În ciuda greutăților, Gabriela Barbu nu și-a pierdut optimismul și continuă să cultive legume.

Toamna începe să își facă din ce în ce mai mult simțită prezența pe meleagurile sibiene. Astfel că și producătorii noștri locali vin în piețe cu roadele muncii lor din timpul verii. Printre ei se numără și Gabriela Barbu, din Șelimbăr.

Pe Gabriela Barbu am întâlnit-o în Piața Agroalimentară Vasile Aaron. Mică de statură, dar plină de viață și optimistă, Gabriela, împreună cu soțul ei, se ocupă de foarte multă vreme de cultivarea legumelor.

În ciuda aparențelor, în spatele optimismului doamnei se află o poveste cel puțin interesantă. Ajuns în piață am observat-o. Era plină de viață, dar nu am putut rata un detaliu important: ochii parcă ascundeau puțină tristețe. M-am întrebat de ce iar răspunsul aveam să-l aflu mai rapid decât îmi imaginam. Înainte de a începe interviul propriu-zis, femeia și-a dorit din tot sufletul să îmi spună că sezonul care tocmai a trecut a fost unul deosebit de greu. Asta nu din cauza faptului că majoritatea sarcinilor pe care le întreprinde sunt realizate manual de către dânsa ci din pricina faptului că a fost un sezon ploios, iar grindina i-a afectat mai mult de 60% din recoltă.

„A fost un an greu, pentru că a bătut gheața la Șelimbăr. Din ce ne-am propus să cultivăm au mai rămas doar răsadurile neatinse de grindină. Am avut ceapă verde, cartofii erau cu floare, a bătut-o gheața, i-a oprit din vegetație. Nu mai am cartofi mari cum am avut anul trecut, am unii mici. Nici cantitatea nu mai e aceeași. Îmi pare rău, pentru că am investit foarte mult, am avut un hectar și ceva doar de cartofi. Nici varza nu a scăpat. Nu a fost un an foarte bun pentru noi” a spus Gabriela Barbu.

A povestit cum în urmă cu 5 ani, râul Cibin a ieșit din matcă si i-a distrus mai mult de jumătate din plantația de porumb. Norocul ei a fost că în acel an nu plantase ceapă sau cartofi, cum făcea de obicei, pentru că acelea ar fi fost distruse complet de inundații. Soții Barbu sunt de părere că agricultura este o loterie și că „socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”.

Gabriela Barbu de cultivarea legumelor de 20 de ani. Face acest lucru cu plăcere. Îndeletnicirea a moștenit-o de la părinții ei, care nu o făceau la nivelul la care o fac soții Barbu astăzi. Nu dețin foarte mult teren dar asta nu îi împiedică să cultive. Arendează hectare întregi de pământ în comuna Șelimbăr și astfel produc cu multă trudă produsele cu care, ulterior vin în piață. Producția și vânzarea de legume sunt unicele activități din care cei doi își câștigă traiul.

Printre culturile lor, care se întind pe 11 hectare, se regăsesc cartofii, varza, păstârnacul, ceapa albă și cea roșie. De altfel, mai cultivă și porumb și grâu dar pe acestea două nu le vând ci le folosesc în hrănirea animalelor din gospodăria proprie.

„Noi muncim pământul ca să putem supraviețui, să plătim curent, să plătim gaz. Deci clar nu te îmbogățești, nu ai cum să te îmbogățești. Eu și soțul numai cu asta ne ocupăm. Acasă ținem și animale, dar le ținem doar pentru uz personal. Nici pe acelea nu se merită să le mai ții dacă nu le hrănești cu cele produse de tine, pur și simplu nu se mai merită”, a declarat femeia.

Varza și cartofii sunt legumele „vedetă” de pe taraba celor doi. Cartofii, deși nu au un aspect atrăgător, lucru pe care doamna îl consideră un impediment, sunt căutați la scară largă de toți cei care calcă pragul pieței. Varza, în schimb, le are pe ambele. Aspectul este unul impunător, fiind un nou soi de sămânță, adus de Gabriela de la Oradea iar calitatea este una înaltă. Perfectă pentru sarmale, varza soților Barbu este alegerea perfectă pentru toți. Anul trecut au investit foarte mult in semințe, doar pentru cartofi investind 12000 de lei.  Unica temere a soților este ca anul acesta cererea pentru varză va fi mare iar ei nu o vor putea acoperi.

În prezent, în afara pieței din Vasile Aaron, soțul Gabrielei merge aproape în fiecare sâmbătă în Piața Volantă Transilvania. Pentru viitor plănuiesc să o lase mai moale cu munca fizică deoarece, mărturisesc că deja sunt suficient de obosiți iar vârsta nu le mai permite să muncească ore în șir in bătaia soarelui și în temperaturi ridicate. Gabriela Barbu spune că și psihic a obosit și că nu mai face față să se uite la meteo și să audă continuu că starea vremii este una rea.

„Sincer, ne gândim să mai lăsăm din terenuri pentru că deja ne dor toate. Așa m-am săturat să mă uit la meteo și să văd cum zice că și mâine plouă.” a mai spus ea.

Pe lângă eforturile uriașe pe care le fac pentru a putea aduce la tarabă marfa, toată munca din spate este acoperită cu ajutorul oamenilor care vin și îi ajută la recoltat. Acești oameni se găsesc greu, spune femeia, și necesită fonduri pentru a-i putea plăti pentru munca prestată.

Gabriela Barbu a mărturisit că de cele mai multe ori oamenii aleg piețele dar din păcate se arată nemulțumiți de aspectul legumelor naturale, care nu arată la fel de bine ca cele din supermarketuri. Aceeași problemă o întâmpină și în ceea ce privește produsele ei. Unele persoane nu îi aleg produsele datorită aspectului și nu au răbdarea si interesul de a le încerca pentru a putea vedea adevărata lor calitate. Are însă clienții ei, care o dată ce i-au încercat produsele și au observat gustul și calitatea au rămas fideli.

„Vânzare am, nu mă pot plânge. Chiar daca oamenii caută mai mult aspectul în schimbul calității chiar am oamenii mei care vin si cumpără. Vor și alte produse, dar nu le pot aduce. Am încercat cu de toate, cu fasole boabe, cu de toate, am cultivat, ne-am chinuit.” mi-a mai spus femeia.

Dacă doriți să încercați produsele soților Barbu, îi găsiți în fiecare zi în Piața Agroalimentară Vasile  Aaron, din strada Semaforului.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura