La Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu au continuat, joi, 5 iunie, lucrările Convocării anuale a preoților militari din Armata României, sărbătorind cei 175 de ani de asistență religioasă în mediul militar. Preoţii militari au ascultat mesajele venite din partea reprezentanţilor Bisericii şi ai Armatei şi au discutat provocările misiunii lor.
Lucrările au avut loc în aula Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălceascu” din Sibiu, unde preoții militari au ascultat cuvântul delegatului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la această manifestare, Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.
„Rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru timpuri de pace şi pregătiţi-vă pentru misiunea sfântă pe care o aveţi. Pentru că programul militarilor este, în general, prins şi în afara orelor de lucru, cu fel de fel de sarcini, de aplicaţii, de participări la exerciţii sau la teatre de război, ei nu au timp de Biserică şi atunci a venit Biserica în mijlocul lor. Har Domnului că peste tot sunt capele şi biserici, iar prezenţa permanentă a preotului în timpul programului sau alături de militari atunci când pleacă în diverse misiuni trebuie să fie o prezenţă dinamică şi o bucurie şi un semn de încredere pentru toţi ceilalţi. Avem mari aşteptări de la dumneavoastră şi conştientizaţi fiecare ce aveţi pe umeri în afară de gradele asimilate: o mare răspundere înaintea lui Dumnezeu pentru fiecare dintre camarazii încredinţaţi”, a spus PS Părinte Episcop Varlaam Ploieşteanul.
„La fel ca Biserica, Armata va fi eternă”
Directorul Statului Major al Apărării, gl. mr. Valentin Brînzei a subliniat în cuvântul său importanţa misiunii preoţilor militari în Armata României, mai ales în actualul context geopolitic.
„La fel ca Biserica, Armata va fi eternă: cu noi, fără noi, după noi şi a fost şi înaintea noastră. Tot ceea ce trebuie să facem noi este să avem grija ca temelia, bazele pe care funcţionează aceste instituţii să rămână perene şi aceasta depinde de noi. Ce mă mână pe mine în viaţă este ca instituţia să rămână un pilon de nădejde al acestei ţări şi iată că trăim momente foarte dificile în aceşti ani. Avem un război la graniţa României, sunt foarte aproape de graniţa României, mai sunt evenimente în care anumite judeţe sunt alertate, deci trebuie să fim foarte atenţi, foarte hotărâţi şi foarte determinaţi în a ne înţelege rolul nostru, ce trebuie să facem şi mai ales cum să îndrumăm colegii, subordonaţii în îndeplinirea atribuţiilor”, a spus gl. mr. Valentin Brînzei.
Despre statutul preotului militar şi provocările actuale ale asistenței religioase din Armata României a vorbit preotul militar dr. Sorin Pitic, inspectorul general și şeful Secției de asistență religioasă din cadrul Statului Major al Apărării.
„Suntem personal militar clerical şi niciunul dintre noi nu este funcţionar public, ci suntem preoţi militari. Tendinţa este să ne creăm această identitate de preoţi militari, altceva decât ofiţerii. După cum ştiţi, ofiţerii au grade militare, iar preoţii militari nu au. Suntem asimilaţi ofiţerilor cu gradele militare corespunzătoare funcţiei pe care o deţinem. (…) Suntem în proces de a face nişte precizări pe linie de specialitate, pe linie de asistenţă religioasă, aşa fel încât preoţii să înţeleagă anumite lucruri. Am primit propuneri de la preoţi militari şi vrem să îmbunătăţim şi să clarificăm anumite situaţii privind misiunea clerului militar”, a spus pr. Sorin Pitic.
Preoții prezenți au avut posibilitatea să-şi prezinte activitatea şi să discute despre provocările misiunii lor în cadrul unităților militare unde își desfășoară activitatea. Programul întâlnirii de la Sibiu cuprinde şi o slujbă de pomenire pentru clericii militari adormiți în Domnul, săvârşită la Capela militară „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cadrul Academiei sibiene.
Programul Convocării anuale a preoţilor militari se va încheia vineri, 6 iunie, când se vor prezenta concluziile bilanţului activităților clerului militar.