Proiectele Erasmus+, o sursă inepuizabilă de informații valoroase

Așa cum s-a scris deja în presa locală, Colegiul Economic „George Barițiu” a continuat și în acest an școlar implementarea proiectelor Erasmus aflate în derulare în cadrul colegiului. După cele 3 mobilități organizate în prima parte a acestui an școlar, a doua parte a anului școlar a presupus și mai multă activitate de proiect prin cele 7 mobilități organizate în perioada 5 martie- 9 iunie 2023, mobilități care au implicat un număr reprezentativ de elevi și cadre didactice.

Astfel, proiectul ”A Sustainable Table For Multiculturalism And Inclusion/ O Masă Sustenabilă Pentru Multiculturalitate Și Incluziune” a înregistrat două mobilități: prima dintre ele s-a desfășurat între 5 și 11 martie 2023 în Croația, la Bjevolar, reunind reprezentanți din cele cinci țări partenere în proiect – Croația, România, Italia, Polonia și Bulgaria, a doua derulându-se între 7 și 13 mai
2023 în Taranto, un oraș pitoresc din sudul Italiei.
Activitățile educative și culturale desfășurate în cadrul mobilităților au avut în vedere dezvoltarea unor relații de comunicare eficientă între elevii și profesorii participanți, precum și tranferul de informații concentrate pe tematica proiectului, dar și pe resursele culturale și de civilizație ale țărilor gazdă.
Dintre activitățile desfășurate în Croația merită amintite următoarele: turul ghidat al orașului Bjelovar, turul școlii, prezentările elevilor privind tradițiile și sortimentele culinare specifice țării lor în sărbătorirea Paștelui (ziua 1); excursia la Opatija și în Trsat (ziua 2); familiarizarea participanților cu produsele locale în cadrul prezentării producătorilor de fructe, legume, miere și brânză și atelierele de lucru Rețete creative, Gătind împreună și Carte de bucate creativă (ziua3); excursia la Zagreb, vizitarea Muzeului ciocolatei și turul tematic Vrăjitoarele din orașul de sus (ziua 4); ateleriele de lucru Mâncarea noastră tradițională de Paște, Carte de gătit cu rețete de Paște, Vopsirea ouălor de Paște, prânzul cu feluri de mâncare specifice țărilor partenere, atelierul de dans tradițional croat „Bilogorsko kolo“, întâlnirile de proiect ale profesorilor și ceremonia de decernare a Certificatelor de participare (ziua 5).

Ca și în Croația, în Italia elevii și profesorii participanți au avut oportunitatea să învețe mai multe despre importanța adoptării unui stil de viață sustenabil bazat pe o dietă sănătoasă, practicarea sportului în natură, conservarea mediului înconjurător, încurajarea folosirii produselor locale în bucătărie și nu numai, reducerea risipei alimentare și dezvoltarea de relații interpersonale de durată.
Iată câteva dintre activitățile în care participanții au fost implicați activ și cu beneficii multiple: turul orașului Taranto, turul colegiului italian, laboratorul de gastronomie în cadrul căruia elevii au pregătit gustări internaționale sănătoase, întâlnirea de proiect a profesorilor, prezentările elevilor cuprinzând meniuri tradiționale specifice țărilor lor pentru fiecare anotimp, degustarea de deserturi italienești (ziua 1); vizitarea fermei Masseria del Luca din regiunea Apulia și inițierea în fabricarea uleiului de măsline și a brânzeturilor cu ajutorul unui „casaro”- specialist în brânzeturi, vizitarea atelierului de olărit și învățarea meșteșugului de la un maestru ceramist în Grottaglie (ziua 2); atelierele de lucru Sortimente culinare europene, Cumpărături la km 0 din piața producătorilor locali, Carte de rețete creative, familiarizarea cu stilul de viață al localnicilor, vizitarea Castelului Aragonese (ziua 3); croaziera pe cele două mări în Taranto, vizitarea localității Lepoarno, participarea la evenimentul VERDE organizat de gazde care i-a avut ca invitați pe producătorii locali și în cadrul căruia s-au degustat produse din bucătăria tradițională a țărilor participante, petrecerea organizată pentru elevi la care s-au învățat dansuri tradiționale din țările implicate în proiect, participarea la ceremoniile organizate de San Cataldo- patronul orașului Taranto (ziua 4); atelierul despre sustenabilitate prezentat de experți la Hotel dei Cavalieri, croaziera elevilor în bărci cu vele prietenoase cu mediul organizată de Liga Navală din Campomarino, vizitarea rezervației naturale din Campomarino, picnicul la „Salina dei Monaci“, observarea păsărilor din zonă sub îndrumarea unui expert, practicarea sportului pe plajă (ziua 5).

Cu siguranță, aceste activități de proiect au avut un impact pozitiv nu doar asupra participanților ale căror cunoștințe s-au îmbogățit atât pe plan profesional cât și pe plan personal și ale căror abilități digitale, practice, lingvistice și de comunicare s-au dezvoltat considerabil, ci și asupra comunităților din care ei provin deoarece au lărgit orizonturi prin schimbul de bune practici și au creat legături puternice care nu pot decât să aducă beneficii comunităților locale. Sperăm ca pe viitor cât mai mulți elevi și profesori să poată participa la astfel de proiecte educative finanțate de Uniunea Europeană.

Redactat de prof. Mihaela Răulea

Foto: Colegiul Economic „George Barițiu”

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*