Nouă apariție la Editura Andreiana

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu, a apărut, la Editura Andreiana a Arhiepiscopiei Ortodoxe din Sibiu, lucrarea avocatului Ioan Droc, într-o ediție îngrijită de George Căbaș, „IOAN DROC – Protopop de Miercurea Sibiului și autentic om de cultură”, informează mitropolia-ardealului.ro.

Foto: mitropolia-ardealului.ro

Avocatul Ioan Droc, „autorul” volumului pe care cititorul îl are înainte, pune laolaltă, din dragoste pentru înaintașul său, cel căruia îi poartă numele, „episoadele principale ale vieții și activității lui Ioan Droc”, protopop de Miercurea Sibiului, cu o bogată activitate ecleziastică, dar și culturală, remarcându-se definitiv prin „dorința vie de a ridica aspirațiile neamului românesc”.

Despre avocatul Ioan Droc, autorul volumului, el s-a născut la Sibiu, la 16 februarie 1924. A absolvit Liceul „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, apoi a absolvit cursurile Facultății de Drept a Universității „Victor Babeș” din Cluj, în anul 1948. În paralel, a obținut și diploma de licență a Academiei Comerciale, secția „Economie particulară”, din Cluj-Brașov, în anul 1947. De asemenea, a absolvit în anul 1948 și Seminarul Pedagogic de pe lângă Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale Cluj-Brașov, secția de Științe comerciale și contabilitate. A fost profesor și director în învățământul mediu tehnic la disciplina „evidență contabilă” din anul 1948 și până în anul 1955. A fost avocat pledant între anii 1955 și 1963, făcând parte din Colegiul regional de avocați Brașov. Din 1963 a fost jurisconsult principal și apoi consilier juridic la Banca Națională a României, sucursala Sibiu, de unde s-a și pensionat. Căsătorit din anul 1961 cu Ana-Elisabeta Droc, a avut doi fii.

Meritul avocatului Ioan Droc este acela de a fi adunat laolaltă documente de valoare, definitorii pentru conturarea imaginii personalității înaintașului său. În fond, la întâlnirea cu acesta din urmă este invitat cititorul.

În privința structurii volumului, acesta debutează printr-o scurtă prezentare a vieții și activității lui Ioan Droc. Mai apoi, este redat Testamentul acestuia și Panegiricul Dr. I. Stoia, la moartea celui dintâi. Următorul capitol redă Statutul primei Cooperații de Credit din Transilvania (1868). Cea mai substanțială parte a volumului de față constă în Jurnalul de călătorie al protagonistului volumului, compus din articole scrise cu ocazia vizitării Expoziției de la Paris din anul 1878. În finalul volumului, cititorul regăsește un Extras din lucrarea Dl. D. Prodan, imaginea lui Ioan Droc pe care o oferă Duiliu Zamfirescu în romanul „Îndreptări”, Bilanțul Casei de Păstrare Miercurea pe anul 1905 și câteva Extrase din registrul de ședințe al Parohiei Miercurea.

Toate acestea, împreună, reconstituie imaginea unui veritabil personaj din viața bisericească a Arhiepiscopiei Sibiului, protopopul Ioan Droc, pe care cititorul are acum șansa de a-l cunoaște. Preot dăruit vieții Bisericii și om de cultură, cu o activitate scriitoricească remarcabilă, Ioan Droc, prin strădania urmașului său și a celor care au contribuit la editarea acestui volum (George Căbaș), reînvie în mintea și sufletul credincioșilor Mitropoliei Ardealului, care își află prin protopopul Ioan un model veritabil.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*