Noi detalii despre aderarea României la Spațiul Schengen. Informații de la Parlamentul European

În cadrul unei întâlniri oficiale, europarlamentarul Victor Negrescu, chestor al Parlamentului European și vicepreședinte al socialiștilor europeni, a oferit o serie de informații cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen și la negocierile care au loc în această perioadă la Parlamentul European.

Foto: Mesagerul de Sibiu

13 ani de așteptare

După mai bine de un deceniu în care nu s-au făcut suficiente demersuri pentru România, țară noastră are șanse reale să ajungă în Schengen. Momentan, după o perioadă de 13 ani, nivelul negocierilor a crescut, însă mai trebuie parcurse niște etape. Pentru finalizarea acestui proces, este nevoie de votul olandez, Olanda trebuie să ridice veto-ul aplicat Bulgariei, veto care se aplică și României.
Trei condiții clare pe care România trebuie să le respecte
La nivel european s-a discutat situația tării noastre și s-au impus trei condiții care presupun securizarea granițelor țării, securizarea anumitor frontiere și managementul refugiaților. “Vorbim despre două mecanisme în vigoare, avem mecanismul Dublin care deja prevede anumite soluții și e adoptat cu mulți ani în urmă și avem un nou mecanism aprobat în cadrul Pactului European pentru Migrație pentru gestiunea situațiilor de criză. România s-a confruntat deja cu situația aceasta, atunci când au fost refugiații din Ucraina”, a declarat Victor Negrescu. Vicepreședintele socialiștilor europeni a explicat faptul că țara noastră deja îndeplinește aceste condiții.


România în Schengen pe cale aeriană

Cel târziu la începutul anului viitor, ar trebui să existe o decizie în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen, chiar dacă decizia va fi doar pentru spațiul aerian. Aderarea României în Spațiul Schengen pe cale aeriană este doar o primă etapă pentru o aderare completă care reprezintă obiectivul central pentru care luptă europarlamentarii români. “Oricum, pe cale aeriană intrăm doar după schimbarea calendarului de zbor la nivel internațional, acela se schimbă doar la începutul lunii martie, iar intrarea pe cale terestră, acest lucru urmează să fie discutat și analizat. Ministrul de Interne și Ministerul de Externe de află în proces de negociere”, a mai precizat Negrescu. Avantajele pentru intrarea în Schengen pe cale aeriană sunt numeroase, însă printre acestea se numără facilitarea călătoriilor cu avionul atât pentru românii cu domiciliu în România, cât și pentru cei din diaspora, încurajarea cetățenilor străini să viziteze țara noastră, de asemenea transportul aerian de marfă s-ar realiza mai ușor, precum și transporturile speciale și cele cu un caracter politico-militar. Toate aceste avantaje au fost prezentate de Victor Negrescu în plenul Parlamentului European.
“Suntem într-o zonă de negociere diplomatică foarte fină și o presiune care este menținută constant”, a menționat europarlamentarul Dan Nica.

 

Autor: Ștefana BABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*