Spectacolul Perseidelor pe cer, în 2023. Când are loc ploaia de meteoriți și de unde o putem vedea?

Fenomenul astronomic caracteristic lunii august este curentul de meteori Perseide. Deşi activitatea sa începe la 17 iulie, terminându-se la 26 august, cel mai important moment este cel al fazei maxime a curentului, care în 2023 este atins în noaptea dintre 12 spre 13 august, scrie Monitorul de Cluj.

Foto: pexels.com

Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, cu o noapte înainte, în data de 11 august, vom putea observa panta ascendentă, în noaptea de maxim vom observa maximul și cu o noapte după, panta descendenta a maximului, în intervalul 11-14 august.

Maximul curentului va putea fi observat în 13 august, între orele 10 și 17 TLR.

„În nopțile de 12/13 și 13/14 august se vor putea vedea mai multe stele căzătoare decât de obicei. Ieșiți în afara orașului și priviți cerul după miezul nopții, timp de minim o oră, și le veți vedea.

Maximul curentului va veni în ziua de 13 august, între orele 10 și 17 TLR. Pentru că maximul vine în timpul zilei, și nu putem vedea stele căzătoare ziua, va trebui să ne uităm pe cer în noaptea de dinaintea maximului, 12/13 august, și în cea de după, 13/14 august. Vom putea observa panta ascendentă și panta descendenta a maximului, în intervalul 11-14 august”, au transmis reprezentanții Observatorului Astronomic.

Conform sursei citate anterior, anul acesta Luna nu va deranja observațiile.

Ce sunt Perseidele?

Perseidele sunt o ploaie de meteori, iar numele provine din grecescul Perseides, un termen care se referă la fiii eroului mitologic Perseu.

Ploaia de meteoriți se poate vedea cu ochiul liber. În condițiile ideale, se spune că se vor putea vedea, maxim 100 de meteori pe oră, însă în mod normal se văd cam jumătate din numărul estimat. În timpul maximului perseidelor se poate vedea un meteor pe minut.

Pentru a vedea mai bine Perseidele, astronomii recomandă găsirea locurilor cu cer curat și fără lumini.

„Pentru a vedea meteori nu aveți nevoie de un instrument astronomic. Vă trebuie ceva pe care să stați întins, un sac de dormit sau un șezlong. Vă mai trebuie îmbrăcăminte groasă, deoarece nopțile de august sunt destul de răcoroase. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, este nevoie să priviți cerul măcar o oră. Cu cât observați mai mult timp, cu atât vedeți mai mulți meteori. Desigur, uneori este binevenită o pauză scurtă pentru dezmorțire.

Dacă doriți ca observațiile voastre să fie utile oamenilor de știință, este nevoie ca la fiecare meteor observat să notați: ora, minutul, secunda când a apărut; locul de unde a venit (constelația); strălucirea (magnitudinea) prin compararea lui cu stelele vecine”, au adăugat reprezentanții Observatorului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*