Raluca Turcan: „Se deschide sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024!” (CP)

Ministerul Culturii acordă 1.500.000 de lei pentru completarea colecțiilor de patrimoniu administrate de Muzeul Național de Artă Contemporană din București, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu și Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași!Sesiunea de achiziții 2024 se va desfășura simultan în 3 muzee din România: MNAC – Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul Național Brukenthal, Muzeul de Artă Iași – cu un buget alocat de câte 500.000 de lei.

foto: Raluca Turcan facebook

Sistemul de participare și selecție este același ca în sesiunile precedente ale MNAC, care s-au dovedit a fi un succes incontestabil din toate punctele de vedere: claritate a criteriilor și a modului de întocmire a dosarului, probitate și transparență, negocierile ducând la intrarea în colecțiile MNAC a unui număr total de 359 de lucrări. Ele au fost și sunt în continuare accesibile publicului printr-o serie de expoziții realizate la sediul Muzeului și în țară, prin parteneriate cu alte instituții. Un catalog este în curs de apariție la Editura MNAC.
Îi încurajez pe membrii comunității artistice din România și din diaspora să participe la sesiunea de achiziții opere de artă 2024.
Sesiunea urmărește dezvoltarea colecțiilor celor 3 muzee și, prin aceasta, creșterea patrimoniului cultural al României. Achizițiile vor constitui un stimulent pentru producția artistică, iar procedurile vor viza operele de artă originale, inedite, relevante pentru constituirea canonului artei contemporane, opere aparținând atât artiștilor de referință ai istoriei recente, din România sau diaspora, cât și tinerelor generații. Sunt de interes lucrări din toate mediile, care îndeplinesc criteriile formulate de specialiștii muzeului și analizate de către membrii juriului, și a căror stare de conservare și rezistență în timp permit depozitarea, expunerea, recontextualizarea și mobilitatea locală și transnațională.
Acțiunea este dedicată atât artiștilor originari din România, activi în țară sau în diaspora, cât și moștenitorilor de drept ai unor artiști contemporani originari din România care au activat în țară sau în străinătate.
Sesiunea de achiziții 2024 stă sub semnul consolidării instituționale prin politicile de creștere, diversificare și valorificare a colecțiilor. Muzeul contribuie astfel la cercetarea și elaborarea istoriei artei contemporane din România, garantând publicului beneficiar, prezent și viitoar, accesul la un ansamblu complex de fenomene reprezentative pentru cultura vizuală a secolelor XX și XXI.
Toate detaliile privind Sesiunea 2024 sunt comunicate pe rețelele sociale ale celor 3 muzee.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*