Tiberiu Ivancea, șeful IPJ Sibiu, despre consumul de droguri în rândul minorilor: ”Cred că din familie trebuie să plece primul control”

Consumul de droguri în rândul tinerilor, în special al minorilor, a devenit o problemă gravă, cu care se confruntă atât părinții, cât și autoritățile. La nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu sunt desfășurate numeroase acțiuni care au drept scop prevenirea consumului de droguri, însă oamenii legii spun că părinții joacă cel mai important rol în prevenirea acestui flagel. În  rândul tinerilor, așa numitele ”cristale” sunt cele mai consumate droguri.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Creșterea gradului de siguranță a elevilor și cadrelor didactice, precum și prevenirea delicvenței juvenile în unitățile de învățământ preuniversitar din România sunt domenii prioritare de acțiune la nivelul I.P.J. Sibiu.

Una dintre principalele griji ale oamenilor legii sibieni este prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor, în special al minorilor.

”După proiectul <<Bee Cool>>, în care am reușit să interacționăm cu toții elevii de clasele a XI-a și a XII-a din județ, pe probleme de teribilism și conduită în traficul rutier, în acest an ne propunem să ajungem în licee împreună cu colegii de la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității pentru a dezbate problema drogurilor și a oferi o reprezentare a transformărilor pe care drogurile le generează, utilizând expoziția de tablouri realizată în cadrul conferinței <<DA vieții, fără droguri>>, dar și a altor campanii preventive din anii anteriori”, spun reprezentanți IPJ Sibiu.

De asemenea, de la nivelul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, în parteneriat cu alte instituții, a fost organizată cea de-a treia ediție a Conferinței  ”Your Extraordinary Success without Drugs”. 

În plus, din acest an, oamenii legii au îdentificat câteva instituții de învățământ unde acționează punctual în timpul pauzelor, pe linia prevenirii consumului de droguri. Sunt instituții unde de obicei se grupează în timpul pauzelor grupuri mari de elevi pentru a fuma, existând astfel și riscul consumului de droguri și a izbucnirii altor incidente.

În cadrul unei conferințe de presă oamenii legii au subliniat rolul important pe care îl au părinții în prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor. ”Cred că din familie trebuie să plece primul control. Controlul parental este esențial până la vârsta de 14-15 ani”, spune chestorul de poliție Tiberiu Ivancea, șeful IPJ Sibiu.

În cursul anului școlar 2023 – 2024, I.P.J. Sibiu are în responsabilitate 347 de unităţi de învăţământ preuniversitar, la nivelul subunităților fiind desemnați polițiști pentru fiecare unitate de învățământ preuniversitar, care să mențină o legătură permanentă cu reprezentanții școlilor și să identifice problemele ce țin de competența instituției noastre, astfel încât, activitățile pe acest palier să aibă cu preponderență caracter preventiv.

Un element de noutate prevăzut în Planul Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară este constituirea unor grupuri de acțiune la nivelul fiecărei unități de învățământ, din care alături de reprezentanți ai unităților de învățământ, asociațiilor de părinți/elevi, după caz, ai altor autorități, fac parte și reprezentanții I.P.J. Sibiu. Scopul acestor grupuri este facilitarea comunicării în vederea adaptării măsurilor necesare pentru creșterea gradului de siguranță în mediul școlar.

Totodată, premergător deschiderii noului an școlar, au fost realizate activități de verificare pe linie economică a societăților cu puncte de lucru în apropierea unităților de învățământ preuniversitar, dar și pe linia modului de asigurare cu pază și sisteme antiefracție, a unităților de învățământ, respectiv a respectării prevederilor Legii nr. 333/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor. Acolo unde au fost constatate deficiențe, s-a procedat la informarea autorităţile publice locale în vederea remedierii acestora.

Pe linia siguranței rutiere a elevilor, anterior începerii anului școlar, au fost verificate din punct de vedere al legalității documentelor toate microbuzele școlare aflate în evidență, respectiv 54 de astfel de vehicule, prilej cu care conducătorii acestora au fost reinstruiți cu privire la obligațiile ce le revin și la importanța respectării normelor rutiere. Ulterior, au fost efectuate 67 de  controale în trafic pentru a ne asigura de îndeplinirea condițiilor tehnice de funcționare la nivel optim. De asemenea, conducătorii auto au fost verificați în mod repetat atât cu privire la consumul de alcool și substanțe psihoactive, cât și referitor la alte norme rutiere pentru a ne asigura în acest fel că au conștientizat responsabilitatea pe care o au pentru siguranța elevilor, preocupare esențială pentru noi și pentru toți cei implicați în educație și în societatea noastră în ansamblu.

 Totodată, polițiștii rutieri au efectuat verificări în domeniul sistematizării în zona unităților de învățământ de pe raza întregului județ, activitate care s-a concretizat într-un număr de 27 de informări transmise administratorului drumului public pentru îmbunătățirea semnalizării rutiere în zona unităților de învățământ. Dintre acestea, au fost implementate până în prezent un număr de 4 măsuri de îmbunătățire, precum: o mai bună semnalizare a trecerilor de pietoni prin covoare antiderapante, suplimentarea și înlocuirea indicatoarelor rutiere deteriorate sau decolorate, precum  și alte astfel de masuri.

Odată cu începerea noului an școlarau fost realizate activități de patrulare în zona unităților de învățământ, de defluire a traficului rutier, precum și activități preventive desfășurate cu elevii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*