Zilele calde din această iarnă, un pericol pentru recoltele din acest an

Anul acesta avem parte de o iarnă neobișnuit de caldă.

Chiar dacă acest lucru ne bucură, deoarece avem cheltuieli mai mici cu încălzirea, agricultorii nu au nici un motiv de bucurie.

Vremea caldă afectează pomii fructiferi și plantele cultivate în toamnă. Cel mai mult au de suferit pomii fructiferi, care sunt în pericol să înmugurească prematur. Fluctuațiile de temperatură mari pot afecta grâul, orzul și rapița, spun fermierii.

Specialiștii atrag atenţia că problemele apar doar atunci când sunt variaţii mari şi bruşte de la temperaturi negative la pozitive şi invers. Astfel, procesele vegetative sunt grăbite şi  există riscul ca înmugurirea pomilor fructiferi să se producă mult prea devreme, înainte să treacă pericolul îngheţului.

Cei mai expuși sunt pomii fructiferi din curțile oamenilor, unde sunt mai feriți deoarece este mai cald decât în câmp, iar aceștia înmuguresc mai devreme decât ar trebui în mod obișnuit. Astfel, fluctuațiile de temperatură mari i-ar putea afecta.

Proprietarii de livezi sunt îngrijorați pentru că, spun ei, dacă vor fi fluctuații mari de temperatură, există pericolul ca pomii să înmugurească mai devreme decât ar trebui și să apară dăunătorii. Schimbările bruşte de temperatură, în ianuarie sau februarie, ar putea cauza dispariţia mugurilor şi, implicit, compromiterea culturii.

Nu doar pomii fructiferi sunt expuși acestui pericol, din cauza fluctuațiilor de temperatură, ci și culturile de grâu, orz și rapiță. Culturile plantate în toamnă au răsărit deja, iar câteva zile de îngheț și lipsa zăpezii le-ar putea afecta.

Astăzi la amiază la Sibiu se înregistrau 14 grade. În aceste condiții procesul de vegetație este grăbit, iar o răcire bruscă a vremii ar putea avea urmări catastrofale asupra pomilor fructiferi și a plantelor însămânțate în toamna anului trecut.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*