Păuca a ținut partea Sibiului pe Valea Secașelor

Comuna Păuca s-a transformat, duminică, în Capitala Țării Secașelor, cu ocazia celei de-a 25-a ediţii a festivalului „Datină străbună pe Secaşe”.

Formații și ansambluri folclorice din județele Sibiu și Alba s-au întrecut în prezentarea dansurilor populare și a obiceiurilor specifice acestei zone, în condițiile în care Țara Secașelor se întinde geografic și etnografic pe teritoriul ambelor județe. Artizanul acestei ediții a fost primarul comunei Păuca, Niculaie Dancu, care și-a asumat rolul de organizator pentru județul Sibiu, întrucât Alba și Sibiul organizează alternativ acest eveniment extrem de important pentru această zonă. Manifestarea a fost organizată de Consiliul Judeţean Sibiu prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu, Primăria comunei Păuca şi Consiliul Local al comunei Păuca, împreună cu partenerii Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Oficialități din ambele județe

Manifestarea a debutat cu un seminar aniversar privind Țara Secașelor, desfășurat în cocheta primărie din Păuca. Între obiceiurile unei zone etnografice nu există graniţe administrative. Acesta este mesajul pe care ni-l transmite anual singurul festival organizat împreună de judeţele Sibiu şi Alba. S-a discutat despre aprofundarea legăturilor administrative și culturale dintre localitățile care formează acestă zonă, despre personalitățile culturale care s-au născut în această zonă, despre promovarea unui circuitul turistic al bisericilor de lemn, dar și despre faptul că orașul Miercurea Sibiului ar trebui să-și ia în serios rolul de capitală a Țării Secașelor. Spre finalul reuniunii, cei prezenți au ținut un moment de reculegere în memoria lui Ioan Pavel, fostul primar al orașului Miercurea Sibiului, unul dintre oamenii care au susținut și promovat cel mai mult buna vecinătate dintre localitățile de pe Valea Secașelor. Printre cei care s-au aflat, duminică, la Păuca, s-au numărat Nicolae Nan, fostul președinte al Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, actualul președinte al Consililui Județean, prefectul Lucian Radu, președintele PSD Sibiu, Bogdan Trif, senatorii Viorel Arcaș și Nicolae Avram, reprezentanții Consiliului Județean Alba, primari din cele două județe.

Regal folcloric

Pentru a deschide lada de zestre a tradiţiilor din Ţara Secaşelor, au fot prezenți în număr mare locuitori din Daia Română, Doştat, Șpring, Roşia de Secaş, Cergău, Mihalţ, Ciugud (judeţul Alba), Păuca, Miercurea Sibiului și Alămor (judeţul Sibiu).

Programul artistic al manifestării a fost un regal folcloric, la care au luat parte formaţiile etnografice din Mihalţ, Ciugud, Şpring, Doştat, Roşia de Secaş, Cergău, Alămor, Păuca, Daia Română şi Miercurea Sibiului. Evenimentul s-a încheiat cu un recital susţinut de Paula Medrea, Giulia Medrea şi Ilie Medrea.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*