Viena își menține veto privind aderarea României la Schengen cu granițele terestre.

Austria își menține veto privind aderarea României și a Bulgariei la Schengen cu granițele terestre.

Foto: Arhivă

Ministrul de Interne austriac, Gerhard Karner, susține că intrarea României în spațiul Schengen cu drepturi depline ar reprezenta o „greșeală”. Potrivit acestuia, Viena vrea să mențină dreptul de veto împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen, dar nu impune condiții concrete celor două țări.

„Nu este vorba doar de România și Bulgaria. Întregul sistem de migrație este într-o situație dezastruoasă. Nu eu sunt cel care dă note pentru România și Bulgaria. Fac campanie la nivel european pentru un sistem funcțional. Iar acest lucru se va întâmpla doar dacă granița externă va fi protejată. Aceasta este, de asemenea, o parte esențială a noului pact privind azilul și migrația asupra căruia UE a convenit și pe care trebuie să îl punem în aplicare. Numai atunci va putea exista din nou o libertate deplină de circulație în UE”, a declarat ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, în cadrul unui interviu citat de de agenția austriacă de presă (APA).

Declarațiile ministrului de Interne austriac au loc în contextul în care România a aderat la Schengen, însă doar cu spațiile aerian și maritim.

În același timp, ministrul de Externe bulgar susține că data aderării la Schengen a Bulgariei  pentru frontierele terestre va fi negociată în 2024. Astfel, acordul dintre membrii UE privind eliminarea controalelor la frontierele interne aeriene și maritime cu Bulgaria începând cu 31 martie 2024 include stabilirea unei date pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre în 2024, potrivit ministrului bulgar de Externe, Maria Gabriel.

Condițiile Vienei pentru intrarea României în spațiul Schengen

Austria a acceptat ridicarea granițelor aeriene în ceea ce privește spațiul Schengen, dar a solicitat României implementarea unui set de condiții preliminare.

Inițial, Viena a pus trei condiții pentru ca România să fie primită în Air Schengen, astfel încât granițele să fie deschise doar pentru transportul aerian.

-Consolidarea în continuare a protecției la frontierele externe ale Uniunii Europene.
-Controale consolidate la frontieră la frontierele terestre dintre Bulgaria și România, precum și dintre România și Ungaria.
-Asumarea responsabilității pentru migranții care au sosit ilegal în Austria, prin teriotoriul românesc.

La 30 decembrie 2023, Consiliul Uniunii Europene a anunţat admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, mai întâi cu frontierele aeriene şi maritime începând din martie 2024.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*