Psihologia jocului de poker: de la citirea adversarilor până la controlul emoțional (P)

Pokerul este, în multe momente, și un joc psihologic. Te ajută dacă știi cum să intri în mintea adversarilor tăi, cum să îi citești ori, poate și mai important, cum îți gestionezi emoțiile în momentele cheie.

În acest joc, va trebui să iei decizii în fiecare minut. Ai nevoie de o capacitate de concentrare foarte bună, dar cu cât aloci atenție și aspectelor psihologice, cu atât îți va fi mai bine.

În poker, nu trebuie să joci ca un robot. Ține cont că adversarii tăi sunt oameni cu trăiri, cu emoții. Și ei vor simți presiunea și, în unele momente, emoțiile lor vor fi vizibile. Din acest motiv, citirea adversarilor este foarte importantă, mai ales când joci live.

Este adevărat că și tu trebuie să îți controlezi emoțiile și să nu lași să se vadă pe chip sau pe corp dacă ai cărți bune sau unele slabe. În momentele în care încerci un bluf, inima îți va bate mai tare. Adrenalina din corp va crește, astfel că e bine să nu lași ca aceste detalii să se observe și în exterior. Ai grijă ca mâna ta să nu tremure, tonalitatea vocii să nu se schimbe și să nu devii mai agitat decât în mod obișnuit.

În același timp, privește-ți cu atenție adversarii. Vezi dacă la ei simți un tremurat al mâinilor, dacă devin mai agitați în anumite momente ori dacă li se schimbă vocea.

Gestionarea emoțiilor este esențială

În același timp, încearcă să îți stăpânești cât mai bine emoțiile. Poți face exerciții pentru controlarea emoțiilor, în așa fel încât să nu te lași influențat de eventualele fluctuații. Pokerul poate fi, în unele momente, ca un roller-coaster. Poți fi sus, dar poți fi și jos. Încearcă să îți găsești echilibrul emoțional în așa fel încât să nu fii impulsiv. Dacă vei juca strict bazându-te pe impuls, sunt șanse mari să pierzi pe termen lung.

De menționat faptul că, atunci când joci poker online, adversarii nu te vor putea vedea, iar această presiune scade. Nu vei avea o problemă în a gesticula ori a deveni mai agitat. Însă controlul emoțiilor rămâne totuși important. Asta deoarece va trebui să iei decizii în fiecare minut.

Înțelege că și momentele proaste fac parte din joc

Un alt aspect pe care unii jucători nu îl înțeleg este că momentele proaste fac parte din joc. Dacă ai un moment mai slab într-o anumită zi, nu înseamnă neapărat că ai o problemă sau că nivelul tău nu mai este bun. Încearcă să privești tot timpul imaginea de ansamblu înainte de a trage o concluzie. Însă momentele proaste fac parte din viețile tuturor, indiferent care ar fi nivelul lor.

Se întâmplă ca nivelul tău să nu fie la un anumit nivel optim într-o zi. Acest lucru se poate aplica și la locul de muncă, spre exemplu. Nu putem fi tot timpul la randament maxim. Mai sunt și zile proaste și la locul de muncă, așa cum apar și în poker. Diferența în poker o poți face și prin gestionarea bugetului. Cu cât îți gestionezi bugetul mai bine, cu atât zilele proaste nu te vor afecta.

Învață să îți păstrezi concentrarea

Nu poți avea succes în poker pe termen lung dacă nu ești capabil să reziști la stres și să îți păstrezi concentrarea. Poți să faci exerciții pentru a-ți păstra concentrarea. Pokerul poate fi stresant în anumite momente, din acest motiv e indicat să rămâi concentrat. Mai ales când mizele financiare cresc, apare și presiunea.

Trebuie să înveți să o gestionezi, să nu te lași copleșit de emoții și de gânduri. În orice caz, cu cât exersezi mai mult, cu atât îți va fi mai ușor. Cu timpul vei deprinde anumite automatisme, iar instinctul îți va spune ce ai de făcut în diverse situații.

Dacă ajungi la un nivel ridicat, poți încerca un mental coach

O altă dovadă a faptului că psihologia este importantă în poker este dată de faptul că mulți jucători profesioniști apelează la un mental coach, așa cum fac și sportivii, spre exemplu. Ai nevoie și de o perspectivă profesionistă care să te ajute să îți ridici nivelul din acest punct de vedere. Dacă pentru jucătorii recreaționali această soluție nu este neapărat recomandată, în cazul în care ajungi la un nivel ridicat, poți opta să apelezi la un mental coach, pentru că vei avea de câștigat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*