IMAGINI UNICE Cum s-a dezvoltat Mediașul în anii ’60-’70

Imagini-document postate de CINECLIC ne arată orașul Mediaș în anii ’60-’70, cum s-a dezvoltat industria orașului în această perioadă de ”avânt economic”, de la Fabrica de Geamuri, la cea de produse lactate. Putem vedea cum se distrau medieșenii în acea perioadă în celebrul local „La piticii veseli” sau cum se dezvoltau noile cartiere ale Mediașului, în contextul creșteri demografice accentuate.

Video: Cineclic
Într-un calup de reportaje prezenate de Cineclic putem (re)descoperi Mediașul anilor ’60-’70, într-o perioadă de plin avânt economic și demografic, cânt au fost date în funcțiune majoritatea fabricilor din oraș și se muncea intens la construcția noilor cartiere de locuințe.
Fabrica de geamuri Media, dată în funcțiune în 1958 era dotată cu un utilaj modern, fabricat la noi în țară, și urma să acopere a șasea parte a producției totale de geamuri din Republica Populară Română.
Fabrica de produse lactate din Mediaș este modernizată – 1962, procesa zilnic 50 de tone de lapte. Fabrica era în întregime automatizată.
În 1966, operatorul chimist Caba Ion de la Insitutul Chimigaz din Mediaș, realizeaza lucrări de artă cu un polizor dentar.
În 1967 medieșenii sunt surprinși cum se distrează în celebrul restaurant „La piticii veseli”, acolo unde puteau servi o masă tradițională presărată cu multă bună-dispoziție la prețuri ”pitice”
 În 1969 Mediașul era în plină dezvoltare. Numărul apartamentelor noi era de peste 2000  și se ”conforma” creșterii demografice vizibile peste tot în oraș. Printre premierele anului se mai notează: Casa de Cultură, cu elegante săli de spectacole, bibliotecă și alte așezări demne de tradițiile culturale medieșene, un local nou de poștă, telegraf și telefon, înzestrat cu centrală automată, deservind 2000 de abonați și o gară nouă, prospăt dată în trafic.

Tot în 1969, la sonda de foraj numărul 1 din Bârghiș sosește de la București, inginerul Dumitru Ion, directorul centralei de gaz metan Mediaș. Pe atunci specialiștii munceau efectiv în ”inima sectoarelor hotărâtoare ale producției materiale”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*