De ce n-avem autostrăzi ca afară? Diferența dintre teorie și practică, explicată de un deputat sibian (VIDEO)

România nu duce lipsă de legi, ci de strategii pentru dezvoltarea infrastructurii, în opinia deputatului UDMR Zacharie Benedek.

Parlamentarul sibian a amintit, recent, într-un interviu acordat TVR, că a inițiat un proiect de lege care abilitează și obligă CNAIR să construiască șosele ocolitoare pentru toate municipiile în România. În același timp, la nivel național este nevoie ca specialiștii și Ministerul Transporturilor să redacteze o strategie pe cel puțin 15 ani, care să fie respectată de toate guvernele, a subliniat Benedek.

„Sunt în lucru mai multe proiecte legislative, eu în special mă ocup de infrastructura de transport. Am depus încă din mandatul trecut și acum va trebui să intre la noi, în Camera Deputaților, fiindcă suntem cameră decizională, o propunere legislativă care obligă CNAIR ca până în 31 decembrie 2027 să construiască centuri de ocolire în jurul tuturor municipiilor din România. Bineînțeles, acest termen probabil nu mai este real și o să depun un amendament ca să se realizeze până în 2030. Din păcate, nu prin lege se construiește autostrada, ci la noi în țară lipsește o strategie care să se bazeze pe alte elemente, pentru că autostrada, din punctul meu de vedere, este un simplu mijloc. Mobilitatea este un scop, siguranța circulației este un scop sau protecția mediului. Și atunci ar trebui să existe o strategie din acest punct de vedere, ca fiecare cetățean din România să poată ajunge, într-o oră, la o autostradă sau la un drum expres. Fiecare cetățean din România, în două ore, să ajungă la un aeroport. Ar trebui să lucrăm la o astfel de strategie și atunci să vedem unde am avea nevoie de drumuri expres sau de autostrăzi. Dăm o lege și toată lumea votează acea lege, pentru că, dacă nu votezi o autostradă la noi în țară, devii nepopular. Lumea nu mai vrea să te voteze. Se votează acea lege fără să existe, poate, un studiu, fără să existe un studiu de impact. Să fie oare necesar acel tronson de autostradă exact acolo unde se votează legea? Adică sunt multe întrebări. Din punctul meu de vedere, această strategie ar trebui s-o redacteze Guvernul împreună cu specialiști și mai puțină politică, pentru că noi toți, cei care suntem în politică, dorim ca pe la noi, în zonele de unde venim, să avem autostrăzi, să avem drumuri expres, chiar dacă se dublează unele, nu contează, trebuie să arăt ceva că am lucrat. Și atunci ar fi nevoie să intervină Ministerul Transporturilor cu specialiștii din domeniu. Strategie nu se poate face în domeniul infrastructurii în România pe durata mandatului unui parlamentar, de patru ani de zile, nu există așa ceva. Trebuie făcut pe minim 15 ani și indiferent cine vine la guvernare să se țină de acea strategie. Sunt câteva elemente – o strategie în educație, în sănătate, în infrastructură – de care ar trebui să se țină seama indiferent ce culoare politică are guvernul respectiv. Altfel nu vom reuși să construim nimic în această țară. Construim bucățele, cum se construiesc astăzi autostrăzile: 12 km un tronson, maxim 20 km un alt tronson, nu se leagă tronsoanele între ele și mergem 10 km pe autostradă, ne dăm jos, mergem pe un drum național, iar urcăm pe un tronson de câțiva kilometri de autostradă și tot așa”, a precizat Zacharie Benedek.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*