VIDEO De ce este important ca UE și România să sprijine financiar Republica Moldova (CP)

Uniunea Europeană a ajutat Republica Moldova cu 1,1 miliarde de euro în ultimii doi ani, a explicat europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL/PPE) într-un interviu acordat PRESShub. Politicianul a explicat de ce este important ca UE și România să susțină pe moldoveni, în contextul războiului din Ucraina.

Bani europeni pentru gazul moldovenilor

„În ultimii 2 ani de zile, Uniunea Europeană a ajutat Republica Moldova cu 1,1 miliarde euro fonduri europene, o parte nerambursabile și o parte credite în condiții extrem de avantajoase. Chiar în urmă cu 3 săptămâni am votat 145 de milioane de euro fonduri europene pentru Republica Moldova.

În urmă cu 2 săptămâni, am fost într-o misiune oficială a Parlamentului European în Statele Unite ale Americii. Ne-am întâlnit și cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional.

Analiza comună a Parlamentului European și a FMI este că finanțarea Republicii Moldova pentru acest an este asigurată din pachetul FMI, din fondurile europene și prin sprijinul bilateral oferit de state membre ale Uniunii Europene.

Va trebui să continuăm acest sprijin și anul următor. Republica Moldova va primi fonduri europene direct la bugetul de stat, prin care Guvernul de la Chișinău poate oferi scheme de compensare în cursul acestei ierni, să ajute categoriile de populație și întreprinderile să facă față prețului la energie.

Vor veni fonduri europene pe toate proiectele de investiții. Anul acesta, la fel ca anul trecut, vor veni fonduri europene care vor ajuta Republica Moldova să achiziționeze gaz. Gazul va veni cu sprijin european, dar banii vor ajuta la plata facturilor”, a explicat Siegfried Mureșan.

Foto: Siegfried Mureșan

Republica Moldova, integrată în piața europeană

Europarlamentarul a menționat că este important ca economia Republicii Moldova să fie puternică și pe propriile ei picioare, prin urmare este necesară integrarea în piața unică europeană, chiar înainte să devină stat membru al Uniunii Europene.

„Asta înseamnă libertate de mișcare a persoanelor, a bunurilor, a serviciilor și a capitalurilor dintre Republica Moldova și piața Uniunii Europene.

Asta înseamnă că firmele din Republica Moldova vor putea exporta mai rapid, mai simplu, mai ieftin spre piața unică europeană.

Și investitorii europeni din România, dar și din alte state, vor putea investi mai rapid, mai simplu în Republica Moldova. Deci vom genera creșterea economică și locuri de muncă, astfel încât să ajutăm economia Republicii Moldova să stea pe propriile sale în picioare și să nu mai aibă nevoie de infuzie financiare de la Fondul Monetar Internațional sau de la Uniunea Europeană în anii următori”, a menționat europarlamentarul PNL/PPE.

Ar fi mai rău dacă  Putin ar avea un regim pro-rus în Republica Moldova

Siegfried Mureșan a explicat de ce este important să fie sprijinită Republica Moldova, în contextul războiului din Ucraina și al dorinței Rusiei de a reface spațiul de influență sovietică.

„În primul rând, faptul că Republica Moldova este condusă în momentul de față de o președintă, de un guvern și de o majoritate parlamentară care vor integrare europeană, ne ajută și pe noi. Vă spun foarte clar, ne-ar fi tuturor în România mult mai rău dacă, în plus față de dictatorul Lukașenko, în Belarus, Putin ar avea un regim pro-rus în Republica Moldova.

ar fi mult mai rău pentru cetățenii Republicii Moldova. Ar fi mult mai rău pentru România și Uniunea Europeană, dar ar fi mult mai rău și pentru Ucraina.

Ca atare, tocmai pentru a-i ține pe ruși de parte de granița noastră, avem obligația de a ajuta Ucraina, de a ajuta Republica Moldova cu tot ce putem, de a le moderniza, de a le reforma, de a le aduce cât mai repede în în preajma și în interiorul Uniunii Europene.

Sprijinul pe care îl oferim pentru Republica Moldova nu este numai o datorie istorică față de românii basara-ben, dar este și în interesul României.

Cu cât Republica Moldova e mai puternică, cu cât e mai bine ancorată în Uniunea Europeană, cu atât putem ține rușii mai departe de granița României.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*