Fundația UCOS, în sprijinul copiilor cu nevoi speciale și a familiilor acestora

Fundația „Un Copil, O Speranță” (UCOS) este una dintre puținele instituții din România – și singura din județul Sibiu – care furnizează servicii integrate de recuperare și terapie pentru copiii cu diverse dizabilități: afecțiuni din spectrul autist, retard mental, sindrom Down, boli rare sau handicapuri psiho-neuro-motorii, în cadrul complexului din Municipiul Sibiu, Aleea Streiu, nr. 8.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Fundația oferă servicii adaptate pentru a facilita integrarea socială, școlară și o viață cât mai independentă pentru acești copii în cadrul Complexului de servicii de zi pentru copii cu handicap și de consiliere și sprijin pentru familiile cu copii în risc social, care este rodul unui parteneriat rodnic, tripartit, între Fundația „Un copil, o speranță”, Primăria Municipiului Sibiu și Consiliul Județean Sibiu, atât în ceea ce privește inițierea acestui tip de servicii sociale cât și continuarea serviciilor, fără întrerupere în cei aproape 26 ani de activitate.

Încă de la începutul activității noastre, de acum aproape 26 de ani, respectiv din luna iunie  1998, atenția, grija, recuperarea și terapia specifică pentru copilul cu cerințe educative și sociale speciale, au constituit deziderate pe care le-am pus în practică fără întrerupere. Avem deja un renume remarcabil la nivel local, județean, național și internațional privind  calitatea, importanța și nevoia pentru copii a serviciilor furnizate! Exemplificăm cele spuse prin câteva lucruri deja cunoscute; în anul 2012 am privit distincția  „A l`honneur d`homme” din partea Ambasadei Franței la București pentru serviciile aduse copilului cu handicap. În anul 2018, am fost premiați, la nivel național, cu distincția  „Instituția anului în asistență socială”! În prezent, ca o consecință a activității noastre permanente, suntem reprezentanți permanent în board-ul Asociației ARFIE, cu sediul la Bruxelles, ong reprezentativ la nivel comunitar pentru proiectele inițiate având ca și beneficiari persoanele cu dizabilități.

În ceea ce privește organizarea strictă și directă  spre copilul cu nevoi speciale, din anul 2002, Centrul de zi CRESC pune la dispoziţia copilului cu nevoi speciale și familiei acestuia, servicii alternative în vederea  recuperarii  handicapului, a prevenirii discriminarii și integrării socio-școlare  având incluse activităţi de terapie de recuperare/reabiliatare, de stimulare, de consiliere, recreative și de socializare. Obiectivul principal care guvernează activitatea acestui centru este definitoriu: integrarea socio-scolară adaptată  nivelului de dezvoltare și potențialul maxim al copilului cu handicap grav.

Centrul de zi CALEIDOSCOP funcționează din anul 2006 și pune la dispoziţia copilului cu afecțiuni din spectrul autist şi familiei acestuia, unele servicii alternative în vederea  prevenirii izolării copilului autist, a discriminarii si neintegrarii socio-scolare  având incluse activităţi de terapie de recuperare/reabiliatare, de stimulare, de consiliere, recreative, de socializare si ca obiectiv principal integrarea socio-scolară adaptat nivelului de dezvoltare si posibilitatilor copilului autist. Cele două centre acordă  serviciile de terapie specifică  unui număr de 100 de copii cu vârsta între 2-12 ani.

Din păcate, avem și o listă lungă de așteptare pentru acei copii care doresc să acceadă la aceste servicii. La momentul apariției articolului, cifra copiilor care se află pe lista de așteptare însumează un număr de 95 de copii. Lipsa altor furnizori de servicii similare cu ale noastre, creșterea constantă a numărului de copii care au nevoie de aceste terapii, determină ca acestă listă să crească numeric de la lună, la lună. În prezent, serviciile nostre sunt deservite de o echipă formată din 44 de persoane active zilnic, dintre care un număr de 32 de persoane sunt terapeuti (angajați în funcția de psiholog, psihopedagog, logoped și kinetoterapeut). Copiii beneficiari ai serviciilor noastre au domiciliul în Municipiul Sibiu, în proporție de aproximativ 60%, în celelelalte localități ale județului Sibiu în proporție de 38 % și un procent de 2%, copiii provin din alte județe.

Noutățile acestui început de an sunt următoarele:

împreună cu Primăria Șelimbăr am depus în parteneriat un proiect cu finanțare prin PNRR și dorim să contruim un centru nou destinat copiilor din diverse categorii sociale dezavantajate și prin urmare să aducem zâmbet pe chipul copiilor care provin din familii defavorizate.

Am depus un proiect de Maraton cu titlul: «Loc de joacă pentru copiii cu autism» prin care ne dorim să refacem și să reamenajăm locul de joacă din incinta complexului nostru. Invităm  astfel comunitatea sibiană să se alăture și să sprijine acest proiect de maraton !

Adresăm rugămintea persoanelor care pot redirectiona procentul de până la 3,5% din impozitul pe salariu și alte venituri pentru anul 2023, prin declarația  230, să facă acest lucru pentru a susține activitatea de terapie pentru cei 100 de copii din serviciile furnizate de Fundația UCOS. Declarația se regăsește pe pagina noastră de Facebook, https://www.facebook.com și pe site-ul instituției: https://www.ucos.ro.

 

Dr. Teodor Mihail Pădurean

 

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*