Muzeul Astra lansează un program educațional pentru elevii sibieni – FOTO

Specialiștii Muzeului Astra au lucrat la un proiect educațional dedicat elevilor ciclului primar. Astfel, în curând, copiii vor putea descoperi meșteșugurile și obiceiurile locale chiar în sala de clasă.

Proiectul are rolul de a le transmite celor mici cunoștințe despre cultura și istoria locală într-un mod ludic și interesant, fiind adaptat vârstei și interesului lor.

Cufere pline cu pânză, lână, lut, lemn sau fibre vegetale și alte materiale educaționale urmează să fie duse în școlile sibiene pentru o activitate didactică „altfel”. Alături de aceste materiale, echipa proiectului a realizat și o serie de activități prin care se întregește procesul instructiv-educativ, de la cărticele de tip acordeon, la cuburi și liste de lecturi.

„De asemenea, am pregătit câteva fișe de atelier pentru fiecare categorie de vârstă, am încercat să răspundem nevoilor copiilor. Activitățile propuse în fișele atelier sunt orientative, cadrul didactic are posibilitatea să aleagă ce anume dorește să lucreze cu elevii, și, de asemenea, să le adapteze la nevoile pe care aceștia le au.”, a declarat Raluca Andrei, șeful Secției Educație Muzeală și Interpretare Patrimoniu în cadrul Muzeului Astra.

Mai multe unități de învățământ din Sibiu au participat deja la proiectul pilot. Cadrele didactice s-au declarat încântate de ceea ce oferă Muzeul Astra. „Mi se pare foarte bună ideea de a li se aduce în clasă materialele.

Dacă până acum partea practică avea loc în muzeu, acum se poate proceda practic altfel, copiii vor putea învăța prin descoperire, având timp în prima parte a unității de învățare să experimenteze, să se implice, să lucreze cu aceste materiale, să descopere calități ale lor, particularități sau caracteristici, iar această experiență îi ajută să se implice activ în formarea ulterioară a cunoștințelor și nu doar să le primească pasiv din partea cadrului didactic. Experiența cu lucrurile este deosebită pentru ei, îi ajută să se dezvolte, ei sunt curioși, își doresc să învețe, noi trebuie doar să împachetăm întregul proces educativ corect din punct de vedere didactic”, a menționat Lia Presecan, profesor al Școlii Gimnaziale Nr. 2.

Ștefana Baba

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*