Stop-cadru: Sibiul în 2017

Mesagerul de Sibiu vă reamintește momentele semnificative din anul care tocmai s-a încheiat.

Ianuarie

Mii de sibieni au participat la slujba pentru sfințirea apei de Bobotează, în Piața Mare. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoți condus de Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza.

La jumătatea lunii ianuarie, în jur de 400 de membri USR s-au întâlnit la Sibiu, pentru prima conferință națională a partidului, unde au dezbătut rezultatele post-campanie și viitorul formațiunii.
Radu Vancu a demisionat de la Revista Transilvania. Între redacția prestigioasei publicații și conducerea Bibliotecii ASTRA, conflictul mocnea de mult. Ulterior, revista a fost trecută în subordinea CNM ASTRA.

Radu Vancu

Mircea Bulboacă a devenit ambasador al Sibiului. Distincția, oferită de Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu, i-a fost înmânată omului de afaceri de către primarul Astrid Fodor.

Februarie

Mesagerul de Sibiu a dezvăluit legătura dintre primul ministru Sorin Grindeanu, căruia strada îi cerea vehement demisia în acele zile, și magnatul sibian Ilie Carabulea.
Un sondaj efectuat de un portal imobiliar a arătat că, pentru sibieni, cartierele cele mai sigure sunt Ștrand, Calea Dumbrăvii și zona centrală.
„Răzbunare politică sau incompetență crasă?“, titra Mesagerul de Sibiu la jumătatea lunii februarie. Parlamentarii de Sibiu nu au adus nici un ban pentru județ. În timp ce mii de sibieni cereau demisia Guvernului PSD, majoritatea confortabilă de care dispune coalița de guvernământ în Legislativ a găsit de cuviință să dea de pământ cu amendamentele importante pentru Sibiu.

Martie

Campania de recrutare „Salvator din pasiune“ a continuat la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Sibiu. Voluntarii au avut ocazia să participe la misiuni împreună cu pompierii sibieni.
Președintele Klaus Iohannis și-a pierdut cel mai bănos client, după 15 ani de contract. Banca Raiffeisen a eliberat imobilul de pe pietonala Nicolae Bălcescu, pierdut de Iohannis în instanță.

Luna martie a marcat începutul sfârșitului pentru cei care au condus organizația județeană PSD Sibiu timp de aproape două decenii. Marea majoritate a primarilor social-democrați din județ au plecat cu jalba la București, pentru a scăpa de Ioan Cindrea, Gheorghe Suditu și oamenii susținuți de aceștia.
La sfârșitul lunii martie, liderii Regiunii Centru s-au întrunit la Sibiu. Unul dintre principalele subiecte ale discuțiilor l-a constituit finanțarea pentru crearea, modernizarea și extinderea entităților de inovare și transfer tehnologic.

Aprilie

Municipalitatea sibiană a licitat modernizarea a 18 străzi de pământ, după ce a atribuit lucrările pentru alte 12. Lucrările au fost finanțate dintr-un împrumut extern.
Pe fonduri europene, însă, primul proiect din România finanțat prin POR 2014-2020 este din Sibiu și primește 21 milioane de lei.
Sibiul are de cheltuit, în următorii șapte ani, aproape un miliard de euro, fie că este vorba despre bugetul municipiului Sibiu, bugetul județului sau investiții private. Mesagerul de Sibiu a analizat strategia de dezvoltare urbană, pentru a vedea care sunt cele mai importante proiecte ale următorilor șapte ani.

Peste 4,5 milioane de euro nerambursabili a atras Sibiul, în ultimii doi ani, pentru adaptarea la schimbările climatice, prin proiectul „Calea Verde spre Dezvoltarea Durabilă”.

Mai

Sala Transilvania a devenit neîncăpătoare pentru suporterii sibieni. Cu toate că este una dintre cele mai modern din țară, polivalenta tinde să nu mai facă față marilor evenimente sportive. Pe rețelele de socializare, sibienii critică autoritățile locale pentru lipsa de viziune, în condițiile în care în ultimii ani s-au efectuat aici doar investiții minore.
Soția președintelui, Carmen Iohannis, a devenit model pentru Daniela Câmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu. Prima doamnă a județului s-a hotărât să alerge, la Maratonul Internațional Sibiu, pentru a sprijini un proiect al Spitalului de Psihiatrie.

FC Hermanstadt a promovat în Liga 2. Peste 3.000 de suporteri au aplaudat promovarea echipei în eșalonul second al fotbalului românesc.

Iunie

Sibiul și Ducatul Luxemburg au marchat un moment-cheie în istoria relației lor de prietenie. Odată cu aniversarea a 10 ani de când au împărțit titlul de Capitală Culturală Europeană, oficialii luxemburghezi și cei sibieni, printre care s-a aflat și președintele Klaus Iohannis, au inaugurat un consulat onorific la Sibiu.

În iunie, Sibiul a fost vizitat de o delegație oficială a Marelui Ducat de Luxemburg, condusă de premierul Xavier Bettel

După un an de la alegerile locale, Mesagerul de Sibiu i-a luat un interviu primarului Astrid Fodor. În opinia edilului-șef, realizările cele mai importante ale Sibiului au fost: modernizarea infrastructurii, investițiile în școli și grădinițe, investițiile în sport și agrement, modernizarea iluminatului public și amenajarea corespunzătoare a stațiilor de autobuz, în timp ce, la capitolul nerealizări, poate fi amintită capacitatea scăzută a administrației locale de a atrage fonduri europene.

Iulie

În luna iulie, ULBS și Polisano au organizat la Sibiu „Saving Hearts”, prima școală de vară internațională în chirurgia cardiovasculară, endovasculară și cardiologie din România.

Tot în iulie, s-a lansat noul Program Național de Dezvoltare Locală, prin care peste 557 milioane de lei au fost alocate comunităților din județul Sibiu, iar Mesagerul a titrat: „Guvernul a spart pușculița pentru primari”.

August

Debutul lunii august a fost marcat de desfășurarea celei de-a 27-a întâlniri a sașilor, cu peste 10.000 de participanți, un eveniment relatat de ziarul nostru sub genericul: „a doua colonizare a sașilor la Sibiu”.

Tot atunci, regizorul Mircea Mureșan, cunoscut mai ales pentru serialul „Toate pânzele sus!”, a devenit cetățean de onoare al județului Sibiu, prilej cu care ne-a mărturisit: „Sibiul este orașul minunat, care m-a îmbrățișat, m-a alinat, mi-a deschis mintea”.

Mircea Mureșan

August a fost o lună „fierbinte” pentru administrația locală: municipalitatea sibiană a intrat în competiție directă cu marile orașe ale Regiunii Centru pentru o „felie” cât mai mare din cele aproape 178 de milioane de euro puse la dispoziție prin Agenția pentru Dezvoltare Regională pe principiul „primul venit, primul servit”, iar PSD Sibiu și președintele liberal al Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, au băgat Sibiul într-un scandal politic pe tema gestionării deșeurilor. Tot în august, fenomenul cozilor infernale de la Pașapoarte a cuprins și județul Sibiu, iar bibliotecarii din județele Sibiu și Brașov au parcurs 350 de kilometri pe bicicletă, într-un tur demonstrativ, pentru bibliotecile publice.

Septembrie

Așa cum era de așteptat, subiectele din domeniul învățământului au monopolizat prima pagină în luna septembrie. Din Mesagerul de Sibiu ați putut afla că, la începutul noului an școlar, o treime dintre unitățile școlare din județul Sibiu nu au autorizație de securitate la incendiu, Universitatea „Lucian Blaga” a organizat un festival gastronomic în Piața Mică, în pregătirea programului Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019, iar degringolada de la șefia Inspectoratului Școlar Județean după demiterea lui Ștefan Firu a condus la o dispută între patru colegi susținuți de partidul de guvernământ pentru fotoliul de inspector general. Tot în septembrie, Universitatea i-a provocat pe sibieni la o întâlnire inedită cu știința, anunțând o nouă ediție a Nopții Cercetătorilor.

În Mesagerul de Sibiu ați citit, de asemenea, că asociațiile de proprietari din Sibiu au o nouă șansă să obțină bani europeni pentru termoizolarea blocurilor, dacă nu au rezolvat deja pe cont propriu această investiție.
În primele 9 luni ale anului 2017, la Maternitatea din Sibiu au avut loc 2.239 nașteri, cu aproximativ 5 la sută mai multe comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Intersecția străzilor Tudor Vladimirescu și Odessa este una dintre cele mai periculoase din Sibiu, o adevărată bombă cu ceas, scriau colegii noștri într-o altă ediție din luna septembrie, după ce aici s-au produs cel puțin 20 de accidente în decursul unui singur an.
Primarul liberal din orașul Copșa Mică, Tudor Mihalache, a mers pe jos până la Cotroceni și Palatul Victoria, pentru a rezolva problema apei în comunitatea pe care o gospodărește. Marșul său a impresionat o țară întreagă, dar nu a reușit să-i sensibilizeze suficient pe guvernanți.

Octombrie

La sfârșitul lunii septembrie și începutul lunii octombrie 2017, au avut loc schimbări la vârf în administrația locală. Horațiu Marin a fost numit subprefect, Gabriel Tischer a fost validat pe postul de președinte al Consiliului de Administrație de la Aeroportul Internațional Sibiu, în timp ce Ovidiu Spătari a câștigat concursul pentru funcția de director general al societății Drumuri și Poduri. O săptămână după ce Horațiu Marin a depus jurământul, Adela Muntean a fost numită în funcția de prefect al județului Sibiu. Astfel, în județul Sibiu, cele mai înalte funcții din administrația locală și județeană, dar și din plan politic, au ajuns în mâinile doamnelor și domnișoarelor.

După ce l-a caterisit pe Cristian Pomohaci, Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului a anunțat că se va autosesiza dacă fostul preot va mai avea abateri și ca laic. Astfel s-a încheiat, la Sibiu, unul dintre cele mai mari scandaluri ale anului.
Noul inspector general al județului Sibiu, Claudia Mery Sîmtion, a stârnit furia liderilor rromi, care au acuzat-o de discriminare, după ce a declarat într-o ședință a Colegiului Prefectural că educația cetățenilor de etnie rromă este încă la nivelul Evului Mediu.
Echipa locală FC Hermannstadt a revenit în postura de lider al Ligii 2 de fotbal și s-a menținut pe primul loc până la ultima etapă a anului, când a căzut pe poziția secundă.
Tot mai puțini beneficiari ai venitului minim garantat se găsesc în localitățile din jurul reședinței de județ, după ce marile întreprinderi sibiene au reușit să atragă toată forța de muncă. Oficial, le merge bine!

Noiembrie

Șefii Sibiului, la „terapie intensivă”! Noul spital este proiectul de căpătâi al celor care conduc județul Sibiu. Primul ministru Mihai Tudose a promis, la Sibiu, finanțarea investiției. De aici a pornit un întreg război mediatic între PSD și PNL, avându-i ca protagoniști pe Raluca Turcan, Bogdan Trif, Daniela Câmpean, Nicolae Avram și Constantin Șovăială. Șefi de partide, parlamentari, conducerea Consiliului Județean își dispută piatra de temelie. PSD și PNL au transformat proiectul spitalului de urgență într-un scandal politic, arbitrat de Forumul German.
Pe final de an, oierii sibieni au făcut pași importanți pentru recunoașterea națională și europeană a produsului tradițional „telemea de Sibiu”, un demers care se bucură de implicarea ministrului Agriculturii, Petre Daea. În prezent, doar 10 la sută din telemeaua de Sibiu de pe piață este autentică.

Tot în noiembrie, Primăria Sibiu a contractat trei proiecte de modernizare a iluminatului public în zone din cartiere de blocuri, în valoare totală de 2,4 milioane de lei.

Decembrie

Ultima lună a anului a adus o mare pierdere pentru medicina românească. Medicul sibian Mircea Cucuianu, întemeietorul biochimiei clinice românești, a murit la vârsta de 98 de ani. Acesta a fost deschizător de drumuri în biochimia clinică, apreciat și iubit de colegi și de generații întregi de studenți.

Mircea Petru Cucuianu

În plan politic, iarna se numără amendamentele la buget! Minoritățile și opoziția își spun cuvântul în construcția bugetului de stat pe 2018. Cele mai mari sume pentru județul Sibiu le-ar putea obține deputatul maghiar Zacharie Benedek. Tot la acest capitol, finanțarea construcției noului spital județean la Sibiu este o prioritate atât pentru PNL, cât și pentru UDMR.

Anul 2017 s-a încheiat cu premii pentru tinerii care fac cinste Sibiului. Cei mai buni sportivi ai județului, dar și cei mai merituoși voluntari, au fost protagoniștii Galei Tineretului și Sportului Sibian, desfășurată la Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong”.


Georgiana CHIȚIA, Paul VELȚAN

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura