Săptămâna Internațională a ULBS

International Week a reunit, în această săptămână, la Sibiu, 11 ambasadori și reprezentanți ai ambasadelor străine în România, 65 de profesori universitari din 19 țări, precum și 25 de voluntari, în mare parte din străinătate. Au fost organizate în diferite spații de învățământ și administrative din cadrul universității sibiene 63 de prelegeri și cursuri, care au acoperit toate ariile de studiu reprezentate în ULBS. Astfel, în jur de 460 de studenți au luat parte la evenimentele din cadrul manifestării.

 

Mâine are loc închiderea evenimentului, când oaspeții străini vor vizita Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA din Dumbrava Sibiului. Totodată, aceștia vor degusta bunătăți gastronomice românești în cadrul unui prânz tradițional.

Implicare în comunitate

Proiectul „Sibiu – Capitală Universitară Europeană. 10 ani de educație prin cultură“ a debutat luni, cu International Week (8-13 mai), eveniment ajuns la ediția a patra, care propune o serie de dezbateri culturale și academice de anvergură şi evenimentul „Diplomaţia academică şi culturală – platformă pentru dezvoltarea parteneriatelor sustenabile”, care implică două activităţi, o masă rotundă și un training de specialitate. International Week (8-13 mai) presupune prezența a aproximativ 120 de participanți de marcă din Europa, America, Africa şi Asia (Germania, Franța, Olanda, Grecia, Bulgaria, Italia, Belgia, Norvegia, Polonia, Macedonia, Austria, Cehia, Ucraina, SUA, Egipt, China, Mongolia, Rusia, Indonezia) care susţin, pe durata unei săptămâni, prelegeri pe tematici diverse, de actualitate, deschise publicului. „În 2007, Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, alături de Luxemburg. De atunci, Sibiul a devenit un brand al culturii, recunoscut la nivel internațional. Întrucât educația și cultura sunt strâns legate și au un impact important în viețile noastre, iar anul acesta celebrăm 10 ani de la evenimentul major din viața orașului nostru și cu o semnificație națională deosebită, am decis să denumim cea de-a III-a ediție «10 ani de educație prin cultur㻓, argumentează prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, rectorul ULBS. Prezent la deschidere, prefectul Lucian Radu i-a felicitat pe organizatori și a amintit că, din 2007 și până în prezent, a fost înregistrată o evoluție a Sibiului, vizibilă pe toate planurile. „Vreau să remarc efervescența creatoare din laboratoarele ULBS, universitate care produce în fiecare an proiecte atractive și extrem de generoase, nu doar pentru mediul academic, ci și pentru întreaga comunitate. «Sibiu – Capitală Universitară Europeană» este un astfel de proiect. Educația prin cultură este condiția esențială a păstrării identității naționale și a dezvoltării sistemului de apartenență la comunitate. Pentru că acțiunea educativă nu urmărește doar dezvoltarea culturii individuale, ci și dezvoltarea celei colective, tocmai acest lucru leagă individul de comunitate. Rezultatul este extraordinar, din orice perspectivă privim, fie că e economică, administrativă, educațională sau culturală”, a explicat Radu.

Maraton de evenimente

„«Proiectul Sibiu – Capitală Universitară Europeană. 10 ani de educaţie prin cultură» facilitează accesul publicului larg la cultura vie și explorează noile tendințe în materie de educație și diplomație la nivel global, deschizând astfel calea pentru formarea unei imagini de ansamblu asupra modurilor în care a evoluat educaţia până în zilele noastre și a stării sale actuale. Astfel, aniversarea de 10 ani de la momentul în care oraşul Sibiu a fost Capitală Culturală Europeană, iar Universitatea «Lucian Blaga» un centru important de creaţie şi diseminare de iniţiative culturale şi educaţionale, aduce, alături de proiecte cu o foarte bună continuitate până în prezent, noi evenimente şi concepte de interes major pentru societate în sens larg şi pentru comunitatea locală”, a declarat managerul de proiect, Daniela Preda. Oaspeți din 15 țări din Europa, America, Africa și Asia susțin, pe parcursul Săptămânii Internaționale 63 de prelegeri, pe domenii pornind de la lingvistică, literatură, economie, drept, istorie, jurnalism, inginerie, informatică, medicină, până la biotehnologie și agricultură.

Oficialități de rang înalt

Programul implică și câteva sute de studenți, dintre care 63 vin din străinătate și reprezintă 19 țări. Deschiderea oficială a proiectului „Sibiu – Capitală Universitară Europeană“ a avut loc luni dimineață, în sala Senatului Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, și a fost urmată de o masă rotundă intitulată „Diplomaţia academică şi culturală – platformă pentru dezvoltarea parteneriatelor sustenabile”, la care au luat parte oficialități de rang înalt din misiuni diplomatice: Andrei Grinkevich, ambasadorul Belarusului, Mayo Nishiike, secretar pe probleme culturale al Ambasadei Japoniei, Martin Borrego-Llorente, consilier al Ambasadei Mexicului, Adelina Brad, consilier politic al Ambasadei Danemarcei, Saker Malkawi, ambasadorul Iordaniei, și Ramezani Mostaba, atașat economic al Ambasadei Iranului. „Acest eveniment este un foarte bun exemplu de diplomație culturală. Aduce în același loc oameni din mai multe țări, oameni cu diferite ocupații, de la diplomați, la oameni de știință, lideri, studenți, profesori, activiști culturali. Un astfel de eveniment poate face mult mai multe decât pot face diplomații“, a apreciat E.S. Andrei Grinkevich.

Timp de calitate

După-amiază, s-a desfășurat şi training-ul de specialitate gratuit, de două ore, „Dezvoltarea abilităților de negociere”. „A fost o onoare pentru mine să conferențiez pe tema «Developing negotiation skills» în cadrul Săptămânii Internaționale a ULBS, evenimentul care a deschis proiectul «Sibiu – Capitală Universitară Europeană, 10 ani de educație prin cultură». Dragi profesori și studenți, vă mulțumesc pentru participarea la training și pentru timpul de calitate pe care l-am petrecut împreună. A fost o plăcere să vă întâlnesc! Felicit Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu pentru organizarea unui asemenea eveniment de amploare, cu participarea a peste 15 țări și diplomați din șase ambasade“, a mărturisit trainerul Ioana Andrievici.

Regal gastronomic

Cea de a doua zi a Săptămânii Internaționale la ULBS a prilejuit prelegeri în cadrul facultăților de Medicină, Inginerie, Științe Economice, Litere și Arte, Istorie, Jurnalistică și Drept, dar și un tur al orașului pentru oaspeții străini și un eveniment cu specific gastronomic. Printre temele dezbătute astăzi se numără „Conceptele moderne de leadership în management strategic”, „Dincolo de predare și cercetare: a treia misiune a universităților”, „Inovație și creativitate în învățământul superior. Argumente pentru introducerea schimbărilor în programa școlilor de economie”, „Rolul jurnaliștilor într-o campanie politică”, „Testarea neuropsihologică a atenției vizual-spațiale” sau „Etica cercetării în medicină”. Lectorii implicați în proiectul universității sibiene vin din Egipt, Rusia, Grecia, Polonia, Ucraina, Italia, Olanda, Bulgaria, Franța, Macedonia, Indonezia și Turcia. După încheierea lucrărilor, participanții au fost invitați la Cantina ULBS pentru o cină sub genericul „Gustul internațional: particularități gastronomice ale fiecărei culturi”. De altfel, componenta gastronomică joacă un rol important în programul acestei ediții a proiectului „Sibiu – Capitală Universitară Europeană” – din care face parte și Săptămâna Internațională – în contextul în care Sibiul va deține titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2019.

Interes comun

Programul zilei de miercuri a inclus două prelegeri la Facultatea de Istorie, Patrimoniu și Teologie Protestantă și una la Facultatea de Medicină, atelierul „Inovație și creativitate în învățământul superior internațional” la Centrul Academic de pe strada Banatului, precum și vizite la biserica fortificată de la Biertan și cetatea Sighișoara, pentru a le da invitaților ocazia de a cunoaște mai bine România. Cea de-a treia zi a „International Week“ a demarat cu un atelier interesant, unde s-au discutat idei și perspective de viitor în ceea ce privește colaborarea internațională a Universității „Lucian Blaga“. Centrul Academic al ULBS a găzduit seminarul „The World Cafe Workshop – Innovation and Creativity in International Higher Education – Inovație și Creativitate în învățământul superior internațional“. Scopul reuniunii a fost găsirea unor punți comune privind demararea unor proiecte și colaborări viitoare între universitatea sibiană și reprezentanții celorlalte instituții de învățământ superior prezente în această săptămână la Sibiu. Totodată, s-a urmărit crearea unui networking între participanți, care să țină legătura între ei, ca pe viitor toate aceste discuții să ducă la crearea unor colaborări între universități. Au luat parte cadre universitare din țări precum Ucraina, Indonezia, Egipt, Franța, Bulgaria, Germania, Olanda, Danemarca și Austria, la care s-au alăturat și reprezentanți ai ULBS. Aceștia provin din diferite domenii de activitate, în special din domeniul relațiilor internaționale. ULBS a fost reprezentată de Iulia Gîță și Monica Beca, din partea Departamentul de Relații Internaționale, și Silviu Nate, directorul Centrului de Studii Globale, centru axat pe analize și cercetări în învățământul superior. Atelierul a debutat cu o scurtă prezentare a evenimentului din această săptămână. Apoi s-au constituit trei echipe, fiecare membru prezentându-se. Echipele au fost împărțite pe domenii de activitate, de la științe economice, inginerie și până la cele umane. Atelierul a fost structurat apoi pe 6 exerciții cu teme specifice: internaționalizare, prezentarea universității pe care o reprezintă, inovarea în predare și metode administrative, similitudini și diferențe identificate în urma discuțiilor din cadrul echipei, o punte comună evidențiată în urma discuțiilor și stabilirea a cel puțin trei idei pentru viitoare proiecte, colaborări, direcții și oportunități.

Schimburi culturale prin Erasmus+

Studenții sibieni și cei străini beneficiari ai programului Erasmus+, derulat de Departamentul Relații Internaționale din cadrul Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu s-au reunit, ieri, la Facultatea de Litere și Arte, pentru a-și împărtăși experiențele trăite, impresiile și schimburile de informații în urma burselor de studiu obținute. Reuniunea s-a desfășurat sub denumirea „Internaționalizarea învățământului superior prin legături culturale“. Au luat parte studenții din străinătate care studiază la facultățile sibiene, reprezentând țări precum Turcia, Republica Moldova, Sudan, Israel, Iordania, Thailanda și Albania, dar și o serie de studenți ai facultăților sibiene care au plecat la studii în universitățile europene, în special cei ai Facultății de Litere și Arte. Întâlnirea a fost organizată la inițiativa prodecanului Facultății de Litere și Arte din cadrul ULBS, conf. univ. dr. Eva Nicoleta Burdușel, responsabil cu Programe Academice, Cercetare și Relații internaționale, și a fost moderată de lector univ. dr. Alina Bako, membru în Comisia Erasmus+ a Facultății de Litere și Arte. Rând pe rând, studenții străini s-au prezentat, fiecare expunându-și impresiile și motivele pentru care a ales universitatea sibiană. Marea majoritatea au vorbit în limba română, semn că s-au acomodat rapid cu condițiile de studiu și modul de viață din Sibiu. Aceștia învață la aproape toate facultățile universității, plecând de la domenii precum economia, științele exacte și până la științe umaniste. Deși întâlnirea s-a desfășurat într-o atmosferă amicală, discuțiile au relevat importanța schimburilor culturale în rândul participanților, precum și vocația internațională a universității sibiene.

La rândul lor, studenții sibieni și-au expus trăirile și cunoștințele acumulate în urma studiilor în străinătate, dar și impresiile referitoare la modul de viață regăsit în orașul în care au învățat. Între cei care și-au prezentat provocările trăite s-au numărat Maria Luiza Matei, care a studiat la Salonic, Grecia, la Universitatea Aristotel, și Denisa Spanachi, care a studiat la Universitatea din Ljubljana – Slovenia. Programul ERASMUS+ presupune acorduri bilaterale între universități care permit studenților să efectueze mobilități de studiu, iar în timpul acestei mobilități studenții străini sunt tratați la fel ca cei ai instituției de primire, adică pot urma cursuri, pot fi cazați în cămine, au acces la biblioteci sau la orice alte servicii și facilități. Mai mult, materiile studiate în timpul stagiului sunt recunoscute integral de universitatea de origine, astfel încât studenții nu mai sunt nevoiți să dea examene de diferență.

 

Daniela PREDA | manager proiect

„Anul acesta, «Sibiu – Capitală Universitară Europeană. 10 ani de educaţie prin cultură» reunește șase evenimente care includ o serie de manifestări științifice și culturale, care se vor derula pe parcursul a trei luni, din mai până în iulie, și a căror diversitate subliniază esența multidisciplinară și multiculturală a universității.“

 

Ce urmează în cadrul proiectului

Tot sub „umbrela“ Sibiu – Capitală Universitară Europeană, se va desfășura Festivalul Ştiinţelor Educaţiei (30 iunie – 1 iulie), în cadrul căruia vor fi organizate scurte prezentări, dezbateri, mese rotunde cu participarea unor experţi internaționali în domeniul ştiinţelor educaţiei, împreună cu antropologi, sociologi, psihologi, educatori, medici, psihiatri. Al 8-lea Congres Româno-Iordanian de Medicină şi Farmacie (18-22 mai), Festivalul Internațional Studențesc „Zona nouă”, ediția a III-a ( 8 iulie 2017), „Traducerea ca interpretare: ateliere literare transnaţionale” (31 mai – 3 iunie 2017) vor completa lista de evenimente circumscrise proiectului „Sibiu – Capitală Universitară Europeană“.„Sibiu – Capitală Universitară Europeană. 10 ani de educaţie prin cultură” este o acțiune cofinanțată de Primăria municipiului Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura