Raluca Turcan, proiect de lege pentru stoparea fraudelor legate de concediile medicale fictive. „Concediile medicale trebuie să fie acordate exclusiv persoanelor care au nevoie de ele și care sunt cu adevărat în incapacitate de a munci temporar” (CP)

Deputatul de Sibiu Raluca Turcan a anunțat vineri, în cadrul unei conferințe de presă că a depus un proiect de lege prin care se vor stopa fraudele legate de concediile medicale fictive.

Foto: PNL Sibiu

Conform proiectului, se constituie un mecanism de control al concediilor medicale. Controalele ar urma să se realizeze la domiciliu sau la adresa indicată de beneficiarii de concedii medicale, în intervalul de timp şi în condiţiile stabilite prin lege.

În primele două luni din 2023 s-au solicitat deja sume însumând 60% din bugetul pe întregul an

În doar 2 luni de la începutul anului 2023 s-au solicitat deja sume însumând 60% din bugetul pe întregul an pentru plata concediilor medicale, subliniază Raluca Turcan.

Deputatul precizează că în cadrul controalelor se vor respecta  drepturile şi libertăţile cetăţeneşti garantate de Constituţia României și se va garanta inviolabilitatea domiciliului sau a reședinței asiguratului.

”Persoanele care nu vor face această declarație, nu vor fi la adresa indicată sau nu vor permite verificarea – nu vor primi sumele cuvenite pe zilele de concediu medical. Trebuie să fim responsabili cu puținii bani pe care îi avem la dispoziție pentru plata concediilor medicale”, spune deputatul sibian.

Aceste controale ar urma să fie realizate de către angajatori, casele de asigurări de sănătate sau, după caz, de către agențiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, însoțiți de către personal din cadrul poliției comunitare / locale.

”Concediile medicale trebuie să fie acordate exclusiv persoanelor care au nevoie de ele și care sunt cu adevărat în incapacitate de a munci temporar. Ele nu trebuie văzute drept o sursă de venit sau o formă de a „chiuli” de la muncă prejudiciind, astfel, bugetul destinat sănătății.

Nu ar mai trebui să avem situații în care cineva își ia concediu medical pentru a merge la pescuit sau a se ocupa de alte treburi din gospodărie”, mai spune Raluca Turcan.

În doar 2 luni de la începutul anului 2023 s-au solicitat deja sume însumând 60% din bugetul pe întregul an.

Prin Legea Bugetului de Stat pe 2023 s-au aprobate fonduri în suma de 3,7 miliarde de lei, iar 28 februarie obligațiile restante de plată înregistrate erau în valoare de 2.2 mlrd lei.

”Prin inițiativa legislativă propusă venim cu soluții concrete pentru a stopa risipa și eventualele fraude introducând obligația persoanelor care intră în concediu medical, și care nu sunt internate, pentru incapacitate temporară de muncă de a declara adresa la care vor fi pe perioada concediului și de a permite controlul în intervalul de timp declarat”, a mai declarat Raluca Turcan.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*