Povestea Iarinei Axinte, mezina României la Euro 2023!

România mai are nevoie de o victorie într-unul din meciurile rămase de disputat în grupă la Campionatul European de volei feminin din Italia. Cu Bosnia-Herțegovina, diseară, de la ora 19, ori cu Bulgaria, marți 22 august. Se califică primele 4 din grupă, iar naționala noastră a înregistrat până acum următoarele rezultate: 0-3 cu campioana Italia, 3-1 cu Croația și 2-3 cu Elveția.

foto: cev.eu

E competiția la care a debutat și sibianca Iarina Axinte, una dintre cele mai valoroase voleibaliste ale momentului. La doar 18 ani, are deja un palmares important, cu 2 titluri naționale, o Cupă a României și o Supercupă, toate cu Volei Alba Blaj. Are însă o întreagă carieră în față și muncește zi de zi să devină mai bună. Își dorește să joace în cel mai puternic campionat din lume și să se califice la Jocurile Olimpice cu naționala României. E coordonatoare de joc și mâna dreaptă a antrenorului. Jucătoarea prin mâinile căreia trec aproape toate acțiunile echipei.

Sibianca Iarina Axinte, ce debut la Europene! Atmosferă de vis pe istorica Arena di Verona!

Într-un interviu publicat ieri de welovesport.ro, Iarina a dezvăluit cum a ajuns la Tg. Mureș și apoi la Alba Blaj, dar și despre trăirile din Italia, despre meciul de debut cu campioana en-titre și despre prima victorie, cea cu Croația (3-1), în care a avut o serie de 8 servicii consecutive în setul 4, pentru 8-0! O diferență care n-a mai putut fi recuperată până la final și care ne dă speranțe pentru calificarea din grupe. „Pentru asta muncesc zi de zi. Să ajung într-o zi să joc la cea mai bună echipă de club din lume, dacă se poate. Să spun că am făcut tot ce era posibil să ajung în top. Am sacrificat anii de școală, tot, pentru volei. Nu mi-am cunoscut colegii de la școală, nu am avut timp să merg într-un club sau într-un bar, dar nu-mi pare rău, pentru că acesta este și drumul pe care l-am ales”, a declarat Iarina Axinte, pentru welovesport.ro.

Sibianca provine dintr-o familie de medici. Ambii părinți sunt stomatologi, bunicii, unchiul, mătușa, toți au terminat medicina. Ea a făcut 2 ani de balet, dar la 6 ani a ajuns la volei și acolo a și rămas. Pasiunea ei pentru jocul la fileu este incredibil. La 14 ani, a lăsat Sibiul pentru a-și perfecționa jocul la Tg. Mureș, unde condițiile oferite juniorilor erau net superioare. Apoi, după 2 ani, a acceptat oferta campioanei Alba Blaj. Urma să intre în vestiar cu multe vedete, era un pas dificil. Iarina avea doar 16 ani, dar determinarea ei este fantastică. Știa că îi va fi greu să-și facă loc în echipă, însă trebuia să treacă prin astfel de momente dificile pentru a ajunge acolo sus, la cea mai bună echipă din lume. La Alba a reușit. Acum e la naționala mare, unde e mezina lotului, dar și jucătoarea cheie la Euro 2023.

Joacă cu numărul 9, pe care îl consideră norocos. În interviul acordat welovesport.ro a spus că are și superstiții, astfel că intră pe teren întotdeauna cu piciorul drept, nu-și taie unghiile niciodată înainte de meci, nu se spală pe cap și nu se întoarce din drum orice ar fi. Timp de cel puțin o oră și jumătate înainte de fiecare partidă, se concentrează pe ce are de făcut și ascultă muzică.

Victorie românească la Euro 2023! Iarina Axinte, prestație remarcabilă la fileu

Iarina se află din nou în fața unui examen important, poate cel mai important de până acum. După ce a luat bacalaureatul cu 9,00 în urmă cu nici 2 luni ( a susținut probe la română, istorie și logică), în această seară are ocazia să valorifice șansa României de a ieși din grupe și de a face lumea din țară să vorbească și despre volei. Naționala joacă azi, de la ora 19, cu Bosnia-Herțegovina, o victorie fiind suficientă pentru îndeplinirea obiectivului.

Din păcate, nicio televiziune română nu transmite meciurile naționalei la Euro 2023, astfel încât partidele se pot vedea doar pe rețelele de streaming. Să sperăm că acest sport va redeveni popular în țară prin performanțele naționalei, una dintre cele mai tinere de la acest campionat. Hai, Iarina! Hai, România!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*