Proces simulat de elevi la Judecătoria Sibiu: s-a cerut emiterea unui ordin de protecție – foto

Proiectul „Fii avocat în școala!” ta s-a încheiat, vineri, la Sibiu, cu simularea unui proces care a avut drept obiect emiterea unui ordin de protecție. Elevii nu doar că au participat la proces, ci au întruchipat personajele: avocați, procuror, părți implicate și martori.

foto: Mesagerul de Sibiu

La procesul simulat de vineri s-a desfășurat într-una din sălile de judecată ale Judecătoriei Sibiu și au participat elevi ai Colegiului Național ”Samuel von Brukenthal” din Sibiu și ai Liceului ”Ilie Măcelariu” din Miercurea Sibiului. Tinerii au fost cei care au conceput scenariul procesului, au scris replicile personajelor și chiar au interpretat personajele implicate în proces: avocați, procuror, părți implicate și martori.

foto: Mesagerul de Sibiu

„Încheiem, practic proiectul <<Fii avocat în școala ta!>> care s-a derulat în acest an în cadrul Baroului Sibiu, în colaboare cu instituțiile de învățământ din județul Sibiu și cu instanțele. Simulăm un proces având ca obiect emiterea unui ordin de protecție. Am ales acest subiect deoarece, se întâmplă, inclusiv în viața de zi cu zi, să ne agresăm psihologic semenii, mai ales în mediul online, fără a înțelege exact care sunt consecințele de natură juridică. Credem că acest subiect este de interes și foarte potrivit pentru tineri”, a explicat avocatul Simona Jeflea  Coordonatoarea pentru județul  Sibiu a proiectului „Fii avocat în școala ta!”

În procesul simulat de elevi, rolul de judecător a fost jucat chiar de președintele Judecătoriei Sibiu. „Ca surpriză pentru tinerii prezenți, o avem pe doamna președintă a judecătoriei Sibiu, doamna Muntean Roxana, care va lua parte în procesul acesta în rolul de judecător. Îi mulțumim pentru spijinul acordat”, spune Simona Jeflea.

foto: Mesagerul de Sibiu

Elevii de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” au fost îndrumați de profesorii Andreea Dumitru Iacob și Andreea Lăzăriciu, iar cei de la Liceul ”Ilie Măcelariu” din Miercurea Sibiului de profesorii Alina Dobrin Ilieana Tatu.

De asemenea, tinerii au fost pregătiți de avocații voluntari care au dorit să se implice și și-au dedicat timp: Ludmila Armenciu, Adina Ștefănescu, Valeria Nechimis, Delia Enache și Andreea Matoc – Nartea&Partners, Claudia Erdei și Simona Jeflea – coordonatorul proiectului.

foto: Mesagerul de Sibiu

Proiect național

„Fii avocat în școala ta!” este un proiect al Uniunii Barourilor din România (UNBR), de educație juridică non-formală în școli. Proiectul include susținerea, de către avocați voluntare, a unor ore de educație juridică non-formală, voluntar și neremunerat, la nivel de gimnaziu și liceu, pe baza modulelor care vor fi puse la dispoziție de Departamentul pentru educație juridică (DEJ) din cadrul UNBR. La nivelul județului  Sibiu au participat și au beneficiat de educație uridică în școli prin acest program un n umăr de 1600 de elevi de la școli din întregul județ.

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*