Sponsorizări pentru ISU Sibiu: de la mănuși la laptop

Peste 96.000 de lei este cuantumul sponsorizărilor primite, anul trecut, de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Cpt. Dumitru Croitoru“ al județului Sibiu.

IMG_9591Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a publicat pe pagina sa de internet lista sponsorizărilor acceptate la nivelul IGSU și unităților subordonate în anul 2015, document din care reiese că instituția condusă de colonelul Cosmin Balcu a beneficiat din partea Fundației pentru SMURD Târgu Mureș de mai multe materiale necesare activităților de intervenție și echipamente informatice și de comunicații (rangă Halligan, rucsac medical, telefon satelit, mănuși intervenție, mănuși descarcerare, scaune, cartușe toner, fax, multifuncțională, acumulatori, bocanci, notebook, geci SMURD, stație radio, flipchart), a căror valoare totală se cifrează la 96.061,38 lei.

Transparență până la… hârtia igienică

Analizând situația la nivel național, sponsorizări mai consistente decât ISU Sibiu au primit doar IGSU și inspectoratele din județele Ilfov, Suceava, Timiș, Buzău și Maramureș. Bunurile pe care diverse instituții sau persoane le-au oferit inspectoratelor pentru situații de urgență sunt dintre cele mai diverse, de la materiale IT până la furtunuri, echipamente medicale, materiale de construcții, televizoare, geamuri termopan, medalii jubiliare sau chiar hârtie igienică. „Respectând principiul transparenței, sponsorizările IGSU sunt acum publicate pe site la secțiunea Informații publice – Situație Sponsorizări 2015“, se precizează într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului.

Cioloș nu e de acord cu sponsorizările

Premierul Dacian Cioloș a apreciat, la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, că nu este normal ca o instituţie care se ocupă de siguranţa cetăţenilor să beneficieze de sponsorizări. „Nu este normal şi e păcat că s-a ajuns ca într-o astfel de instituţie care e esenţială şi care e în prima linie, de fapt, a asigurării siguranţei cetăţenilor s-a ajuns la astfel de situaţii“, a comentat șeful Executivului. Mai mult, primul ministru a calificat situația drept un „derapaj“. „Cred că astfel de derapaje există nu doar la ISU, probabil şi în alte instituţii. Am avut deja discuţii cu miniştrii legat de transparenţă şi integritate şi asigur că nu o să ezit – le-am cerut şi miniştrilor şi i-am asigurat de tot sprijinul meu – să ia măsurile pe care le consideră de cuviinţă ca să nu mai avem astfel de cazuri şi astfel de comportament în instituţiile statului“, a subliniat el.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*