Stradivarius vs. Guarneri. „Duelul viorilor” are un singur câștigător – publicul sibian!

Violoniștii Liviu Prunaru și vioara Stradivarius „Pachoud” și Gabriel Croitoru, cu Guarneri del Gesù „Catedrala”, se vor duela, acompaniați de pianistul Mihai Ungureanu, pe scena Sălii Thalia, marți, 4 iunie 2024, de la orele 19.00.

foto: Filarmonica de Stat Sibiu

Sibiul se află pe harta celui de al 12-lea turneu național „Duelul viorilor”. Liviu Prunaru – timp de 18 ani concertmaestrul orchestrei Concertgebouw Amsterdam și Gabriel Croitoru – profesor universitar la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, solist concertist al Filarmonicilor din Cluj-Napoca și Ploiești vor prezenta un program ce va conține piese de largă popularitate din literatura pentru vioară, printre care și Concertul pentru două viori în re minor de Bach, opus celebru în care cele două viori pot fi ascultate simultan.

Accesul pe baza biletelor în valoare de 30 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari), disponibile la casieria Filarmonicii de Stat Sibiu și pe www.iabilet.ro.

„Duelul nostru are mai bine de un deceniu. Sunt bucuros că am reușit să acoperim în tot acest timp o mare varietate de lucrări, de la cele de virtuozitate până la cele romantice. Puţină lume are şansa să asculte, în acelaşi timp, două instrumente de calibrul acesta”, spune Gabriel Croitoru, violonistul care a câștigat prin concurs, în anul 2008, privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumită „Catedrala”, pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului Naţional „George Enescu”). Gabriel Croitoru este solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, solist concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești (din anul 1987), membru (vioara I) al Cvartetului de Stat „Transilvan” al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca, profesor universitar doctor la Universitatea Naţională de Muzică București.

Violonistul Liviu Prunaru, timp de 18 ani concertmaestrul orchestrei Concertgebouw Amsterdam, care a primit, în 2008, pentru prima dată, titlul de cea mai bună orchestră din lume. În octombrie 2010, a acceptat să devină director muzical al Academiei Internaționale de Muzică Menuhin din Elveția și, prin urmare, să continue tradiția iubiților săi maeștri Yehudi Menuhin și Alberto Lysy. În afara activității sale didactice și a carierei sale de concertmaestru, Liviu Prunaru are o carieră solo foarte activă. Este foarte des invitat să fie solist din Asia (Japonia, Taiwan, Coreea) până în cele două Americi, trecând prin întreaga Europă. În paralel, susține multe recitaluri și înregistrează aproape în fiecare an. Înregistrări recente: Integrala sonatelor pentru vioară și pian de Grieg, o înregistrare live a unui proiect lansat în România numit „Duelul viorilor” (Stradivari vs. Guarneri) și ultima înregistrare, un proiect de muzică de cameră care include Octetele de Svendsen și Bruch în compania colegilor săi, foști studenți ai Academiei Menuhin, reuniți pentru a susține concerte și a face înregistrări sub numele „THARICE”. Liviu Prunaru cântă pe un Stradivarius datând din 1694. „Publicul care se bucură este singurul și adevăratul învingător al acestui duel. Plăcerea de a cânta în faţa publicului meu, românesc, este de neînlocuit”, a mărturusit Liviu Prunaru.

Pianistul Mihai Ungureanu a debutat la 16 ani cu Concertul nr.1 de Franz Liszt pe scena Filarmonicii craiovene. După absolvirea Liceului de Arta din  Craiova, studiază la Academia de Muzică din București cu Dan Grigore și Ioana Minei. Din 1981 susține o intensă activitate concertistică împreună cu toate orchestrele simfonice din țară. Ca solist, interpret de muzică de camera, a concertat în toată Europa, America de Nord și de Sud, fosta URSS și Asia. Este laureat al mai multor competiții naționale, iar în 1986 a primit Premiului Criticii Muzicale din România. A fost mulți ani la rând director general, director artistic, iar în prezent este solist concertist al Filarmonicii „Oltenia” din Craiova. Pianistul are un repertoriu cuprinzator, atât în genul concertant, cât și în cel cameral – piese, sonate pentru pian, sonate, trio, cvartete, cvintete cu pian.

 

Program muzical

Gabriel Croitoru – vioara Guarneri del Gesu „Catedrala”

Mihai Ungureanu – pian

  • Fritz Kreisler – Recitativ și Scherzo, în re minor, op. 6
  • Fritz Kreisler – Tambourin Chinois, în Si bemol major, op. 3
  • Fritz Kreisler / Serghei Rachmaninov – Preghiera
  • Fritz Kreisler / Ede Poldini – Poupée valsante

Liviu Prunaru – vioara Stradivarius „Pachoud”

Mihai Ungureanu – pian

  • George Enescu – „Lăutarul” din Suita „Impresii din copilărie”, op. 28
  • Henri Vieuxtemps – „Regrets” din „3 Feuilles d’album”, op. 40
  • Antonio Bazzini – Calabrese, op. 34, nr. 6

Liviu Prunaru – vioara Stradivarius „Pachoud”

Gabriel Croitoru – vioara Guarneri del Gesu „Catedrala”

Mihai Ungureanu – pian

  • S. Bach – Dublu concert pentru două viori în re minor, BWV 1043
  • Halvorsen – Capriciu de concert pe teme norvegiene, în sol major, op.19

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*