Prăjituri autentice și pâine proaspăt scoasă din cuptor, în Piața Transilvania

Pentru cei mai mulți, dimineața perfectă începe cu o cafea alături de un croissant sau un corn bun. Gustul dulce al umpluturii și aluatul sfărâmicios al foietajului, în combinație cu gustul ușor amărui al cafelei, transformă micul dejun în gustarea perfectă a dimineții. Tot mai multă lume alege produsele de patiserie ca gustări ale zilei. Mirosul de aluat rumenit, proaspăt scos din cuptor, îți trezește simțurile.

Daca treceți prin Piața Transilvania, nu uitați să gustați din minunatele produse de patiserie de la George&Meri, calde, tocmai scoase din cuptor. La ei găsiți de toate: gogoși, langoși umpluți cu brânză, prăjitura cu bulion „izmene întoarse”, mini eclere și o mulțime de specialități de patiserie, unice in piață.

Aceste bunătăți sunt comercializate în Piața Volantă Transilvania de Gheorghe și Maria Tăușan. Cei doi provin din Sebeș Alba și au hotărât să pornească pe acest drum în urmă cu 20 de ani după modelul surorii lor, care era atunci laborant într-o cofetărie. Treptat s-au dezvoltat și au ajuns unde sunt astăzi.

Rețetele produselor pe care le puteți cumpăra de la taraba soților Tăușan sunt autentice și tradiționale, acestea fiind transmise din generație în generație și preparate exclusiv cu ingrediente naturale.

Gheorghe Tăușan este dezamăgit pentru faptul că, din nefericire, consumatorii preferă produsele congelate din supermarketuri in detrimentul produselor tradiționale.

„Produsele naturale necesită mai mult timp, deoarece sunt preparate manual. Din păcate majoritatea oamenilor aleg calea ușoară, produsele cu rulaj mare. Într-adevăr produsele naturale sunt mai scumpe dar sunt mai bune.” a declarat Gheorghe Tăușan.

Produsele, originare din satul Secaș, județul Arad, au fost prezente în anul 2019 la două expoziții importante. Una dintre acestea a avut loc în capitală, la Romexpo, unde au participat Gheorghe Tăușan împreună cu soția, iar cealaltă în același an, la Bruxelles, unde au participat Maria Tăușan alături de fiul lor.

Bărbatul a mai declarat că are un număr limitat de clienți , dar aceia care vin și gustă o dată din produsele lor rămân fideli și revin de cate ori au ocazia.

Afirmația finală a lui Gheorghe Tăușan a fost că el este dispus colaborării cu oricine pentru furnizarea de produse.

Pâine ca la țară de la Maria Ranf

Cei care au bunici la țară știu exact cum e gustul pâinii făcută acolo, în cuptorul cu lemne, frământată manual și care nu are altceva în compoziție decât maia, făină și apă. E gustul pe care dacă îl simți nu îl mai poți uita vreodată și pe care ți-ai dori să îl mai întâlnești. Nu îl veți găsi niciodată în pâinea făcută industrial dar îl puteți regăsi în pâinea făcută de Maria Ranf. În familia Ranf, totul se păstrează ca odinioară. Totul e cât se poate de tradițional, de la rețete până la felul în care se prepară pâinea.

Maria Ranf, originară din Alămor, se ocupă de această activitate de aproximativ 10 ani, însă coace pâine de când se știe. Rețetele pe care le pune în aplicare sunt moștenite din generație în generație de la strămoșii ei și sunt rețete cu care a crescut.

„Am vrut să fac ce știu, să nu mă duc să lucrez pentru altcineva. Să lucrez în curtea mea, pentru oameni”, spune Maria Ranf.

La taraba ei din Piața Volantă Transilvania regăsim nu doar pâine de casă, ci și lipii umplute cu varză, ceapă sau prune, scoverzi, plăcintă cu brânză de vaci sau plăcintă cu mălai, toate făcute după rețetele bunicii. Chiar și azi, în curtea familiei Ranf pâinea se frământă manual și este coaptă în cuptoare autentice din pământ galben, la foc de lemne. Procesul de frământare a pâinii poate dura până la opt ore și este plin de veridicitate.

Doamna Maria consideră că produsele tradiționale sunt la mare căutare în zilele noastre pentru că sunt, în primul rând mai sănătoase și în al doilea rând pentru că mulți caută gustul de altădată.

„Aș fi de acord să colaborez cu magazinele mari, dar nu pot produce foarte mult pentru că tot ce fac e natural, iar ce este natural e puțin și bun” a mai spus femeia.

Maria Ranf are o singură dorință, și anume ca nepoții și copiii ei să ducă mai departe rețetele tradiționale moștenite de ea din generație în generație.

Atât soții Tășan cât și Maria Ranf pot fi găsiți împreună cu produsele lor în fiecare sâmbătă, până la ora 13.00 în Piața Volantă de lângă Sala Transilvaia.

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*