Timișoara, pe urmele Sibiului. Iohannis și Cioloș felicită viitoarea Capitală Culturală Europeană

Timișoara este un loc al multiculturalității și al deschiderii către nou, în care diversitatea are farmecul său aparte, spune președintele Klaus Iohannis, care salută desemnarea acestui oraș drept Capitală Culturală Europeană 2021.
”Felicitări Timișoarei pentru reușită! Să câștigi titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 înseamnă multă muncă, voință și dedicație din partea autorităților și a întregii comunități deopotrivă. Îmi aduc aminte cu drag de experiența Sibiului în 2007. A fost un an de triumf, iar cel mai important este că Sibiul a rămas pe marea scenă culturală a Europei și continuă să atragă noi și noi vizitatori. Timișoara este pentru mine un oraș al libertății, al tinereții, al amintirilor despre cazarmă, despre anul 1989, când, urmând exemplul timișorenilor, am ieșit și eu în stradă. Este un loc al multiculturalității și al deschiderii către nou, în care diversitatea are farmecul său aparte. Mă bucur nespus de mult că ‘Orașul luminilor’ va face România să strălucească și mai mult peste hotare!”, a scris sâmbătă Iohannis pe Facebook.

Și premierul Dacian Cioloș i-a felicitat pe locuitorii orașului Timișoara după ce acest oraș a fost desemnat să devină Capitală Culturală Europeană în 2021, precizând că l-a asigurat pe primarul Nicolae Robu de tot sprijinul Guvernului, „inclusiv financiar”. „Cetățenii Timișoarei au arătat de-a lungul timpului un spirit fantastic al libertății, o organizare antreprenorială de invidiat și o atitudine exemplară multiculturală și interconfesională. Sunt sigur că și de data aceasta timișorenii se vor strânge în jurul acestui proiect comun și vor aduna toată energia și creativitatea pentru a atinge și depăși standardul ridicat de Sibiu în 2007 în materie de proiecte culturale europene”, a scris Cioloș pe Facebook.

Timișoara este orașul românesc ales pentru a deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021. Orașul a fost ales de juriul internațional de experți delegat de UE, condus de Steve Green. Primarul orașului de pe Bega, Nicolae Robu, a anunțat că bugetul prevăzut pentru pregătirea anului 2021 este de 48,5 milioane euro, din care 20 de milioane de la bugetul local, 5 milioane de euro de la bugetul Consiliului Județean, circa 1,5 milioane de euro de la Comisia Europeană, restul urmând să vină de la bugetul de stat. Pentru această competiție, Timișoara a concurat sub sloganul „Luminează orașul prin tine”.

‘Estimez că vom avea în oraș 10.000 – 15.000 de evenimente în acel an, pentru că trebuie să satisfaci nevoia de cultură a tuturor turiștilor, vor fi expoziții, recitaluri, muzică folclorică, jazz, Timișoara va răsuna și își va schimba înfățișarea. Este o muncă grea, dar este o bucurie extraordinară. Meritam’, a afirmat Ioan Coriolan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul.

14333567_1099868523383765_4565448524174783007_n

Joi și vineri a avut loc selecția finală a orașelor candidate la titlul de ‘Capitală Europeană a Culturii 2021’, orașele Baia Mare, București, Cluj-Napoca și Timișoara susținându-și prezentările în fața juriului.

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a afirmat că diversitatea culturală ne ține împreună, cultura fiind cea care generează un sens de apartenență la Europa.

La rândul său, Karel Bartak, șeful unității de coordonare a programului Europa Creativă din cadrul Direcției generale pentru educație și cultură, a declarat că această competiție, devenită unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Europa, deschide o serie de oportunități pentru țările bătrânului continent în a se întâlni. În opinia oficialului european, competiția din România a fost una tensionată, programele celor patru orașe candidate au fost inovative, conceptul tuturor dosarelor fiind acela de a crea o punte între toate culturile europene. Acest „concurs se bazează pe dialogul intercultural, pe deschiderea orașelor europene către lume, iar sectoarele culturale și creative au reușit să reziste în aceste vremuri tulburi, altor branșe economice”, a spus Karel Bartak.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura