Poliția locală va putea amenda conducătorii de trotinete

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care conducătorii de trotinete electrice care încalcă normele rutiere vor putea fi sancționați de către poliția locală. În circuit sunt și alte proiecte privind această categorie de participanți la trafic.

FOTO: Administrația Prezidențială/arhivă

Legea promulgată astăzi de Klaus Iohannis modifică art. 7 alin. (1) lit .j) din Legea nr.155/2010. Prin noile modificări, poliția locală va avea atribuțiile de constatare și aplicare de sancțiuni contravenționale pentru conducătorii de trotinete electrice, relatează Adevărul.

Conform legii, poliţiştii locali vor putea constata contravenţii şi aplica sancţiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, biciclişti, conducători de mopede, trotinete electrice şi vehicule cu tracţiune animală.

Pe 22 mai, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, iar pe 29 noiembrie a primit votul Camerei Deputaţilor, ca for decizional. În forma de până acum a legii, poliția locală putea să constate și să aplice sancțiuni doar pietonilor, bicicliștilor, conducători de mopede şi vehicule cu tracţiune animală.

RCA va fi obligatoriu pentru conducătorii de trotinete și biciclete

Posesorii de biciclete electrice și de trotinete electrice vor fi obligați să încheie cu asigurătorii polițe RCA, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere de Ministerul Finanțelor.

Obligativitatea încheierii poliței RCA pentru trotinete și biciclete revine doar în cazul în care acestea au o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h sau cele care au o masă proprie mai mare de 25 kg și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h.

De asemenea, un proiect de lege care presupune că pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice conducătorul să aibă cel puțin 16 ani a primit raport de adoptare de la Comisia juridică a Camerei Deputaților.

O trotinetă electrică reprezintă, potrivit proiectului de lege, un „vehicul cu două sau trei roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie nu depăşeşte 25 km/h şi care este echipat cu un motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 2 kW„.

În plus, casca de protecție devine obligatorie pentru cei care folosesc biciclete sau trotinete electrice pe drumurile publice, excepție făcând trotinetele închiriate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*