Teatrul de Balet Sibiu deschide Sibiu Opera Festival, cu spectacolul „Peer Gynt”

Spectacolul de dans contemporan „Peer Gynt”, realizat de Aleisha Gardner, pe muzica live a muzicienilor Monica Florescu – Fernandez și Makcim Fernandez Samodaiev, ultima premieră prezentată de baletul sibian în stagiunea trecută, deschide anul acesta Sibiu Opera Festival, vineri, 15 septembrie, și totodată marchează startul stagiunii 2017 – 2018 a Teatrului de Balet Sibiu.

foto: Ovidiu Matiu

Reprezentația din deschiderea Sibiu Opera Festival, eveniment de tradiție al Sibiului, organizat de Filarmonica de Stat Sibiu, va avea loc la Sala Thalia, vineri, 15 septembrie, de la ora 19.00.

„Peer Gynt”, o poveste tulburătoare despre fuga de sine

Coregrafia de dans contemporan „Peer Gynt”, realizată de Aleisha Gardner (Noua Zeelandă), a avut premiera la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 22 iulie 2017, în Piața Mare. Spectacolul are la bază poemul dramatic omonim, scris de autorul norvegian Henrik Ibsen, în anul 1876, și surprinde momente din viața personajului principal Peer Gynt, un tânăr fermier arogant, lăudăros, leneș, pus mereu pe scandal, care fuge constant de responsabilități, de sine, de toți cei care îi sunt alături și îi vor binele, regăsindu-se pe sine abia la vârsta senectuții, singur și sărac, fără nimeni aproape, în afară de Solveig (Aina Sanxo), bătrână și ea acum. Personajul Peer Gynt este interpretat magistral de balerinul rus Kirill Ermolenko – prezent în scenă de la prima, până la ultima secvență a spectacolului. Alături de acesta, publicul îi va putea vedea în acest spectacol pe Claudiu Buldan (diavolul), actrița Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, Emoke Boldizsar, în rolul mamei lui Peer Gynt (Aase), Ayaka Nagai (Ingrid), Marco Palamone (mirele), Naoya Kyuno (tatăl lui Ingrid), Florette Jager (femeia în verde), Andreea Simionaș, Natalie Barbis și Megan Reid (lăptăresele), Myrna Squire (Anitra). Spectacolul are la bază muzica live interpretată de Monica Florescu – Fernandez (pian) și Makcim Fernandez Samodaiev (violoncel), din lucrările compozitorilor Alfred Schnittke și Dimitri Shostakovich, dar și compoziții originale ale muzicienilor Monica Florescu – Fernandez și Makcim Fernandez Samodaiev, create special de cei doi pentru această coregrafie. Conceptul scenografic al spectacolului poartă semnătura scenografei de origine rusă Mariia Ermolenko.

foto: Ovidiu Matiu

Patruzeci de dansatori, din unsprezece țări, vor dansa la Teatrul de Balet Sibiu din septembrie

Teatrul de Balet  Sibiu începe cea de-a zecea stagiune cu patruzeci de dansatori din România, Japonia, Statele Unite ale Americii, Spania, Australia, Belgia, Franța, Marea Britanie, Italia, Rusia și Noua Zeelandă, dintre care șaptesprezece noi tineri dansatori, absolvenți ai unor școli de dans de prestigiu din Europa, S.U.A și Asia. Teatrul de Balet Sibiu, înființat în anul 2008, la inițiativa domnului Ovidiu Dragoman și cu susținerea primarului, la acea vreme, al Sibiului, domnul Klaus W. Iohannis, este prima companie internațională de dans din România, model preluat ulterior de majoritatea instituțiilor similare din țară. Deși o companie tânără, cu doar zece ani de existență, TBS are un repertoriu bogat, ce include aproape toate titlurile de balet clasic („Lacul Lebedelor”, „Coppelia”, „Corsarul”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Romeo și Julieta”, „Spărgătorul de nuci” etc.), dar și producții neoclasice, contemporane sau de dans – teatru, precum „Anna Karenina”, „Missa Prophana”, „Sînt o babă comunistă!”, „Nota, vă rog!”, „Swaraj”, „Recolta”, „Einstein”, „Peer Gynt” etc.

foto: Ovidiu Matiu

Două premiere de balet clasic până la finalul anului 2017

Spectacolele de balet clasic „Baiadera” și „Spărgătorul de nuci” sunt cele două titluri pe care TBS le va prezenta publicului în premieră până la finalul anului 2017. Alături de acestea, în perioada septembrie – decembrie 2017, TBS va readuce pe scenă cele mai îndrăgite titluri atât din repertoriul clasic, cât și din cel contemporan.

Stagiunea se va încheia în iulie 2018, cu tradiționalul spectacol de balet în aer liber.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura