Nume grele în dosarul „Judeţul handicapaţilor”

Organele de anchetă iau urma sibienilor îmbolnăviţi de dragul facilităţilor fiscale. Cercetările de până acum au în vedere şi câţiva şefi mai vechi sau mai noi de prin instituţiile locale, care şi-au împărţit cu generozitate certificate de handicapat, fără să sufere decât de tupeu.

 

Un control venit, recent, de la Ministerul Muncii a vizat 530 de persoane. Iar nivelul fraudei depăşeşte 80 la sută. Din 430 de persoane verificate, 271 beneficiau certificate de handicap ilegal, fără să aibă afecţiunile pretinse, şi alte 83 de persoane aveau un grad al bolii nejustificat de mare. Surse apropiate susţin că Tiberiu Ţânţ (foto), un fost director al societăţii Drumuri şi Prestări Construcţii S.A., aflată în subordinea Consiliului Local, este doar unul dintre „granzii” care s-au lăcomit la un certificat de handicapat. Comisarul Gheorghe Cocoş, de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, a luat la puricat statele de plată de pe vremea când Ţânţ era directorul DPC, pentru a lămuri situaţia. Numele lui Ţânţ a fost descoperit în condiţiile în care Ioan Tincă, omul de încredere al Ancăi Drăgan – fosta şefă a Direcţiei de Asistenţă Socială – s-a trezit arestat şi condamnat pentru înşelăciune. Printre cei cercetaţi se mai află şi Aurel Badiu, care a condus Direcţia de Muncă a judeţului Sibiu, tot pe vremea când pesediştii făceau legea.

 

S-au „premiat” între ei

Peste 18.000 de sibieni primesc, lunar, prestaţii sociale pentru că suferă – cel puţin pe hârtie – de diferite grade de handicap. Printre ei s-au amestecat, cu neruşinare, sute de oameni care şi-au obţinut certificatele dând şpagă. Sau, mai rău, chiar şefi din instituţii. Nu au fost niciodată evaluaţi şi nu ştiu nici măcar unde este sediul Direcţiei. Miza cea mare nu e indemnizaţia, ci multitudinea de facilităţi fiscale de care se bucură aceste persoane. De pildă, fostul director Ţânţ, care deţine hotelul „Premier” de pe Bulevardul Milea, este scutit de plata taxei hoteliere către buget. Deşi nu a nominalizat pe nimeni, ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat într-o conferinţă de presă că frauda provocată de bolnavii închipuiţi din judeţ se cifrează la un milion de euro pe an. Iar un comunicat al ministerului indică faptul că „personalităţi publice au fost încadrate ca persoane cu handicap în mod fals, printre care fostul preşedinte al CEPAH (Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap) Sibiu, medici cu înaltă reputaţie profesională, consilieri ai Consiliului Judeţean, foşti directori din cadrul primăriei Sibiu, fostul director general al Direcţiei Muncii, salariaţi ai DGASPC (Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului) Sibiu, inclusiv cu funcţii de conducere în cadrul acesteia”. Chiar şi membrii comisiei de evaluare şi-au acordat certificate. Erau la promoţie.

Unde e lista?

Deşi am încercat să obţinem în mod oficial lista beneficiarilor de certificate de handicap intraţi în atenţia anchetatorilor, demersurile Mesagerului de Sibiu s-au lovit în mod repetat de refuzul funcţionarilor. „Să v-o dea Ministerul Muncii!”, a replicat, la un moment dat, o juristă a Consiliului Judeţean. Nici preşedintele Martin Bottesch, sub a cărui coordonare funcţionează Direcţia de Asistenţă Socială, nu a fost sigur dacă relatarea unei situaţii care implică persoane publice este un aspect de interes public. „Nu ştiu dacă este legal. Lista nu conţine numai persoane publice şi, în plus, acestea fac obiectul unei cercetări penale. Dar în nici un caz nu sunt consilieri judeţeni, nu ştiu de unde aţi scos asta”, a fost răspunsul lui Bottesch. Un document al Direcţiei le-a fost prezentat, ieri dimineaţă, consilierilor judeţeni, însă acesta menţiona doar proporţiile numerice ale fraudei, nu şi numele vehiculate în acest caz.

Fără comentarii

Contactat de reporterii Mesagerului de Sibiu, pentru a-şi preciza punctul de vedere în ceea ce priveşte anchetarea lui de către Serviciul de Investigare a Fraudelor, Ţânţ a închis întâi telefonul. La a doua încercare, a afirmat că numărul apelat nu-i mai aparţine, deşi acesta poate fi găsit şi pe site-ul de prezentare al hotelului „Premier”.

 

Facilităţi fiscale conform Legii nr. 448/2006

Art. 26. – Persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiază de următoarele facilităţi fiscale:

a) scutire de impozit pe veniturile din salarii şi indemnizaţii de natură salarială;

b) scutire de la plata impozitului pe clădire şi teren;

c) scutire de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu ataş şi mototriciclurilor, adaptate handicapului;

d) scutire de la plata taxei pentru eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru activităţi economice şi viza anuală a acestora;

e) scutire de la plata taxei hoteliere.


One Comment

  1. „domnul” Tiberiu Tant este un vierme nevertebrat slugoi al PSD ! Cu ce bani credeti sa isi face noul hotel de vis a vis de vechiul hotel ? Este un fost „sef” la DPC care a furat toata viata si se poarta cu oamenii ca si cu niste gunoaie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*