Weekend cultural maghiar

Timp de cinci zile, sibienii pot savura evenimente culturale cu specific maghiar. Ars Hungarica le va aduce zeci de manifestări, până la sfârşitul săptămânii. Expoziţii deosebite, concerte de cea mai bună calitate, teatru, film, spectacole, precum şi mulţi invitaţi din ţară şi de peste hotare, promit organizatorii.


Primii spectatori ai evenimentelor Ars Hungarica deja au apărut. Deschiderea a avut loc miercuri, când artiştii Operei Maghiare din Cluj Napoca au cântat la Sibiu. Preşedintele Asociaţiei Maghiarilor din Sibiu, Levente Serfőző, spune că printre melodiile în maghiare au fost melodii cântate şi în română şi germană pentru că este un eveniment dedicat şi altor etnii. „Festivalul culturii maghiare este la cea de-a şasea ediţie. Am încercat, pe parcursul celor cinci zile, să oferim mai multe momente de destindere culturală celor care ne vizitează. Avem cinci expoziţii cu cea pe care am vernisat-o chiar înaintea deschiderii evenimentului. Am deschis festivalul cu un concert oferit de artiştii Operei Maghiare din Cluj Napoca. Unele dintre melodii au fost cântate în română şi germană, pentru că avem foarte mulţi invitaţi şi evenimentul este unul adresat nu numai comunităţii maghiare, ci încearcă să prezinte cultura maghiară şi altor etnii. Invitat de onoare îl avem pe Bacs Ferencz, artist emerit. Evenimentul de încheiere îl organizam cu diva pop Zseda”, a dezvăluit Levente Serfőző, preşedintele Asociaţiei Maghiarilor din Sibiu.

Concerte în cafenea

Concertele de muzică jazz şi pop nu vor lipsi. Pe sfârşit de săptămână, una dintre cafenelele sibiene va fi gazda evenimentelor muzicale de la Ars Hungarica. „În Atrium, vineri şi sâmbătă vom avea concerte cu formaţii foarte bune. Va fi muzică jazz, folk şi pop”, mai spune Levente Serfőző. Un loc bun de recreere, dar şi de descoperire a unei culturi importante pe plan European, va fi Ars Hungarica şi în weekend. Expoziţii, concerte şi piese de teatru vor fi câteva din motive pentru care sibienii ar trebui să aleagă festivalul. „Evenimentele mai importante le-am comasat pe sfârşitul săptămânii, tocmai pentru a putea fi vizitate de cei care, eventual, nu locuiesc în Sibiu sau care lucrează în timpul săptămânii”, motivează reprezentantul organizatorilor.

5.000 de spectatori

Cât despre publicul care este aşteptat la zilele culturii maghiare de la Sibiu, organizatorii spun numărul celor interesaţi de Ars Hungarica este mereu în creştere. „Ca şi public, creştem în fiecare an. Depinde şi de evenimentele pe care le organizăm. În 2007, am organizat un eveniment de amploare, unde am avut şapte mii de spectatori. Anul acesta ne aşteptăm la vreo 3.500 – 4.000, poate 5.000 de spectatori în total”, estimează Serfőző. Ars Hungarica are loc la Sibiu din 2 până în 6 noiembrie. Abonamentele de festival se pot procura de la Asociaţia Maghiarilor din Sibiu, costul unuia fiind de 30 de lei, respectiv 20 pentru elevi, studenţi sau pensionari.

Programul manifestărilor

Vineri, 4 noiembrie

  • concert: Formaţia Karaván – Sala Thalia, ora 18.00
  • întâlnire literară cu redactorii cotidianului regional „Szabadság” – Sala Thalia, ora 19.00
  • seară LISZT: Duo Fresco. Concert de pian la patru mâini, János Fancsali şi Emese Fancsali – Sala Thalia, ora 20.00
  • one man show: Levente Kocsárdi. F.M. Dosztojevszkij – Marmeladov – Atrium, ora 22.00

 

Sâmbătă, 5 noiembrie

  • simpozion cultural „Dezvoltare comunitară” – Sala Thalia, ora 10.00
  • vernisaj Projekt 4 – Expoziţia Artiştilor Plastici din Transilvania – Galeria Habitus, ora 16.00
  • „Momente din viaţă” – seară Ferencz Bacs, interviu cu spectacol – Sala Thalia, ora 18.00
  • concert: Cornelio Tutu Band – Sala Thalia, ora 20.00
  • concert: Orpheusz – Atrium, ora 22.00

 

Duminică, 6 noiembrie

  • reformarea la Sibiu „Trecut, prezent, viitor” – Galeria Bisericii Reformate din Sibiu, ora 11.00
  • remember Miklós Borsos – Biserica Catolică Sfânta Treime, ora 12.30
  • memento Ferenc LISZT. Prezentat de Enikő Orth şi elevii acesteia, Liceul de Artă Sibiu – Sala Thalia, ora 16.00
  • vernisaj expoziţie foto „Sibiu şi împrejurimi” – Turnul Sfatului, ora 18.00
  • festivitatea de închidere a festivalului, alocuţiunile invitaţilor, concert ZSÉDA – Sala Thalia, ora 19.00

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura