La Muzeul ASTRA va fi un weekend sub semnul… bâtei

Meșterii Belei, din județul Alba și Pavel Lupașc, din județul Vrancea, vor confecționa bâte încrestate, putineie, donițe, răbojuri și alte obiecte din lemn folosite în gospodăriile de păstori, în construcțiile de la munte, precum și în timpul deplasărilor acestora cu turmele de mioare între vatra satului și locurile de pășunat sau de iernat.

Foto: Facebook Muzeul ASTRA

Gospodăriile, stânele și colibele expuse în muzeul din Dumbravă păstrează interioarele specifice, atât spațiile de locuit, cât și cele de prelucrare a laptelui și de păstrare a produselor. Multe dintre obiecte nu mai sunt folosite la fel de frecvent sau chiar au fost abandonate, locul lor fiind luat de cele propuse în urma avansului tehnologic, cerințelor și metodelor de lucru contemporane.

Cele care s-au păstrat ilustrează evoluția și impactul unei ocupații multimilenare, păstrând povestea comunităților din care provin, urme ale folosirii de către o familie sau alta.

Bâtele însoțeau păstorii în lunga lor călătorie, fiindu-le reazem, ajutându-i să se apere, conferindu-le încredere. Pe multe dintre bâte păstorii și-au încrustat semne ale înțelegerii cosmosului, transpunând motive din natură, vise sau vedenii, notând în cheie proprie propriul destin.

Foto: Facebook Muzeul ASTRA

Bâtele se lucrau îndeosebi în lemn de esență tare – corn, de exemplu -, care să reziste la multiple încercări. Uneori partea de jos a bâtei era consolidată cu un inel sau un capăt metalic. Lemnul se recolta dinspre rădăcină sau de la o tulpină mai mare, pentru a se putea contura o măciucă în partea superioară. Dacă nu era drept, se îndrepta cu foc, se curăța de coajă și se cresta cu cuțitul. În unele zone, în funcție de resursa disponibilă, se foloseau alte tipuri de lemn, în unele cazuri crestăturile făcându-se pe coajă. Toate aceste etape vor fi prezentate și explicate de cei doi meșteri, publicul putând experimenta secvențe de lucru.

Atelierele meșterului Belei se vor desfășura de joi până duminică, în intervalele orare 10-12 și 14-16, iar meșterul Pavel Lupașc va derula un atelier luni, 15 aprilie, în intervalul orar 10-12.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*