Lapte și produse din lapte de capră de la Târnava, în Piața Volantă Transilvania

Pe lângă conținutul scăzut de grăsimi, laptele de capră și produsele din lapte de capă oferă o gamă variată de beneficii pentru sănătate, fapt pentru care ar trebui consumate cu regularitate. La Sibiu avem câțiva producători locali care se ocupă de creșterea caprelor și producția de lapte de capră.

Monica Cucerzan vine din comuna Târnava. Povestea ei începe în anul 2008, atunci când, împreună cu soțul, au decis să achiziționeze 170 de capre. Ideea de la care a început întreaga activitate îi aparține Monicăi. În copilărie, părinții ei au deținut câteva capre dar nu au vândut produse lactate, de aici și dragostea femeii pentru această ocupație și totodată pentru animale. Cu timpul, efectivul de capre a crescut așa că a hotărât să pornească o mică afacere.

Până în 2011 a folosit produsele exclusiv pentru uz personal, până când s-a gândit că ar putea să împărtășească și cu alte persoane calitatea produselor sale. După cum spune, pentru prima dată a început să își vândă produsele la Muzeul Astra, mai apoi în Piața Volantă Transilvania, la scurt timp după inaugurare.

Printre produsele pe care Monica Cucerzan le produce și vinde, pe lângă laptele propriu-zis, se numără telemea, urdă, cremă de brânză dulce, brânză de burduf, caș cu semințe de chimen, caș cu oregano și piper roșu, iaurt și nu în ultimul rând, brânză frământată. Rețetele pe care le folosește pentru prepararea produselor sunt simple dar pe cât se poate de originale.

„Rețetele nu sunt speciale, sunt rețetele mele. Ideile au venit pe parcurs. La început dădeam laptele, dar pentru că mi-am dorit să dau valoare muncii mele am decis să fac chiar eu produsele. Nu m-a învățat nimeni cum și ce să fac, am învățat totul pe parcurs”, a spus femeia.

Este de părere că produsele naturale sunt mai căutate de către cumpărători și spune că acest lucru se întâmplă datorită faptului că multe dintre ele ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar. Mai crede că persoanele care aleg să cumpere produsele dumneaei o fac pentru că admiră calitatea și gustul bucatelor dar, după cum am precizat și anterior, alimentele din lapte de capră ajută la îmbunătățirea sănătății.

Pentru viitor plănuiește să își perfecționeze produsele, dar fără să le schimbe gustul. Vrea să lucreze la creșterea calității.

„Ne dorim să perfecționăm produsele, fără să schimbăm rețeta și gustul, pentru că cei care cumpără sunt mulțumiți. Cam asta ne propunem. Consider că mai bine rămânem la puțin și bun decât să trecem în cealaltă extremă”, a mai spus Monica.

Când vine vorba de o colaborare, Monica Cucerzan spune că nu produce cantități foarte mari ale fiecărui produs, prin urmare nu dorește să aleagă cantitatea în detrimentul calității.

În cazul în care doriți să achiziționați produsele Monicăi Cucerzan, în fiecare Sâmbătă puteți trece prin Piața Volantă Transilvania și gusta produsele ei făcute din lapte de capră de calitate.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*