Legume proaspete, direct de la producători, la Piața Volantă Transilvania

Vara este anotimpul legumelor iar comercianții din Piața Transilvania nu întârzie să vină în fața clienților, la tarabe, cu o gamă variată de produse.

Valerica Dula vine din satul Bungard, și are o poveste de viață foarte interesantă. Încă din tinerețe, soarta nu a fost foarte blândă cu ea și i-a pus multe piedici însă a reușit să le treacă pe toate cu bine. Are trei copii, iar de câțiva ani are și nepoți, pe care nu îi lasă niciodată să plece cu mâna goală din curtea ei.

La taraba dumneaei puteți găsi de la varză, cartofi albi si roșii, morcovi si păstârnac până la ceapă roșie si fasole. Legumele sunt cultivate în grădina proprie, cu multă dragoste și fără a fi utilizate soluții pesticide împotriva dăunătorilor.

Se ocupă de această activitate de aproximativ 20 de ani. A pornit pe acest drum cu următorul gând : „Cât timp voi fi sănătoasă, nu vreau să depind de nimeni. Vreau să mă întrețin singură.”

Mărturisește că produsele naturale din piață sunt foarte apreciate de către sibieni și ține să le mulțumească pentru faptul că aleg sa facă o vizită în piață în loc să aleagă magazinele din apropierea locuințelor sau supermarketurile.

„Produsele noastre, ale țăranilor din județul Sibiu, sunt mai căutate și apreciate  pentru că sunt gustoase, sunt naturale și nu se compară cu cele din magazine.”

În final, Valerica Dula a ne-a spus că nu ar fi dispusă colaborării cu un magazin mare și că o să rămână  în piață atât cât va mai putea munci pentru că nu are posibilitatea de a produce foarte mult, având doar grădina proprie ca spațiu pentru cultivare.

Maria Bârlea, este din Sibiu, și se ocupă în principal, tot cu vânzarea de legume.  Vinde in piață de aproximativ  cinci ani. Povestește cum, cu greu și cu multă muncă a reușit să pună pe picioare această activitate dar și cum, în  final totul a meritat.

Pe lângă legume, la taraba doamnei regăsim o multitudine de produse conservate, de la dulceață de afine, căpșuni , trandafiri și piersici până la bulion, zacuscă și gogoșari, dar lista nu se oprește aici. „Vedeta” standului este borșul natural, preparat cu multa trudă în gospodăria Mariei Bârlea.

„Părerea mea este că toți cumpărătorii noștri aleg produsele de la standul nostru pentru ca sunt mai naturale. Se vede cu ochiul liber că sunt crescute cu multă grijă și că nu sunt stropite” a declarat Maria Bârlea.

Femeia este dezamăgită că nu se poate extinde pentru ca nu are cu cum să muncească mai mult față de acum, și în plus condițiile  meteo sunt nefavorabile. Spune că pe viitor plănuiește să rămână tot la piața volantă  deoarece, pe lângă motivele enunțate mai sus, nu are o gradină prea mare , acesta însumând 1000 m2 .

În gospodăria ei nu se pierde nimic. Toate produsele care nu sunt cumpărate sunt conservate si prezentate apoi cumpărătorilor la stand.

”Noi nu aruncăm nimic. Ce nu se cumpără aducem acasă și conservăm”, spune femeia.

Pe cele două producătoare de legume le puteți șăsi în fiecare sâmbătă dimineață în Piața Volantă de lângă Sala Transilvania.

Autor: Andrei Rachieru

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*