 victorii binemeritate, ajungând foarte aproape de a învinge echipa care a ieșit pe primul loc. Am avut bucuria și onoarea de a juca în semifinale.

Cum v-ați construit alianțele?

Pentru meciurile de calificare alianțele sunt generate aleatoriu, iar pentru semifinale și finale, am reușit să facem alianță cu echipele CNapSys de la Colegiul Național Silvania din Zalău și SNGine de la Colegiul Școala Națională de Gaz din Mediaș.

Cine a fost cel mai important membru al echipei?

Toți membrii echipei au fost și sunt foarte importanți pentru echipa Gear Maniacs. Fără ajutorul și implicarea fiecărui membru al echipei nu ar fi posibilă funcționarea Clubului nostru de robotică.

Toți cei pasionați de robotică din școala noastră sunt mândri să poarte tricoul echipei și să ne fie alături oridecâteori este nevoie.

Au beneficii membrii echipei în urma participării?

În primul rând, cel mai important beneficiu, pe care îl obținem prin participarea la competiția FIRST Tech Challenge, este experiența și conectarea cu o comunitate dinamică și foarte frumoasă. Ne dezvoltăm abilități practice, care se dovedesc a fi foarte utile în perioada de după terminarea liceului, legăm prietenii și ne ajutăm reciproc.

Mai mult, obținerea unor premii de prestigiu în cadrul etapei naționale poate asigura un loc în cadrul a patru facultăți politehnice din România (Cluj, Iași, București, Timișoara).

foto: facebook/CBS Eastern Europe

Echipe CALIFICATE la Naționalele de robotică! Trei din Mediaș, una din Sibiu

V-ați fixat vreun obiectiv pentru ediția din acest an?

Ne dorim să realizăm o evoluție vizibilă față de anii precedenți.  Anul acesta dorim să ne îmbunătățim performanța din timpul meciurilor, precum și performanța “din afara terneului”, adică să promovăm robotica în comunitatea locală.  Ne dorim să promovăm educația STEAM în școlile sibiene, să mentorăm echipe de robotică din alte licee sibiene să participe la competițiile FTC.

Ce îi unește pe membrii echipei?

Obiectivul nostru este de a reuni oameni cu backgrounduri diverse, dar cu aceeași pasiune pentru robotică și dorința de a explora noi orizonturi de cunoaștere în acest domeniu de viitor.

Cât de importantă e activitatea echipei pentru prestigiul Colegiului?

Echipa Gear Maniacs este singura echipă de robotică din municipiul Sibiu, înscrisă la competițiile FTC, este o onoare și o mare responsabilitate.

Cum asigurați continuitatea? Văd că rezultatele se mențin la nivel ridicat

Unul dintre principiile esențiale în cadrul echipei noastre este sustenabilitatea. Ne străduim să menținem un flux constant de membri și voluntari noi în fiecare an pentru a asigura continuitatea și stabilitatea noastră în competiție pe termen lung. Deși intrarea în echipă ca membru necesită un nivel ridicat de dedicare și perseverență în munca depusă, oricine poate contribui în calitate de voluntar, ceea ce aduce cu sine numeroase avantaje.  Echipa Gear Maniacs Jr. a gimnaziului este o bună pepinieră pentru echipa mare Gear Maniacs.

Care a fost cea mai importantă performanță din istoria echipei?

Cel mai bun rezultat al echipei a fost obțint în sezonul 2019-2020. La competiția regională a fost obținut locul întâi la categoria: Insipre Award (premiu care semnifică o prezentare a unui sezon și a unei performanțe uimitoare în cadrul competiției). În plus, membrii echipei au câștigat finalele meciurilor obținând astfel premiul Winning Alliance Captain.

Cine sunt sponsorii? Are echipa sau a avut până acum sprijin din partea Primăriei Sibiu? Cât de importante sunt parteneriatele?

Sponsorii sunt companii locale pe care le contactăm direct, cărora le prezentăm conceptul echipei noastre și a competiției. Sponsorii sunt foarte importanți pentru a asigura un sezon performant, având în vedere că participarea la competiția FIRST Tech Challenge implică multe costuri pe care noi ne le putem acoperi.

Din păcate, nu am primit momentan ajutor din partea Primăriei Sibiu, deși am avut discuții și am cerut sprijinul. Ne dorim ca pe viitor să găsim sprijin financiar în comunitatea sibiană publică sau privată. 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*