Un gest banal ascunde o poveste fascinantă și o importanță vitală. Cine a inventat spălatul pe mâini?

Un gest banal, o regulă simplă, dar care ascunde o poveste fascinantă și o descoperire care a salvat nenumărate vieți. Spălarea mâinilor, o acțiune aparent banală, a avut un impact uriaș asupra omenirii. Dar cine a inventat acest gest salvator? Și cum se spală corect mâinile?

FOTO: pexels.com

O regulă simplă și eficientă pentru a vă proteja propria sănătate și pe cea a celorlalți. Un gest elementar și aproape banal, pe care suntem obișnuiți să îl facem în fiecare zi, înainte de masă sau după ce mergem la toaletă. Dar nu a fost întotdeauna așa.

În secolul al XIX-lea, un medic pe nume Ignaz Semmelweis și-a dat seama că era suficient să se spele pe mâini pentru a proteja sănătatea femeilor din secția sa de obstetrică din Viena.

Semmelweis, „salvatorul mamelor”, așa cum era poreclit de pacientele sale, a observat că femeile spitalizate mureau după naștere din cauza așa-numitei febre puerperale, care afecta secțiile de obstetrică din întreaga Europă, conform Mesagerul de Sibiu.

Secretul din spatele spălării mâinilor. Cum a salvat un medic maghiar nenumărate vieți

În 1847, Semmelweiss a creat o soluție igienizantă, pe bază de hipoclorit de calciu, cu care medicii trebuiau să se spele pe mâini înainte ca pacientele să intre în travaliu.

În decurs de un an, rata de mortalitate a mamelor a scăzut de la 7,8% la 1,2%. Astăzi, la mai bine de 150 de ani de la descoperirea medicului maghiar, este și mai important să ne spălăm pe mâini cu săpun sau cu soluții cu alcool, pe care am învățat să le avem tot timpul la noi, din cauza Covid-19.

Astăzi, sfatul Organizației Mondiale a Sănătății și al Ministerului Sănătății este de a acorda atenție spălării mâinilor.

Descoperirea care a schimbat medicina. Cum spălarea mâinilor a salvat vieți

Pentru a fi eficientă, spălarea mâinilor cu apă și săpun, așa cum recomandă OMS, trebuie să dureze între 40 și 60 de secunde și trebuie făcută cu atenție și cu mișcările potrivite. Soluțiile alcoolice, pe care am învățat să le purtăm cu noi chiar și după perioada pandemică, sunt și ele eficiente în eliminarea virusului.

Pentru a nu uita de importanța spălării mâinilor, Ziua mondială a igienei mâinilor a fost sărbătorită în întreaga lume în fiecare an la 5 mai.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*