Trei decenii pentru Compania de Teatru-Dans „Microbis”

Anul acesta, Compania de Teatru-Dans „Microbis” sărbătorește 30 de ani de la înființare. Încă din 1993, „Microbis” încântă specatorii cu artă, creativitate, energie, inspirație și sentiment, punând în scenă teatrul și dansul la un alt nivel.

Sursa foto: Mesagerul de Sibiu

Începutul „Microbis”

În 1993 Casa de Cultură a Studenților și-a dobândit personalitate juridică, nemaifiind sub tutela Universității „Lucian Blaga” Sibiu. Astfel, au luat naștere diferite grupuri artistice în cadrul noii instituții, prima dintre acestea fiind chiar Compania de Teatru-Dans „Microbis”. Succesul trupei a venit încă de la început. Prima competiție națională la care au participat artiștii care activau în cadrul „Microbis” le-a adus și un premiu național. După debut au urmat multe trofee, premii și aprecieri pentru creații, regie, coregrafie și spectacol.

Mintea inspirată care susține „Microbis”

Încă de la începuturile trupei „Microbis”, coregraful Hugo Wolff și-a pus inspirația și spiritul artistic la încercare pentru a reuși să pună în scenă cele mai inedite și mai frumoase spectacole. Piese inspirate din basme și povești, coregrafii proprii sau reinterpretări artistice, toate au fost atent gândite și muncite cu meticulozitate. Sute de dansatori au lucrat cu Hugo Wolff de-a lungul celor 30 de ani. „În ultimele trei decenii, Compania de Teatru-Dans „Microbis” a strălucit pe scenele lumii, aducând magia și expresivitatea dansului în viața noastră. Cu fiecare pas și mișcare, echipa  de dansatori alături de inegalabilul coregraf Hugo Wolff  a transmis emoții puternice și a creat momente de neuitat.”, au declarat artiștii de la „Microbis”.

Aprecierile pentru munca sa nu s-au lăsat prea mult așteptate. Pe lângă ropotele de aplauze și numeroasele felicitări, Hugo Wolff a avut parte de un eveniment cu totul și cu totul inedit după una dintre reprezentațiile spectacolului „Ultima îmbucătură din… dragoste”. Atunci, o doamnă necunoscută l-a îmbrățisat și i-a strecurat în buzunar o scrisoare prin care i-a transmis: „Vreau să vă transmit că ați jucat atât de frumos și v-am simțit atât de implicați încât m-ați impresionat profund, până la lacrimi, pentru prima dată în viață. Povestea voastră și titlul sunt o profundă coincidență a unui capitol din viața mea. Felicitări întregii echipe!”. Doamna a rămas necunoscută, semnându-se „O evreică”, însă acel moment a însemnat mult pentru îndrăgitul coregraf.

Alina Găvozdea, activează de 17 ani ca solistă în cadrul Companiei de Teatru-Dans „Microbis”, perioadă în care a avut roluri importante în spectacole, înterpretând roluri precum Julieta, Hurem ș.a. „Cei 17 ani i-am trăit la intensitate maximă, noi avem spectacole care pot completa o serie de trăiri, de la fericire la extaz, la nervi, la supărare și durere. […] Toate personajele din toate spectacolele sunt foarte puternice și pot să transmită prin limbajul corpului trăiri puternice. Spectacolele noastre, într-o proporție de 98% sunt non-verbale, poate mai avem câte un strigăt pe ici-colo sau niște cuvinte”, a menționat Alina Găvozdea. În acești ani, artista a muncit, s-a antrenat și a încântat publicul de fiecare dată, lipsind doar de la două spectacole din cauza unor probleme medicale, însă dorința de a dansa și de a ajunge iar pe scenă o motivează să se recupereze într-un timp cât mai scurt.

Sursa foto: Microbis

30 de ani au trecut. Ce urmează?

Atunci când faci ceea ce își place, timpul pare că zboară. Cei 30 de ani au trecut rapid, lăsând urme frumoase asupra Companiei de Teatru-Dans „Microbis”. Acum, în era tehnologiei, când totul are o viteză incredibilă, arta se face diferit față de acum 30, conform lui Hugo Wolff. „Încet-încet începem să introducem tehnologia în spectacole”, a spus coregraful. Astfel, în viitor vom putea vedea spectacole marca „Microbis” în care aportul tehnologic să fie mai mare. Din secretele culisei, Hugo Wolff a spus că lucrează la spectacolul „Pandora” pe care își dorește să îl lanseze anul viitor.

Provocări, provocări și… provocări

Pentru că artiștii sunt plini de inspirație și creativitate, ies mereu din zona de confort și tind mereu să se autodepășească. Cel mai inedit loc în care „Microbis” a susținut un spectacol a fost tocmai malul mării, la Costinești. Atunci, nisipul și plaja au devenit scenă. Și pentru că nu totul este frumos întotdeauna, artiștii s-au lovit de numeroase neajunsuri, neajunsuri de ordin financiar. Din cauza fondurilor insuficiente alocate de autoritățile locale, artiștii trebuie să se descurce, să improvizeze și să facă din orice un lucru frumos. Pentru recuzita de la acel spectacol n-au avut sârmă ghimpată, așa cum ar fi cerut regia, însă au folosit sfoară înnodată și vopsită, iar la final totul a fost perfect. „Cel mai șocant moment a fost când Hugo a vopsit manechine. Am avut o donație de la Magazinul Dumbrava, am primit manechine, iar Hugo le-a tăiat, le-a umplut cu spumă, le-a vopsit și le-a pus pe gard.”, și-a amintit amuzată Liliana Popescu, directorul Casei de Cultură a Studenților.

„Tinerețe fără bătrânețe…”

Pentru serbarea celor 30 de ani, „Microbis” a pregătit piesa „Tinerețe fără bătrânețe…”, spectacol care poate fi văzut gratuit la finalul acestei săptămâni. Prim-solistul spectacolului este unul dintre veteranii companiei de teatru-dans, Florian Oros dansează la „Microbis” încă de la înființare, din 1993, iar în cadrul „Tinerețe fără bătrânețe…” va interpreta rolul lui Făt-Frumos. Hugo Wolff, prin acest spectacol și-a dorit să surprindă viața și problemele vieții într-un mod artistic. Prin machiajul artiștilor care se realizează chiar în timpul spectacolului, spectatorii vor putea remarca trecerea timpului, a anilor, și efectul acestora asupra omului.

Celebrarea a 30 de ani de activitate a Companiei de Teatru-Dans „Microbis” va demara la Centrul Cultural „Ion Besoiu“ de la ora 19.00 cu lansarea filmului „Microbis 30 ani“, urmat de la ora 20.00 de vernisajul expoziției de fotografie cu același titlu și cu premiera spectacolului „Tinerețe fără bătrânețe…” începând cu ora 21.00.

Spectacolul se va relua în data de 29 iulie 2023 de la ora 21.00 pe scena de pe „Lacul Pânzelor“ din Ocna Sibiului.

Sursa foto: Microbis

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*