Elevi de la Brukenthal, față în față cu judecători și avocați

Elevii clasei a IX-a D din cadrul Colegiului Național Samuel von Brukenthal au vizitat Tribunalul și Judecătoria Sibiu, în cadrul celei de-a treia ediții a programului „Fii avocat în școala ta”, desfășurat de Baroul Sibiu, în colaborare cu Ministerul Justiției.

foto: Mesagerul de Sibiu

Ghizi în cadrul acestei vizite le-au fost doamna Roxana Munteanu președintele Judecătoriei Sibiu, doamna Ioana Maria Luca, judecător delegat în cadrul Biroului de Informare și Relații Publice al instituției, judecătoarea Corina Limpede, de la Secția Penală dar și avocatul Ștefan Nartea.

Tinerii au vizitat diferitele servicii ale intituției și au pășit, majoritatea pentru prima data, într-o sală de judecată. Ei au fost informați de către avocatul Ștefan Nartea despre activitatea Tribunalului, despre regulile din sala de judecată și despre atribuțiile serviciilor din cadrul instituției. Judecătoatea Ioana Maria Luca le-a explicat pașii care trebuie parcurși pentru a urma o carieră în domeniul justiției, și le-a povestit, din experiența personală, cât de interesantă și frumoasă este meseria de judecător.

Președintele Judecătoriei Sibiu, Roxana Munteanu și judecătoatea Corina Limpede  le-au vorbit despre cât de important este să cunoască ce înseamnă o infracțiune, despre cât de ușor pot ajunge complici la o infracțiune și despre repercusiunile pe care le-ar putea avea un cazier judiciar asupra viitorului lor.

foto: Mesagerul de Sibiu

„Activitatea de astăzi a avut în centru educarea copiilor care, din clasa a IX-a, respectiv 16 ani, încep să aibă și anumite responsabilității, dar mai ales din perspectiva posibilităților de carieră, și aici mă refer la o carieră în domeniul juridic, unde au de-a face cu reglementările legale. Toate acestea au putut fi observate de către elevi ai Colegiului Național Samuel von Brukenthal direct, împreună cu doamna președintă a Judecătoriei și reprezentanți ai Tribunalului Sibiu.

În calitate de avocat, am asigurat, la Colegiul Național Samuel von Brukenthal, partea de pregătire, în cadrul programului <<Fii avocat în școala ta>>. Ne bucurăm că acest program a stârnit un mare interes în rândul elevilor, și a celor mai mici, dar și a celor mai mari, care deja încep să se gândească la o carieră și astfel am reușit să primim acordul și coparticiparea Tribunalului Sibiu pentru a începe o tradiție prin care copiii din școli să-și facă o idee mai de ansamblu asupra a ceea ce înseamnă o carieră în domeniul juridic”, a explicat avocatul Ștefan Nartea.

foto: Mesagerul de Sibiu

Program bine primit

Tinerii au fost entuziasmați de această vizită și au primit cu mare interes informațiile furnizate de gazede. „Acest program este într-adevăr o oportunitate pentru elevii din școlile sibiene. Elevii clasei a IX-a D, de la Colegiul Național Samuel von Brukenthal s-au arătat extrem de interesați la ora de dirigenție la care domnul avocat Ștefan Nartea a participat, au pus întrebări și și-au exprimat dorința de a participa și la o ședință de lucru la Tribunal. Așadar, invitația de a veni astăzi aici a fost mai mult decât binevenită pentru noi. Fiind filologi, eu cred că această activitate le va deschide drumul. Mulți dintre cei care termină filologia îmbrățișează această profesie. În general se orientează spre filologie, sau spre Drept”, spune Lăzăriciu Andreea Cristina, diriginta clasei a IX-a D Filologie din cadrul Colegiului Național Samuel von Brukenthal.

„Activitatea de astăzi face parte dintr-un proiect mai amplu, pe care îl desfășurăm la nivelul Baroului Sibiu, în colaborare cu Ministerul Justiției, respectiv <<Fii avocat în școala ta>>. Acesta este un proiect de voluntariat, care se desfășoară la nivelul întregii țări, cu scopul de a face cunoscute copiilor cunoștințe și informații de natură juridică, care să-i ajute în viața de zi cu zi, atât ca elevi, dar și ulterior, ca adulți.

Temele pe care le prezentăm sunt diverse, atât de natură civilă, cât și de natură penală, și ele pornesc de la a le prezenta profesiile juridice, până la a vorbi în mod concret despre drepturi și obligații, în materie de proprietate, în materie de dreptul muncii, în materie de dreptul consumatorului, dar și informații de natură penală, infracțiuni care sunt uzuale astăzi în rândul tinerilor, și aici mă refer la cele legate de violență, infracțiuni sexuale, sau infracțiun care implică droguri și a,lte substanțe periculoase”, a explicat Simona Jeflea, Coordonatoarea pentru județul Sibiu a proiectului „Fii avocat în școala ta!”

foto: Mesagerul de Sibiu

Proiect național

„Fii avocat în școala ta!” este un proiect al Uniunii Barourilor din România (UNBR), de educație juridică non-formală în școli. Proiectul include susținerea, de către avocați voluntare, a unor ore de educație juridică non-formală, voluntar și neremunerat, la nivel de gimnaziu și liceu, pe baza modulelor care vor fi puse la dispoziție de Departamentul pentru educație juridică (DEJ) din cadrul UNBR. La nivelul județului Sibiu au participat și au beneficiat de educație uridică în școli prin acest program un n umăr de 1600 de elevi de la școli din întregul județ.

 

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*