USR Sibiu: „Oamenii de afaceri din Sibiu critică dur creșterea taxelor și modificările Codului Fiscal: ”Va aduce adâncirea României în recesiune.” (CP)

Reprezentanții economiei sibiene sunt îngroziți, contrariați și disperați – așa cum este mediul de afaceri la nivelul întregii țări – de noile măsuri fiscale ale coaliției de guvernare PNL – PSD.

Mesajele pe care le transmit antreprenorii referitor la haosul fiscal pe care guvernul îl parafează zilele acestea, pentru a-și acoperi neputința politică și guvernamentală, sunt extrem de virulente, critice, argumentate la adresa guvernului instalat de Klaus Iohannis în urmă cu doi ani și condus, pe rând, de Nicolae Ciucă și, acum, de Marcel Ciolacu.

Într-o țară în care colectarea taxelor este cea mai slabă din Europa, într-o țară în care corupția la nivel guvernamental este la cote uriașe, o țară în care cheltuielile bugetare au condus la deficite fără precedent, introducerea de taxe noi, ca niște biruri medievale puse pe umerii economiei care ține, de bine de rău, țara în funcțiune, reprezintă un gest de sfidare, de ură și de gravă neglijență la adresa companiilor, a micilor întreprinderi, a meseriașilor, liber profesioniștilor, dar și la adresa ONG-urilor, singurele care ajută cu adevărat oamenii aflați în dificultate. Aceasta este concluzia care se desprinde din vocile celor care produc profit și alimentează cu taxe și impozite bugetul național și bugetele locale, ale primăriilor și consiliilor.

Mircea Orlățan, om de afaceri, administrator de companie din Sibiu:  „Proiectul de Ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și alte măsuri financiar-fiscale prevede creșterea semnificativă a poverii fiscale pentru întreprinderile mici și mijlocii. În contextul economic actual marcat de contracție accentuată a cererii de bunuri și servicii care a determinat declin economic, aceste măsuri vor avea ca efect adâncirea economiei românești în recesiune. Prin aceste măsuri de împovărare fiscală a mediului de afaceri în cursul anului fiscal, nu se asigură respectarea principiului predictibilității financiar-fiscale. Guvernul actual dovedește dispreț pentru mediul de afaceri românesc într-o perioadă economică dificilă”.

Mesajele pe care le transmit specialiștii, oamenii de afaceri, consultanții fiscali, micii întreprinzători, se axează pe câteva idei esențiale: în primul rând, statul ar trebui să se preocupe de o mai bună colectare a taxelor și impozitelor actuale, prevăzute de legislație. Evaziunea fiscală, corupția și incompetența celor de la ANAF sunt cauzele principale ale colectării deficitare. Acestea trei nu pot fi înlocuite de taxe noi sau impozite mai mari, pentru că nu vor da rezultate, ci vor genera exact efectul contrar. Cei care nu plăteau, vor face în continuare evaziune, cei care plăteau, vor începe să cedeze și să închidă afacerile, îngroșând numărul șomerilor. În al doilea rând, statul ar trebui să se preocupe de o oprire a risipei guvernamentale. Chiolhanurile politice de până acum, bețiile guvernamentale pe banii României, incapacitatea de a atrage și a utiliza fondurile europene, au ajuns să fie puse pe nota de plată a populației, a micilor și marilor afaceri, în speranța că vor fi achitate în tăcere.

Ciprian Cândea, CEO al unei companii software din Sibiu: „Aceste modificări echivalează cu schimbarea regulilor în timpul jocului. Este o provocare pentru orice companie să-și reajusteze constant strategia și alocarea bugetară. Ceea ce cerem guvernului este predictibilitate. Investim și ne păstrăm afacerile aici, dar suntem profund afectați de aceste fluctuații, avem nevoie de PREDICTIBILITATE. Orice creștere a salariilor pentru compensarea diferențelor afectează competitivitatea companiilor românești pe plan internațional, devenim mai costisitori și mai puțin competitivi pe piața globală. Dacă acesta este drumul pe care țara noastră îl urmează, sper că guvernanții și societatea își vor asuma această realitate”.

Foarte multe dintre criticile întreprinzătorilor se referă la distrugerea unui echilibru fragil pe care unele facilități fiscale introduse până acum l-au creat și au reușit să stimuleze dezvoltarea unor domenii sau a unor activități. Eliminarea lor nu ar face altceva decât să prăbușească cu perspective dramatice aceste activități. Stimularea IT-iștilor sau a angajaților din construcții sunt doar două exemple, dar și sistemul de calcul pentru taxele PFA-urilor sau pragurile microîntreprinderilor sunt la fel de dureroase dacă vor fi date peste cap.

„Astfel de măsuri trebuiau anunțate și pregătite din timp. Modul abrupt în care se face nu e deloc bun. La TVA ar trebui să rămână 2 cote de TVA: 19% și 9%, actualmente datorită diferitelor regimuri de TVA rata medie a TVA este undeva în jurul lui 14%. Nu are nicio logică să ai scutire de TVA pe noile locuințe de sub o anumită valoare – încurajezi tot felul de scheme de a beneficia de acest avantaj. Și sunt multe exemple. Și impozitul pentru mai multe proprietăți care depășesc împreună ca valoare 2.5 mil ron: este o complicație inutilă și care poate crea alte inegalități”, ne-a transmis un alt om de afaceri care a dorit să rămână anonim.

Mai mult decât atât, nicio formă de organizare economică privată nu scapă de haosul fiscal și de măsurile aberante pe care le pregătește guvernul PNL – PSD. Reprezentanții coaliției de guvernare au vorbit cu o mândrie complet lipsită de temei și bun-simț, despre eliminarea optimizării fiscale. Este o altă aberație într-un stat condus de incompetenți, fiind o realitate cunoscută în țările civilizate faptul că optimizarea fiscală, inclusiv cea a persoanelor, nu doar a companiilor, face parte din jocul democratic al economiei de piață și a fiscalității moderne.

Manuela Serol, om de afaceri din Sibiu: „Aceste noi modificări fiscale și noi taxe impuse au un impact major pentru noi, o micro-întreprindere cu activitate de aproape 5 ani. Sentimentul este că, oricât ai munci și oricât ai trage, o faci degeaba pentru că statul te împovărează. Suntem cu atât mai afectați cu cât în familie avem două afaceri, cu două forme de organizare juridică, un PFA și un SRL (micro-întreprindere) și ne este aproape imposibil să ținem pasul cu toate modificările, ne afectează planificarea și previziunile financiare, neavând posibilitatea de a anticipa taxele de la un an la altul. Impactul este în lanț, noi oferim servicii B2B și clienții noștri sunt la rândul lor îngrijorați și mult mai atenți la costuri.

Creșterile continue de taxe sunt un mare semnal de alarmă și, pentru prima data în 5 ani, începem să ne punem întrebări dacă eforturile noastre de a face treabă în această țară sunt oare în van. Este din ce în ce mai evident că, fără o schimbare completă de paradigmă, fără înlocuirea incompetenților din guvern, direcția în care merge țara va continua să fie greșită”.

Primele efecte ale introducerii noilor taxe, ale eliminărilor de facilități, ale împovărării economiei private, cea care susține financiar destrăbălarea guvernamentală, vor fi vizibile rapid prin reducerea și chiar închiderea unor companii, concedierea de angajați, reducerea veniturilor bugetare prin declinul rapid al profiturilor, frânarea consumului care va afecta semnificativ încasările de TVA. Recesiunea despre care vorbesc unii oameni de afaceri este la un pas distanță, odată ce tăvălugul taxelor va fi pus în aplicare.

Ruxandra Cibu Deaconu, manager de proiect într-o companie privata, președinte USR Sibiu: „Asistăm neputincioși la manifestări deșănțate ale incompetenței Guvernului României, privim cu deznădejde la batjocura la care supun în aceste momente politicienii PNL și PSD mediul de afaceri din România, micile companii și pe angajații acestora, cu efecte dramatice asupra unui sector vital al unei țări, economia și fiscalitatea. Am stat de vorbă cu foarte mulți antreprenori zilele acestea și vocile lor sunt tot mai disperate. Companiile din Sibiu sunt profund preocupate de modul în care va evolua activitatea lor odată cu introducerea noilor modificări în Codul fiscal și noi, la USR, suntem îngrijorați de efectele asupra economiei locale, asupra veniturilor la bugetelor locale”.

FILIALA JUDETEANA USR SIBIU

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*