Raluca Turcan: 9,2 milioane de lei au fost acordați de Ministerul Culturii în evenimentele din Sibiu, în 2023. 2 milioane de euro în investițiile din patrimoniu (CP)

⁠9.262.055 lei este suma pe care a acordat-o Ministerul Culturii evenimentelor culturale organizate în județ pe parcursul anului 2023, a anunțat președintele PNL Sibiu și ministrul Culturii, Raluca Turcan. Investițiile în patrimoniu, acordate pe parcursul anului trecut se ridică la aproximativ 2 milioane euro, precizează ministrul.

FOTO: PNL Sibiu

”Sibiul este un oraș cultural, iar ca ministru al Culturii este o onoare să fiu partener la sprijinirea și dezvoltarea vieții culturale.

Dinamismul cultural al Sibiului este parte din dezvoltarea orașului și județului și este o provocare permanentă să particip activ la acest demers.

Îmi doresc însă ca această dezvoltare să fie multiplicată și în alte orașe și localități din țară pentru că este o sursă de creștere a calității vieții românilor. Dezvoltarea prin cultură este parte semnificativă a mandatului meu de Ministru al Culturii”, a precizat Raluca Turcan.

”Promovarea culturii poate ajuta industria ospitalității, HORECA și comerțul”

Ministrul Culturii susține că aceste investiții se întorc, de fapt, în societate, atât prin creșterea nivelului de cultură, cât și prin susținerea și dezvoltarea mediului de afaceri.

”Să susținem industriile creative care valorifică arta, muzica, filmul, designul,  să dezvoltăm turismul cultural prin restaurarea obiectivelor istorice și să continuăm digitalizarea patrimoniului sunt lucruri esențiale într-o societate modernă și sunt bucuroasă că Sibiul a înțeles asta și este extrem de activ în aceste demersuri.

Toate acestea generează locuri de muncă creative, care atrag tineri talentați din toată țara. Stimulează antreprenoriatul și schimburile culturale, extrem de importante pentru integrarea europeană. Pot atrage investiții și dezvoltă comunități locale, deschide noi orizonturi și eliberează imaginația.

Promovarea culturii poate ajuta industria ospitalității, HORECA și comerțul. Evenimente culturale de calitate cresc atractivitatea unui oraș pentru locuitori și turiști, este un fapt dovedit în Sibiu, în anii de după 2007.

Investițiile în cultură înseamnă dezvoltare economică și se se reflectă puternic în aspectul orașului, în nivelul de trai și în reputația Sibiului de oraș european.

Dezvoltarea prin cultură este fără îndoială si rezultatul unei bune colaborări între autoritățile locale, pe care le felicit, și Ministerul Culturii”, a mai spus Raluca Turcan.

– [ ] Evenimente culturale finanțate de către Ministerul Culturii în Sibiu, în 2023

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) și turneele Teatrului “ Radu Stanca” Sibiu la Reuniunea Teatrelor Naționale din Chișinău cu spectacolele “ Soră-sa” și “Ora în care nu știam nimic unii de alții”, și prezentarea spectacolului “Jocuri, vorbe, greieri” în Paris, Franța.

Astra Film Festival

Sibiu Jazz Festival

ASTRA Rock

GUITTAR MEETING

Sibiu Opera Festival

MH Orchestra -Timeless Mood

Seria de evenimente MADRIGAL60

Corul Madrigal a adus spiritul Crăciunului la Sibiu, anticipând sonor atmosfera unică a sărbătorilor cu o selecție repertorială specială, ce include mult iubitele colinde românești, precum și cele mai frumoase colinde internaționale. Ca în fiecare an, corurile de copii din Programul Național Cantus Mundi s-au alăturat Corului Madrigal, cu cele mai cunoscute piese de Crăciun și emoția mersului la colindat. „Madrigal de Crăciun, la Sibiu” s-a înscris în programul aniversar MADRIGAL 60, ce s-a desfășurat pe tot parcursul anului 2023. Seria de evenimente a inclus concerte la Biserica Ursulinelor, Catedrala Mitropolitană și lansări de carte la Muzeul Național Brukenthal.

Daruri muzicale- Zilele Minorităților la Filarmonica Sibiu

– [ ] Investițiile în patrimoniu ale Ministerului Culturii în Sibiu – 2023

Casa Artelor – 2 milioane euro

Casa Artelor este monument istoric aflat în proprietatea Consiliului Județean Sibiu, dat în folosința Complexului Național Muzeal ASTRA. Asupra monumentului s-au realizat intervenții de consolidare a zidăriei existente, tencuieli și zugrăveli, izolații termice, s-au schimbat instalațiile electrice, sanitare și de climatizare, s-au recompartimentat spațiile existente și s-au reconfigurat curtea interioară și accesul. Lucrările de mai sus au vizat demisolul, parterul, etajul și mansarda, fiecare nivel urmând a fi pus în circuitul de valorizare al monumentului.

Restaurarea a două lucrări de tezaur aparținând pictorului Gustav Klimt , de către Muzeul Național Brukenthal- 50.000 lei

Lucrările din patrimoniul Muzeului Național Peleș au fost restaurate în laboratorul Muzeului Naţional Brukenthal, o premieră în domeniu pentru România.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*